自由報料

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

近日全屋都發現有呢D黑蟲,
廚房特別多!

好細丶會飛丶慢飛,
按C佢則部份有血!
有時停留牆身廚櫃表面,
廚櫃內亦有踪影!

請指教如何徹底殲滅,謝謝

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

仔細check吓係咪有食物變壞咗,out咗呢d出嚟

超級版主

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 KMALL特別版勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

yokochiu 發表於 21-6-27 21:03
近日全屋都發現有呢D黑蟲,
廚房特別多!
係煙草甲蟲

煙草甲蟲除了會蛀食煙草,還喜歡蛀食豆類,藥材類,乾粉麵類,貓/狗糧.....要檢查家中的乾糧

la_source    發表於 21-6-29 17:41
唵嘛呢叭咪吽      
ॐ मणि पद्मे हूँ
ༀ་མ་ཎི་པད་མེ་ཧཱུྃ

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 美好大世界2017勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

子爵府

2024年龍年勳章 睛靈勳章

wong2323 發表於 21-6-27 21:52
係煙草甲蟲

煙草甲蟲除了會蛀食煙草,還喜歡蛀食豆類,藥材類,乾粉麵類,貓/狗糧.....要檢查家中的乾糧:fortu ...

前日終極發現一盒「朱古力蛋糕粉」有可疑就丟咗,但呢兩日廚房仍有少許活生生甲蟲出現…

請問而家如果去做 (徹底殲滅)?

多謝指教,謝謝

wcpcelia    發表於 21-7-2 12:09

大宅

面粉或者米都有機會爆呢類蟲

首頁

尾頁

跳至