懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位jm好,我係新手準媽咪,23 weeks
黎緊打算請陪月,但原來好多陪月都無打齊流感針同百日咳針
其實做陪月接觸得BB多,唔係應該都要打齊呢啲針既咩
流感針基本,由上年開始多左BB有百日咳
作為陪月專業照顧BB,連最基本保護BB既意識都無

求意見,依家唔知請唔請陪月好
比著大家,你地會唔會要求陪月一定要打?
如果唔肯打,又會唔會比錢佢地打?

別墅

依家政府有得免費幫孕婦打,出左之後會經母體過抗體比BB,之後BB又有得去健康院再打,其實都好安全架

男爵府

2021勳章

32week先開始唸住請陪月咁趕?

複式洋房

uckukuku 發表於 21-6-24 15:15
32week先開始唸住請陪月咁趕?

打錯了,是23 weeks,謝謝提醒
但我知道其實都遲了,因為第一次做媽媽無概念
之後睇左成個月都睇唔岩
依家仲諗緊請唔請陪月好

複式洋房

俞天 發表於 21-6-24 14:42
各位jm好,我係新手準媽咪,23 weeks
黎緊打算請陪月,但原來好多陪月都無打齊流感針同百日咳針
...

無諗過要要求陪月打wo
不過我陪月有自動戴口罩
我覺得都夠保護了

男爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

冇要求陪月打,
但會要佢返工帶一套乾淨衫換同埋換新口罩..

其實唔好話陪月冇打丫, 我老公同4大長老我都冇要佢地打.

複式洋房

maggietam1995 發表於 21-6-24 15:01
依家政府有得免費幫孕婦打,出左之後會經母體過抗體比BB,之後BB又有得去健康院再打,其實都好安全架
...

我之前查過資料,話中間會有空窗期
而且經母體過比BB既抗體得90%保護率,唔係百分百架

其實都係打支針,保障自己保障大家啫

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-6-24 16:57
冇要求陪月打,
但會要佢返工帶一套乾淨衫換同埋換新口罩..

咁我覺得陪月先需要
話晒陪月都係最接近BB既caregiver

男爵府

俞天 發表於 21-6-24 17:26
咁我覺得陪月先需要
話晒陪月都係最接近BB既caregiver

你可以要求佢打, 佢唔肯打就唔請佢.
demand and supply only.

流感針, 我自己都冇打.

大宅

2021勳章

俞天 發表於 21-6-24 16:05
打錯了,是23 weeks,謝謝提醒
但我知道其實都遲了,因為第一次做媽媽無概念
之後睇左成個月都睇唔岩

食月子餐好過,除非肯定個陪月好好

別墅

你太過緊張啦,個人衞生做足其實都夠保護,而且第一胎最好都係請陪月啦,唔係會好辛苦架

男爵府

2021勳章

ting3e 發表於 21-6-24 18:57
你太過緊張啦,個人衞生做足其實都夠保護,而且第一胎最好都係請陪月啦,唔係會好辛苦架
...

嘥氣啦,之前叫媽媽本人去打都幾多媽媽唔想打,呢排就突然一堆貼講到掂到BB嘅人都應該打,似唔似診所廣告呀?一個人信就已經幾個大人去打,咁就幾千銀,可能因為政府有得打之後啲針滯銷啦

男爵府

uckukuku 發表於 21-6-24 20:21
嘥氣啦,之前叫媽媽本人去打都幾多媽媽唔想打,呢排就突然一堆貼講到掂到BB嘅人都應該打,似唔似診所廣告 ...

我媽媽group都有啲媽媽選擇唔打..

別墅

流感針都可能多啲人打 百日咳真係少人打
佢地總會搵到客人 唔會為左你特登比千零蚊打針

複式洋房

你估我唔到 發表於 21-6-24 17:37
你可以要求佢打, 佢唔肯打就唔請佢.
demand and supply only.

不過好多都無打,我搵到兩個有打齊針,但唔岩心水

複式洋房

ting3e 發表於 21-6-24 18:57
...

我都怕辛苦,所以先想請
但有人話食月子餐好過

珍珠宮

2021勳章

第日米要打, 流感針, 肺炎針, 百日咳針.

我覺得人地既身體不能要人打,
講真,你身邊D 人都唔係個個打齊.

百日咳, 流感, 唔係必需針,
我兩胎都無打.

複式洋房

uckukuku 發表於 21-6-24 20:21
嘥氣啦,之前叫媽媽本人去打都幾多媽媽唔想打,呢排就突然一堆貼講到掂到BB嘅人都應該打,似唔似診所廣告 ...

我唔知出面有一堆貼講,無意有廣告成份
大家回覆時亦無必要提供任何診所資料,我會自己做researh,希望釋除到你疑慮

男爵府

俞天 發表於 21-6-25 10:54
不過好多都無打,我搵到兩個有打齊針,但唔岩心水
始終做得陪月既都唔會話好後生..
佢地都未必想無啦啦打呢D針..
而且..大部分媽媽都冇要求, 陪月又其實係需求大, 佢地好少會為左你一個去打..因為佢總會搵到job.
唔知你有冇請工人, 相信大把湊初生B既工人都係冇打呢D針.

別墅

試下同陪月姨姨傾下啦,問下佢地願唔願意打啦。我相信好多陪月姨姨無打都係因為佢地覺得不必要,有心既陪月姨姨一定會配合媽媽既

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊