自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

https://www.wastereduction.gov.hk/tc/community/crn_intro.htm

為加強支援地區層面的減廢回收,環境保護署(環保署)正積極構建社區新的回收網絡,在全港十八區推展不同項目,當中包括「回收環保站」、「回收便利點」及「回收流動點」,以支援公眾實踐減廢回收,讓綠色生活紮根社區。

「回收環保站」、「回收便利點」及「回收流動點」均會接收不少於8種回收物,包括廢紙、金屬、塑膠、玻璃樽、四電一腦、小型電器、慳電膽及光管、充電池等。收集到的回收物會經過分揀,再運送至合適的下游回收商作後續處理。為便利和鼓勵市民使用社區回收設施,環保署通過智能回收系統先導計劃

clching117    發表於 21-7-9 08:17
clching117    發表於 21-7-9 08:16
la_source    發表於 21-6-28 09:59

子爵府

今日遊屯馬線經元朗見到,個回收站好企理

水晶宮

回覆樓主:

政府的回收點已算做就腳, 做唔做回收, 就只差每人行多一步, 源頭分類, 乾浄回收, 拎回收物到回收桶, 就係咁簡單

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

karenlyk 發表於 21-6-27 19:47
https://www.wastereduction.gov.hk/tc/community/crn_intro.htm

為加強支援地區層面的減廢回收,環境保 ...

放下自在

公爵府

支持,遠少少我都會拎去回收,最好FB追蹤埋自己嗰區,因爲近排成日大雨會取消,會響FB通知。

karenlyk    發表於 21-6-28 07:50

子爵府

liy7239 發表於 21-6-27 20:47
支持,遠少少我都會拎去回收,最好FB追蹤埋自己嗰區,因爲近排成日大雨會取消,會響FB通知。 ...

我也是, 攞住一袋二袋 行遠啲都要去他們的回收點,為環保出一分力,是值得的

Jingying    發表於 21-7-9 00:36
liy7239    發表於 21-6-27 21:01

子爵府

my_bride 發表於 21-6-27 20:49
我也是, 攞住一袋二袋 行遠啲都要去他們的回收點,為環保出一分力,是值得的
...

Me too

伯爵府

減齡達人勳章 親子王國15週年勳章

我為咗環境,都會拎物品去綠在區區回收

Jingying    發表於 21-7-9 00:37
karenlyk    發表於 21-6-28 07:51

水晶宮

男爵府

有呀!經常去

karenlyk    發表於 21-6-28 09:49

侯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

時間好難夾
太晏開太早閂
得星期六早可能夾到 1點閂
個飯食晏左又已經閂左

子爵府

牛年勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我個個星期都拎一大袋去回收,真係估唔到好多野都會收

karenlyk    發表於 21-6-28 09:50

伯爵府

回覆樓主:

舊衫褲、玩具收嗎?

大宅

IHateSummer 發表於 21-6-27 21:28
時間好難夾
太晏開太早閂
得星期六早可能夾到 1點閂
紅日都有開

水晶宮

2024年龍年勳章

vvbb2214 發表於 21-6-27 21:02
我為咗環境,都會拎物品去綠在區區回收

我都係呀
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

伯爵府

回覆樓主:

綠在區區每個月都會到我住的屋苑1-2次
所以我會儲埋等佢哋嚟回收

karenlyk    發表於 21-6-28 09:50

禁止訪問

牛年勳章

伯爵府

babyfunny0816 發表於 21-6-27 21:33
我個個星期都拎一大袋去回收,真係估唔到好多野都會收

same same

我哋產生好多癈物,所以我盡量都會把物品洗淨回收

伯爵府

Rita 發表於 21-6-27 22:20
我都係呀

珍珠宮

畀面勳章

taptap83 發表於 21-6-27 20:00
今日遊屯馬線經元朗見到,個回收站好企理

我經常去,佢地再轉送出去既回收都去得好快