自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

教不嚴→父母絕對有不可推卸的責任

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

Rita 發表於 21-6-23 10:03
教不嚴→父母絕對有不可推卸的責任

所以大前提有首句。此乃三字經。
養不教,父之過。
所以睇句要埋前文後理。絕不能抽一兩句以曲解全文意思。

http://www.minlun.org.tw/3pt/3pt-2-4/04.htm

水晶宮

睇埋上句。教育仔女,當然係父母的責任。

男爵府

回覆樓主:

全句係:養不教,父之過。教不嚴,師之惰
出自三字經,入面都有話父母有責任教

水晶宮

2024年龍年勳章

Jane1983 發表於 21-6-23 10:19
睇埋上句。教育仔女,當然係父母的責任。

我知。。。一言難盡。。。。
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

侯爵府

父母責任最大!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我都覺得,父母責任最大

伯爵府

牛年勳章

回覆樓主:

但而家啲家長未必buy嚴師

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

一定係父母責任最大,由其現今社會,係小朋友面前鬧老師不是嘅父母多的是,老師幾用心幾勤力,都唔會有用

水晶宮

MM2H 發表於 21-6-23 12:43
一定係父母責任最大,由其現今社會,係小朋友面前鬧老師不是嘅父母多的是,老師幾用心幾勤力,都唔會有用 ...

係呀,小小事就投訴到底!
所以而家d學生無大無細,某程度上是父母寵出來的!

首頁

尾頁

跳至