自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

男爵府

我希望仔女有愉快的人生。

好多人話以前童年時就算生活簡單甚至貧窮都好開心,但又好多成年人話而家生活好淒慘.....童年大概20年,成年正常有4,5O年以上。

不過我都好同意,盡量幫仔女舖路,但成果就冇得勉強。

子爵府

putellis 發表於 21-6-28 20:17
同老公因為幼稚園同教育方針,嘈左好多次之後,終於有共識。因為老公有少少焦慮症,好多嘢都好擔心,所以想 ...

我屋企两件都係讀呢間 我 果係同一間 不過在NT, 佢旁邊的联糸私小都好好,happy and 包容,老師有愛心,不過 幾年前 轉咗校長唔知有冇變方針

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

Charlotte_mom 發表於 21-6-28 21:53
今日我在小一版嘅一個回帖
嚟到呢度答都係一樣

同意吖,我都係咁睇,經驗之談係,好多時我地做父母嘅點計劃都唔夠變化嚟得快,所以最緊要勿忘初心,子女健康成長,一家人開心最重要!

子爵府

TingTing 發表於 21-6-28 23:17
基礎打唔好,小學/中學追晤上,大學都入晤到。快樂童年後又怎樣呢…辛苦十幾年,好過往後幾十年做辛苦工, ...
我都同意呢個說法。我都有同個仔講,十幾年的努力辛苦,會換來幾十年的幸福與否。自己衡量。

珍珠宮

同老公因為幼稚園同教育方針,嘈左好多次之後,終於有共識。因為老公有少少焦慮症,好多嘢都好擔心,所以想 ...

.

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

好少男人咁

大宅

我係幼稚園補習老師,有九龍塘學生。有政府學校經駛,只能說,我手上學生全是私小。

翡翠宮

牛年勳章

我都揀咗間happy kinder俾我小朋友,主題式學習,校園大有戶外playground,仲有嬉水池,真係日日返學都好開心

珍珠宮

Eunice0203 發表於 21-6-29 06:52
依個post似九龍塘啟思打手多d都好明顯下

估唔到咁大間學校都要打手

複式洋房

我自己童年都被父母迫得好厲害,我的世界只有讀書,冇其他...

我自己沒有快樂的童年,我唔想我小朋友都一樣

複式洋房

補充一點,我覺得小朋友學業成績係緊要,但唔代表一切,成長過程都係重點,開唔開心,影響一生

子爵府

人生最無憂無慮的時候就是童年, 如果連童年都唔愉快, 到出來工作的時侯就會發現自己一生原來都未快樂過, 會好易有抑鬱症

珍珠宮

祝福

珍珠宮

C.Humphrey 發表於 21-7-1 23:20
我都揀咗間happy kinder俾我小朋友,主題式學習,校園大有戶外playground,仲有嬉水池,真係日日返學都好開 ...

阿囡那間都係,日日有外籍老師,獨立屋,佢一見鐘情。學校亦培養佢樂器和運動的興趣

不過亦有適量的英數,中、英功課,不過佢又好喜歡做

水晶宮

貓頭雀 發表於 21-6-28 21:38
分析得好。

但要happy , 首先要夠彈藥: 一係有錢,一係有料。

你啱,好多誤解學習等如痛苦,當小朋友覺得學習是樂趣,再深的知識對佢地嚟講是挑戰,我寶寶問我病毒分解後產生的毒性如何複製和入侵仲要係英文問,d生字我都覺得好深 ,但佢覺得有趣

按小朋友的能力去 栽培不放縱也不過緊

子爵府

Thalia 發表於 21-6-29 21:47
諗法同你類似,都係覺得報happy School,甚至小學讀自然學校就好

有一間屯門鄉師自然學校, 我幾欣賞海星校長 ( 雖然我無揀)

子爵府

areyouangry 發表於 21-6-29 15:35
鬼唔知阿媽係女人!有得揀梗係國際學校幼稚園一路升上中學 再出國讀大學⋯⋯可惜理想很豐滿,現實卻很骨感 ...

冇錯, 理想生活少個*崩*都唔得

首頁

尾頁

跳至