自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無用呢?你地買左邊套呢?

水晶宮

迪迪尼好似無英語世界,得美語世界?
利申:無買
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

大宅

回覆 wsyggk 的帖子

係呀,應該係美語先岩

子爵府

Siwah 發表於 21-6-24 10:02

我女廿幾歲,當年佢一歲,我用$38000 買了全套,用了3 年就$10000 賣返出去,我自己覺得唔值,仲要系你要日日用,仲要陪小朋友一起用,因為是要和小朋友互動才有用,歌仔聽完系會識唱,但唔代表佢明白。

子爵府

冇乜用,自己去出去学好過

大宅

回覆 小虎豬媽媽 的帖子

你買個套有無生字筆同閱讀筆架

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

小虎豬媽媽 發表於 21-6-24 10:13
我女廿幾歲,當年佢一歲,我用$38000 買了全套,用了3 年就$10000 賣返出去,我自己覺得唔值,仲要系你要 ...

我仔BB時賣5萬了,15年前

子爵府

Siwah 發表於 21-6-24 10:16

你買個套有無生字筆同閱讀筆架

有,其實廿幾年,這套教學我覺得佢變化不大

大宅

回覆 Anpanmama 的帖子

有用嗎?

子爵府

Anpanmama 發表於 21-6-24 10:18

我仔BB時賣5萬了,15年前

其實我有點後悔買了。用那些錢給小朋友上英文班仲好。

男爵府

十幾年前我仔BB時有買,後尾買埋baby can read ,我覺得認字方面後者好啲,但前者啲片聽下歌學下英文冇壞,部讀卡機我都有用下,不過值唔值就見仁見智,而家好多地方可以睇到相類似嘅嘢,呢個年代我諗開始唔興,其實買咩教材都好家長要有心機同佢一齊玩同睇同學習等等,我仔細時買過幾套唔同教材,比較明顯有用係Baby can read,迪士尼嗰套依家問返我我覺得唔值,用咗幾年幾千蚊賣返出去

大宅

其實呢個價錢夠佢讀國際幼稚園一年,所以唔知值唔值

大宅

回覆 beebee67890 的帖子

謝謝你意見。我而家有比英文歌佢聽,佢而家都 7 個月,要準備比佢學習。你講得岩,而家資訊發達,要狂比佢聽英文真係唔難,但唔知會唔會佢既教材特別唔同。因為價錢方面佢都貴的

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Siwah 發表於 21-6-24 10:21
回覆 Anpanmama 的帖子

有用嗎?

我只可以講,其他類似嘅產品靈活性大好多,唔使局限佢嘅內容,卡通人物!

男爵府

Siwah 發表於 21-6-24 10:28

謝謝你意見。我而家有比英文歌佢聽,佢而家都 7 個月,要準備比佢學習。你講得岩 ...
係特別貴,啲片已經好耐歷史,我唔知呢幾年有冇轉新嘅片,其實佢都係聽同睇嘅多,係學咗一啲嘢,但呢個價錢實在貴,其他教材效果差唔多或者比佢更好都有,其實好視乎你有冇時間陪小朋友

大宅

Siwah 發表於 21-6-24 10:28

謝謝你意見。我而家有比英文歌佢聽,佢而家都 7 個月,要準備比佢學習。你講得岩 ...

我係比較近期用家

小朋友2歲 8個月既時間我買左
值唔值得真係見仁見智 我好慶幸我買左
因為買左2個月就疫情 playgroup都無得去

頭一年佢好鍾意睇啲書同咭 媽媽可以解放雙手由佢自己玩好正

但而家佢識背晒啲歌同故事 vocab都記得 佢就無咁有興趣讀lu 所以話用到7歲係假既

不過我覺得佢會習慣左同埋鍾意睇書 都ok

有閑錢就買啦

(我都係叫工人姐姐比佢睇書,假期先同佢玩下咭)

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實係鸚鵡學唱歌! 朗朗上口但未必真正明白運用到! 我唔buy 呢種方式! 我堅持同囡日常用英語溝通,連續幾年Bed time story 及英文lullaby, 囡嘅英語係可以同外國人傾到計! 呢種幾萬蚊嘅教材其實只係虎媽show off 嘅工具! 唔值! 或者有錢嘅唔志在當係套玩具咁ok 嘅 我有舊同事個仔有用,唱兒歌係ok ,好開心嘅不停loop, 但到你同佢用英文溝通,佢唔識答你

男爵府

我覺得好貴,唔值,我淘寶買ORT .2歲開始伴讀,阿女小一,讀直資英小,英文經常滿分,聽講寫讀都唔錯。
我覺得係因為有閱讀習慣,如果幾萬蚊,我會用來買不同種類的課外書加學phonics , 唔會浪費錢買Disney 呢套

大宅

回覆 Gorgor0612 的帖子

我好認同你既做法,其實我地屋企都係英文溝通多,所以我唔太擔心佢唔識對答,反而我有 d 擔心佢發音唔正,我自己 d 發音都唔係字正腔圓,我老公有好重佢地既口音,工人就重菲律賓口音,所以我地三個既口音都唔跟得。我先諗洗唔洗買狄狄尼比佢。好頭痕,因為係貴既,但唔知用到幾多。

大宅

2024年龍年勳章

以前冇youtube年代都或者啱用嘅。宜家響youtube都搵到好多英文卡通同歌。唔需要另外花一大筆錢去買呢類教材。

wcpcelia    發表於 21-6-24 14:23

首頁

尾頁

跳至