自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

老人家跌一跌之後,一行唔到身體機能就退化得好快,派政府買位都唔係辦法,想去沙田大圍區睇吓有冇乾淨衛生嘅老人院,大圍區首選,開通左屯馬線會方便屋企人去探望

伯爵府

Claudia3 發表於 21-6-29 20:21
老人家跌一跌之後,一行唔到身體機能就退化得好快,派政府買位都唔係辦法,想去沙田大圍區睇吓有冇乾淨衛生 ...

如果負擔得起, 可以考慮嘉頤, 佢哋d尿片係用添寧的. 佢只得單人, 雙人房兩種, 我問過雙人房窗口位剩床位要$20500.

大宅

老人家跌一跌之後,一行唔到身體機能就退化得好快,派政府買位都唔係辦法,想去沙田大圍區睇吓有冇乾淨衛生 ...

朋友話恆安商場有間比較新,乾淨嘅老人院,大房約莫$12000個月

禁止訪問

侯爵府

睛靈勳章

蘑菇 發表於 21-6-29 20:48
如果負擔得起, 可以考慮嘉頤, 佢哋d尿片係用添寧的. 佢只得單人, 雙人房兩種, 我問過雙人房窗口位剩床位要 ...

加埋尿片等雜費要唔要3萬?

侯爵府

https://www.hkcd.com/newsTopic_content.php?id=1113438
新開應該新淨

伯爵府

Wishsss 發表於 21-6-29 22:26
加埋尿片等雜費要唔要3萬?

好難答你, 只知尿片費$2500/月. 因每位老友記既護理費都唔一樣, 也許有其他不同雜費, 最好打去了解吓!

伯爵府

kayen 發表於 21-6-29 22:39
https://www.hkcd.com/newsTopic_content.php?id=1113438
新開應該新淨

水泉澳呢間要輪候的.

別墅

蘑菇 發表於 21-6-29 20:48
如果負擔得起, 可以考慮嘉頤, 佢哋d尿片係用添寧的. 佢只得單人, 雙人房兩種, 我問過雙人房窗口位剩床位要 ...
唔該晒,同屋企人傾過呢個價屋企人都接受到
都會歸入考慮院舍

別墅

rtkh 發表於 21-6-29 21:00
朋友話恆安商場有間比較新,乾淨嘅老人院,大房約莫$12000個月
但院舍質素ok?

別墅

Loloko 發表於 21-6-29 22:24
大圍嘉頤都幾好,上過去探親戚,環境都好光猛同新淨,仲靚過公屋
不過而家疫情只能有限度探訪...每次 ...
唔該晒, Google Maps睇過幾新淨,唔似舊式老人院

別墅

蘑菇 發表於 21-6-29 23:08
水泉澳呢間要輪候的.
要輪就等唔切啦

珍珠宮

大圍佳安家,我爸生前住呢間!二人房萬几包食但未包雜費

可以揾社工睇下有冇津貼幫手, 可以幫到少少

伯爵府

Claudia3 發表於 21-6-30 23:00
唔該晒, Google Maps睇過幾新淨,唔似舊式老人院

好似係重新裝修過的.

大宅

Claudia3 發表於 21-6-30 23:00
但院舍質素ok?

唔錯呀,又新淨

大宅

咁貴住老人院,做咩唔請兩個菲律賓個 d 私家看護呢?

禁止訪問

別墅

唔該晒大家意見我同屋企人預約咗幾間呢幾日會去參觀下先

大宅

Siwah 發表於 21-7-1 10:13
咁貴住老人院,做咩唔請兩個菲律賓個 d 私家看護呢?

而家呢個時勢,莫說請海外要攪一輪手續同隔離安排,唔係隨便就可以請到本地,坐地起價之餘質素亦不保證,最怕花盡精神同金錢之後,工人姐姐隨時玩跳草裙舞,霎時繞起僱点揾人頂?

同時請兩個工人唔係每個僱主有地方/有獨立房俾工人,本地姐姐又會嫌棄啦。

首頁

尾頁

跳至