醫護健康

跳至

首頁

尾頁

洋房

十幾年前成日跟老細上去見客,當時後生又想搏表現,又有免費酒飲,梗係跟住上去。不過大陸唔係好似香港咁隊啤,d東北佬成日飲50幾度白酒,真係一晚可以湯三次!

幾年前因為業務轉型,唔使再返上去見客,我都因為其他原因轉左去其他公司,點知呢個時候身體就出現問題,除咗成日胃痛同肚瀉,最慘個胃成日脹,不停嘔氣出嚟,presentation 時好尷尬

最後醫生轉介去照胃鏡,胃炎令到胃壁受到破壞,腸胃變得好敏感。

只有改變生活習慣,腸胃先會好少少!

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

咁你而家好返未?還是介口就無咁唔舒服?

複式洋房

身體真係跟自己一世,絕對唔應該用健康去換錢,因為第日錢係換唔番健康!

一般胃炎其實可以好返,可能你個醫生係擔心你胃潰瘍,先建議你去照胃鏡,我十幾年前照過一次,吞胃鏡果下絕對唔好受

複式洋房

其實腸胃問題都係香港好常見嘅疾病,有少少徵狀都應該去睇醫生,唔好自己求其食啲藥就算

洋房

我早幾個月照完胃鏡,冇你講得咁辛苦,可能而家科技進步咗,醫生係喉嚨噴咗麻醉藥之後我就訓著左,所以無覺得唔舒服

複式洋房

zengmei 發表於 21-6-28 21:11
我早幾個月照完胃鏡,冇你講得咁辛苦,可能而家科技進步咗,醫生係喉嚨噴咗麻醉藥之後我就訓著左,所以無覺 ...
可能而家技術真係進步咗,我果時係政府係清醒咁照,眼水都標埋出黎,咁你去私家醫院定政府醫院照?

洋房

conniemi 發表於 21-6-29 21:05
可能而家技術真係進步咗,我果時係政府係清醒咁照,眼水都標埋出黎,咁你去私家醫院定政府醫院照?
...
我去咗高清腸胃內視鏡中心度做,唔一定要去醫院,你可以再對比吓收費幾錢

洋房

namnamnamlolo 發表於 21-6-26 12:23
咁你而家好返未?還是介口就無咁唔舒服?
平時仲係會易唔舒服

洋房

conniemi 發表於 21-6-26 14:11
身體真係跟自己一世,絕對唔應該用健康去換錢,因為第日錢係換唔番健康!

一般胃炎其實可以好返,可能你個 ...
醫生驚我係慢性胃炎 所以先建議我去照胃鏡

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊