自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

珍珠宮

剛收到個消息一位50頭的女性確診cancer,將做大手術,而醫生話大概可多活兩年,佢好冷靜亦很正面,仲講笑話要好好享受呢兩年餘下的時光,她有宗教信仰,真的見她好正能量!
人生無常,如果touchwood大家也要面對以上情況,大家會即刻有什麼反應,會什麼都放棄不做,坐着等生命結束,還是會更加積極活好餘下的日子呢?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

sabun 發表於 21-6-28 15:44
剛收到個消息一位50頭的女性朋友確診cancer,將做大手術,而醫生話大概可多活兩年,佢好冷靜亦很正面,仲講 ...

做d令自己開心的事

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

我會花多啲時間陪屋企

大宅

認識瑞士牛牛第三回 育兒性格勳章

回覆樓主:

安排自己身後事,掉定D唔要亦留唔到比家人既野,見朋友見家人,寫定信比至親等過身後比佢哋睇

囉~囉~囉嘻who也~囉嘻who也~囉嘻who!

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有信仰就好啲既,因為會相信會去另一個更好既地方嘛。

若真係咁既情形,梗係食好啲,玩盡啲,做多啲自己鍾意既事,陪多啲自己鍾意既人啦。

水晶宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

餘下兩年瘋狂去做善事、好事!

公爵府

2024年龍年勳章 陪月勳章 BK Milk勳章

剛收到個消息一位50頭的女性朋友確診cancer,將做大手術,而醫生話大概可多活兩年,佢好冷靜亦很正面,仲講 ...

事實既然無得改,就好好活呢兩年。壽命長短其實無意義,最緊要每日過得開心。 手術做好了,就每天多陪家人,有咩想做就去完成,順便把身後事交代好。 想深一層,其實個天對自己不錯,比兩年時間安排,而不是兩個月,可了自己心願

伯爵府

+3金熱血

多D陪想陪的人

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

conniecheung 發表於 21-6-28 15:52
餘下兩年瘋狂去做善事、好事!

我會係瘋狂做壞事,人一世物一世,點都要試下

babycam    發表於 21-6-29 16:45

象牙宮

回覆樓主:

使晒d錢,比自己享受,食要好,有能力去旅行

水晶宮

我會好好計劃我的身後事,什至攪身前派對

Btw 如果做大手術都得2年命,我連手術都廢時做

babycam    發表於 21-6-29 16:45

子爵府

2024年龍年勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章

回覆樓主:

我諗我會先安排好我自己身後事,可以唔洗增加屋企人壓力嘅情況下離開! 然後能力範圍下做啲我一直想做而冇機會做嘅事。

珍珠宮

回覆樓主:

有時覺得cancer反而讓人有時間在離世前做一些準備、交待或做一些還可能一生人想做但未做的事,相反如因意外,像塌樓、交通意外等,反而真的殺個措手不及,更多遺憾

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

兩年,730日,可能如常咁過,唔會同任何人講。

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

sabun 發表於 21-6-28 15:55
有時覺得cancer反而讓人有時間在離世前做一些準備、交待或做一些還可能一生人想做但未做的事,相反如因意外 ...

生死有命,諗咁多做乜

珍珠宮

1314625 發表於 21-6-28 15:53
我會好好計劃我的身後事,什至攪身前派對

Btw 如果做大手術都得2年命,我連手術都廢時做

因那位朋友還要照顧年老的爸爸,不想比她爸爸先去。

公爵府

2024年龍年勳章

安排好身後事

跟住做想做既事(唔違法)

珍珠宮

vivibabyvivi 發表於 21-6-28 15:56
生死有命,諗咁多做乜

喺啫,但都諗吓餘下的日子會怎樣過。
我呢位朋友仲要好健康,年年身體檢查,又靚又樂觀,喺在工作上好落力,所以升得好快!

象牙宮

醫生話大概可多活兩年。

1. 安排遺產。分配好。 需要時間。
2. 怎延長壽命。找中醫調理。
3. 旅行。
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

處理法律上嘅野

首頁
12345...8

尾頁

跳至