自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

junebbgirl2013 發表於 21-6-29 18:09
好多人會選擇學大提琴,其實小提琴,還是大提琴會比较易上手?還是只係纯為興趣?
...

當年選擇學大提琴係因為覺得
小提琴:拉琴時要側起條頸,學琴同練琴多數企喺度,不能坐,但琴輕方便携帶
大提琴:不能企,坐著學,舒服啲,但琴連盒超過5kg,家長要幫手攞琴

學邊樣要個學生自己聽下啲琴聲,睇下鐘意高音定低音,2個樂器在弦樂團裡都重要,學到5級就可以入政府資助嘅樂團(唔肯定而家係唔係)

侯爵府

鋼琴係基本,對學其他樂器有幫助!

升中後,發現音樂科有一定要求(考試樂器演奏十樂理功課),好彩有學音樂.

侯爵府

畀面勳章

junebbgirl2013 發表於 21-6-29 18:09
好多人會選擇學大提琴,其實小提琴,還是大提琴會比较易上手?還是只係纯為興趣?
...

因為目標係入樂團校隊既話,大提琴比較易入。小提琴太多人學,我地學校都50-60人學,每年只揀幾個入團。大提琴只有十幾人,相對易入好多。當然都要睇小朋友興趣,不過好多小1初學樂器都係家長同佢揀

侯爵府

牛年勳章

sheepsheepvo 發表於 21-6-28 16:29
請問大家小朋友上到小學後係咪真係好忙?我身邊同事(好注重學業) 話冇咁多時間學咁多興趣,上完番到屋企又 ...

唔使諗咁遠咁複雜住,細時俾小朋友學興趣班都係發掘佢長處同興趣嘅過程,你唔會咁早知道邊樣佢最後keep到,所以細時資源同時間都support到就即管體藝唔同範疇都學下,小朋友無興趣你想佢繼續都難

男爵府

2018復活節勳章

小朋友鋼琴小提琴都有學唔會混淆,兩樣小學已去到演奏級。至於小提琴和大提琴相比,學小提琴嘅人會多D所以競爭亦大D,去到面試中學時小提琴可能要達到演奏級先有面試機會,大提琴有機會八級都可獲得面試,另外每個樂團嘅首席都係由小提琴手擔當。最後建議聽從小朋友意願,佢對邊樣樂器有興趣就學邊樣,咁先會事半功倍。

男爵府

junebbgirl2013 發表於 21-6-29 18:05
你小朋友學左幾耐鋼琴先再學小提琴? thx

學咗一年鋼琴先再學小提琴

珍珠宮

mami2000 發表於 21-6-28 12:01
我囡學鋼琴學到5 級,就開始學埋大提琴,因為佢有鋼琴底,學大提琴好易上手,2 個樂器都考左演奏級了。
學 ...

想請教下點搵大提琴老師?
因為真係無咩途徑搵到
唔知好唔好
thank you

男爵府

andyan324 發表於 21-6-29 21:57
想請教下點搵大提琴老師?
因為真係無咩途徑搵到
唔知好唔好

我囡大提琴老師有自己studio,有自己樂團,每年又會攪下concert,似葉氏果啲

大宅

jennynini 發表於 21-6-28 11:36
我囡都係先學琴, 之後加學小提琴, 暫時都OK.

拍子個D會跟得好D添, 因為彈琴時有跟開拍子.

借位一問,小提琴已學到4級,想換老師,有冇好介紹?屯天元

伯爵府

好媽媽勳章

bb_jan 發表於 21-7-1 23:01
借位一問,小提琴已學到4級,想換老師,有冇好介紹?屯天元
我住港島, 老師在港島啊

首頁

尾頁

跳至