自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

請問有無小朋友係政府醫院到打緊呢種藥?

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 18:25
請問有無小朋友係政府醫院到打緊呢種藥?

有朋友在政府確診左,照過骨齡。。
之後針藥要自費

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

eledak 發表於 21-6-25 18:39
之後針藥要自費

咁佢打完針你覺唔覺佢係標高左?
Thanks

呢一方面資訊網上好少…..
想參考下先做決定

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 19:50

咁佢打完針你覺唔覺佢係標高左?

我問佢媽咪, 佢話覺得高快左.
其實呢d不是主觀感,而家有數據參考的,睇返個生長速率,係快左。
比如:正常7歲小朋友一年高6cm(即2個月高1cm). 佢小朋友一年衹高得3cm(即4個月先高1cm), 打針後平均係3個月已高到1cm.所以係有改善

醫生話, 估計一般情況, 有用針藥比起冇用針藥,完全成長後大約可有6至10cm的改善. 即是,如果冇打針, 個小朋友高定衹有150, 打左的話可以有156 或160咁高。
不過打就一定要連續每日打直至發育完成(18至21歲左右). 副作用可能會引致食慾較差.
不過我朋友個小朋友打咁耐冇乜特別副作用。佢決定比佢打因為估計個小朋友成長完成衹有150左右高,以男仔計太矮,怕影響將來自信,事業和擇偶

男爵府

回覆樓主:

我細佬都係缺乏生長激素,在瑪嘉烈睇,自己返屋企打針,針藥免費,現在已接近四十歲,身高正常。佢細個真係唔識高,小學高小先開始打針,打針後就高得好快。

瑪瑙宮

agroy 發表於 21-6-25 20:26
我細佬都係缺乏生長激素,在瑪嘉烈睇,自己返屋企打針,針藥免費,現在已接近四十歲,身高正常。佢細個真係 ...

我地做左個可樂綻test 都評估左係身長激素缺乏

但都仲要再做test…然後仲有

我仲諗而家就快9歲先打會唔會太遲同成效有幾多

你細佬都好早期打喎…個時你屋企人發現到都算好叻

我都要狂上網睇先知呢樣嘢

瑪瑙宮

eledak 發表於 21-6-25 20:05
我問佢媽咪, 佢話覺得高快左.
其實呢d不是主觀感,而家有數據參考的,睇返個生長速率,係快左。
比如:正常7歲 ...

多謝你咁有心機咁詳細同我分享
似乎都好似無乜唔好嘢會發生

我女個情況都係咁差
一年都唔覺佢高太多,幾肯定無4cm
希望打針幫到佢

多謝你分享

男爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

eledak 發表於 21-6-25 18:39
之後針藥要自費

想問下幾錢?
人生就是要去面對各種遺憾

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 20:35
我地做左個可樂綻test 都評估左係身長激素缺乏

但都仲要再做test…然後仲有

你小朋友缺乏生長激素,政府醫院應該唔洗錢,我小朋友嚟緊7月入院check生長激素,醫生話如果唔夠就免費打,如果夠就要比錢,因我小朋友而家9歲,醫生睇佢好似有啲發育,話如果而家發育將來只有140。

瑪瑙宮

月光夢魔兔 發表於 21-6-25 20:50
你小朋友缺乏生長激素,政府醫院應該唔洗錢,我小朋友嚟緊7月入院check生長激素,醫生話如果唔夠就免費打 ...

佢第一個test 報告出黎係生長激素缺乏
而家黎緊會做一個胰高血糖素測試
然後再做磁力共振睇腦下垂體

我都仲未分得清第二個胰高血糖素測試係咩黎
希望有人可以分享下

我女9月都9歲,但而家得118.8cm
4個內分泌科醫生呢排半年幫佢睇過
都未發育…但骨齡都吻合佢歲數

你小朋友而家幾高?

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 21:00
佢第一個test 報告出黎係生長激素缺乏
而家黎緊會做一個胰高血糖素測試
然後再做磁力共振睇腦下垂體

我小朋友119,同你小朋友差唔多,之前照過幾次骨齡都係比本身年齡少年半到,半年前再照多次骨齡,下星期覆診睇報告。

瑪瑙宮

月光夢魔兔 發表於 21-6-25 20:50
你小朋友缺乏生長激素,政府醫院應該唔洗錢,我小朋友嚟緊7月入院check生長激素,醫生話如果唔夠就免費打 ...

都未知自費定要錢
自費又勁貴
但都預左

免費就姐係情況真係好差

好矛盾

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 21:05
都未知自費定要錢
自費又勁貴
但都預左

自費幾錢?因醫生無講我知,醫生只講夠生長激素到時再睇下點處理,如果決定打可能會打 ,因將來140真係太矮。

瑪瑙宮

月光夢魔兔 發表於 21-6-25 21:04
我小朋友119,同你小朋友差唔多,之前照過幾次骨齡都係比本身年齡少年半到,半年前再照多次骨齡,下星期覆 ...

你地情況好似好d

骨齡少年半姐係發育時間比正常推遲年半?

但點解評估完得140

佢條數唔知點計

瑪瑙宮

月光夢魔兔 發表於 21-6-25 21:09
自費幾錢?因醫生無講我知,醫生只講夠生長激素到時再睇下點處理,如果決定打可能會打 ,因將來1 ...

醫生只係同我地講自費要大約20萬

但我見其他人唔止20萬
係好貴..20萬已經比我想像中平

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 21:17

你地情況好似好d

我都唔知點計,可能計而家發育。所以醫生話唔想佢發育住,但我睇我小朋友情況真係好似發育。

瑪瑙宮

月光夢魔兔 發表於 21-6-25 21:21
我都唔知點計,可能計而家發育。所以醫生話唔想佢發育住,但我睇我小朋友情況真係好似發育。
...

骨齡遲年半
但又而家已經似發育

真係好唔明

你地半年先覆診一次?

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 21:21
醫生只係同我地講自費要大約20萬

但我見其他人唔止20萬

真係貴。。點算。

男爵府

LedTV 發表於 21-6-25 21:23
骨齡遲年半
但又而家已經似發育

係,半年覆一次。佢仲有去兒童醫院覆診,之前check基因。

侯爵府

我想問你地點去政府?我女9月就7歲,都係108cm。但之前去健康院問,話正常,係細粒冇寫紙比我。

首頁
12345...9

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊