自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

食緊私家醫生既, 但長遠唔係路, 請問點去政府攞返同一款血壓藥? 政府買應該點都比私家平d卦.....

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

會唔會攞返一樣既就回答你唔到。

但只要你去睇普通門診時,帶埋你既血壓藥去比醫生睇下,如果政府有呢隻藥,佢都可能會開比你既,但如果無,佢就會開其他既血壓藥比你。

la_source    發表於 21-6-29 14:30

伯爵府

......

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

jayjayjj 發表於 21-6-29 13:34
會唔會攞返一樣既就回答你唔到。

但只要你去睇普通門診時,帶埋你既血壓藥去比醫生睇下,如果政府有呢隻藥 ...
thanks, 可唔可以係政府自費買到?

水晶宮

newinewi 發表於 21-6-29 13:36
要去政府診所睇一次醫生先, 佢睇過你D數據, 好似要驗血同病歷, 先決定比邊隻藥, 未必係你食開個隻. 好似比 ...
請問係政府診所一般預約左要等幾耐架? 要返工驚等成日....

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

其實你睇開私家可以叫醫生寫轉介信比你去公立排期睇!不過可能排好耐

大宅

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

廷廷媽 發表於 21-6-29 13:37

應該唔可以單買。

都係要比醫生睇過至知政府有無呢隻藥至得,或者醫生要睇下有無其他藥可代替佢。

點都好,睇一次門診,跟醫生指示做。

大宅

廷廷媽 發表於 21-6-29 13:38
請問係政府診所一般預約左要等幾耐架? 要返工驚等成日....

有啲政府診所有夜診,亦有啲假日都開半日既。

水晶宮

回覆 jayjayjj 的帖子

收到, thanks

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

廷廷媽 發表於 21-6-29 13:30
食緊私家醫生既, 但長遠唔係路, 請問點去政府攞返同一款血壓藥? 政府買應該點都比私家平d卦..... ...

政府未必有你食開的血壓藥, 同你一定要睇醫生先會開藥

公爵府

食緊私家醫生既, 但長遠唔係路, 請問點去政府攞返同一款血壓藥? 政府買應該點都比私家平d卦..... ...

預約政府診所,book到帶藥去,你預要請假,50元三個月約。我之前都係咁,如果有位即日約到。

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果你血壓高,直接排街証就得,同醫生講你有血壓問題,佢會比埋血壓你,一年覆診4次,一年再會同你抽血1次或2次,仲會幫你排期去睇下心臟,跑下步,睇心電圖甘。
日本の平安を祈ります

珍珠宮

虎到金來勳章 BB防敏心得分享勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

你隻血壓係乜?如果係Amlodipine我係食呢隻,大路,呢隻當年都係私家比我。
日本の平安を祈ります

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

另外比少少意見給你
你可以由今天開始,每日定時在家量血壓,寫底佢,去門診睇醫生時可以比醫生參考,對醫生幫你開藥有幫助的。
你首先要約咗門診,再去見醫生,時間太約一小時都攪得掂。

水晶宮

katie0921 發表於 21-6-29 13:57
另外比少少意見給你
你可以由今天開始,每日定時在家量血壓,寫底佢,去門診睇醫生時可以比醫生參考,對醫 ...
THANKS ALL

子爵府

首先叫你私家醫生寫去referral letter你拎去政府診所排期先
至於有無你食開嗰種藥都唔係重點
因為有無你都諗住轉去公立架啦
不過你介唔介意講下你食緊邊隻藥呀

珍珠宮

如果政府有呢隻藥,即使唔係免費藥單內都可以選擇自費拎靚藥。
我糖尿病係私家睇,同時間都去排政府,睇私家係搶時間同較啱啲藥,睇政府係因為糖尿冇得斷尾,長遠來講點都係政府攞藥會好啲。
而家係私家覆診,政府攞藥,啲藥要自費,但比私家平好多,加上會定時抽血檢查,夾啱時間連私家都唔洗抽血(用醫健通睇報告)
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

男爵府

減齡達人勳章

自己去健康院睇,拎埋d藥,我都係咁幫我媽咪轉去政府門診

FJmom    發表於 21-6-30 00:02

大宅

只要預約睇門診就可以了。每次大約睇1~2小時,連取藥。

珍珠宮

如果你食開嘅藥,係政府自費藥名單中,你可以請醫生開藥,你係政府醫房買。
當然首先要轉去睇政府醫生。

首頁

尾頁

跳至