自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

畀面勳章

代朋友(下稱A)問意見 勿轉
A 29歲,同父母住,小康,月入20k左右,收入唔穩定,短期內冇好大晉升機會
男友細幾年,同父母住,孻仔,小康,月入20k尾,大公司,公司講明將會有得升
A同男友拍拖2年,關係好好,視大家為結婚對象

A話男友同自己咩都夾,唯覺得男友太堅持自己計劃
男友係實際理性派,加上家中阿哥家姐都已踏入社會多年,個個都高級職業,成家立室
所以覺得自己唔可以比佢地差太遠
講明日後必須要買到樓,維持到現時生活水平先諗結婚,絕對唔租,亦唔會靠父母
(現時生活水平:節儉,但想買野時可以即時買到,想去玩時隨時可以拎到錢出來玩)

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

A同男友曾經幾次講到呢個話題,男友都先小人後君子,講明以佢地兩個現時能力,起碼5年以上先會諗結婚
所以佢都希望A同自己一齊努力,想佢轉份高人工啲/晉升得快啲既工,快快儲夠錢
(A話因為大過男友幾年,平時都唔大洗,現時佢既積蓄係男友既9-10倍左右,實際數目幾多冇問)

我同A由讀書時識,見佢同過幾個男仔拍拖,呢個算幾好,A同佢一齊後開心左好多
但A由細已經話想25歲結婚,tun下tun下又話而家好多都30歲先結
最近佢直頭話唯有等到35歲,到時都唔得就唔結算喇,唔知講笑定認真

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

我知A係嗰種平平穩穩,生活簡單開心就可以一世既人
佢話其實唔介意租住先,最多再慳啲慢慢儲
聽到男友每次都要買到樓先結婚好無奈
但如果男友咁堅持,都會盡力配合
搞到A最近成日唔開心,覺得自己冇用,淨係做份咁普通既工
係咁話想轉工,想賺多啲,就係因為想快啲儲夠錢

雖然,男友有計劃係好難得,但佢明知A都就30,仲講明要佢等5年以上
5年後佢話娶又得,唔娶又得架啦,我覺得
我勸A要有定呢個心理準備
佢話佢都知好冒險,都知而家唔落船可能之後就冇機會落
但A話好驚要重新同另一個人建立關係,而且呢個男友同佢真係好夾,男友既堅持亦不無道理

子爵府

畀面勳章

回覆樓主:

Jm有冇咩意見俾A?
如果係你,你又會點諗?
A係個好女仔,想佢可以簡單開心

珍珠宮

egg.b 發表於 21-6-29 23:02
Jm有冇咩意見俾A?
如果係你,你又會點諗?
A係個好女仔,想佢可以簡單開心

好簡單,呢一刻男方唔想結婚,5年內都唔想結,5年後就到時先算
女方大幾年再等5年,要女方自己諗,幾年後唔結散埋例子好多
另我麻麻地女仔大過男仔,大幾個月勉強ok,大幾年太多,過多十幾年真係會好覺,到時好大壓力,出面大把後生既,到時自己痛苦
結婚就無得迫,只能諗自己個部分。一係就拿拿聲搵一個
一係就照等,到時唔結就唔結囉到時先算
女方覺得急姐,男方仲好後生,結婚遠到美國甘遠,要九星連珠先可以同步到想法

伯爵府

即係講到出口叫女朋友搵多啲錢同佢一齊供樓,我直覺覺得個男將來會好計較,而家仲未講到生b,我就唔多睇好啦

siu05    發表於 21-6-30 16:20
la_source    發表於 21-6-30 10:01

大宅

如果真係鐘意對方唔怕等5年

珍珠宮

回覆樓主:

照估男仔畢業兩三年
已有接近3萬好有上進心
要求女方同樣有上進心好正常
如果女方hea慣感到有壓力好難行落去

珍珠宮

睇下現實數據就明
申請居屋,2人家庭月入限額6.6萬、資產170萬
如果男方家境小康
明言買樓,合理估計係希望兩公婆婚後月入超過6.6萬
才叫有能力買私樓
睇政府數據,已略略介定一個小家庭冇月入6.6萬係屬於基層
老實講,如果兩人都係小康家境
有時係好難接受婚後downgrade 住居屋
而家早知道男方打算
絕對係好事
其實男方又唔算計較、現實
由細到大住私樓
想買私樓都無可厚非
加上佢本人得二十中就月入三萬
應該都係幾上進
長遠都想向上流
如果A係我好友,我會勸佢諗清楚

子爵府

個男友儲得1或2千,實際理性派?
應叫歡樂今宵派

歡樂今宵 虛無飄渺
那樣動搖 不如罷了

翡翠宮

牛年勳章

回覆樓主:

點為之多男朋友十倍積蓄?男友有廿期,佢有200萬嗎?夠唔夠錢自己俾首期?

公爵府

回覆樓主:

男仔條件唔差,二十多歲搵2萬尾,屋企小康,兄姊有本事,佢自己都好踏實有計劃,年紀輕輕比年長女友更成熟穩重!女友性格屬小女人,一心想結婚,沒有長遠計劃,如果男方不能帶領女方同步,倒頭來都會分開!覺得佢哋拍拖開心,一旦結婚就鬧離婚,雙方都不適合對方!女方恨嫁,不如趁20尾仲有少少青春去搵過啱佢
恭賀新禧,迎春接福!

子爵府

畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 21-6-29 23:35

好簡單,呢一刻男方唔想結婚,5年內都唔想結,5年後就到時 ...

A就係好似你咁諗
佢好似已經預左唔結就唔結
但明明由細到大佢都好憧憬結婚生小朋友
就係好典型好適合相夫教子既女人
但亦都係一個好順從既人 成日改變自己配合人
佢地依家相處得好 實咩都信
但幾年後又可能另一回事
好擔心佢會後悔

子爵府

回覆樓主:

有啲野,唔係你話上進就有用,女仔做咩職位先,普通文職有20k 好好囉喎,人工嘅野其實心裡有數,唔係把口話我要搵多啲,有會有份高人工嘅工請你㗎,有d工種可能仲要睇埋年齡。。。。

女仔大過男仔,呢個case, 我會選擇離開

子爵府

畀面勳章

clyl03 發表於 21-6-29 23:58
即係講到出口叫女朋友搵多啲錢同佢一齊供樓,我直覺覺得個男將來會好計較,而家仲未講到生b,我就唔多睇好 ...

係啊,就係叫佢搵多啲一齊供既意思
A都講過男友錢銀上計得好清
幫佢手買野,一蚊都計足
出街食飯aa制,唔記得左俾會提返
不過之前A話呢啲都可接受
飯一齊食,樓一齊住,大家夾返合理既

但生b方面,唔知A依家點諗啦
細個時佢話要生既
但近幾年傾開佢話香港養小朋友好似好貴,有能力養之前都唔想生

子爵府

畀面勳章

Kellychan02123 發表於 21-6-30 00:05
如果真係鐘意對方唔怕等5年

A就係好中意佢男友
對男友好有信心咁
我做旁人既就有啲替佢擔心
不過我見過個男友幾次
睇得出對A好好
聽A形容又上進,又有諗法

珍珠宮

egg.b 發表於 21-6-30 00:58
係啊,就係叫佢搵多啲一齊供既意思
A都講過男友錢銀上計得好清
幫佢手買野,一蚊都計足

講真一人先20k,男既想買樓,如果女既又想生,咁大家都壓力好大

男爵府

egg.b 發表於 21-6-29 22:58
代朋友(下稱A)問意見 勿轉
A 29歲,同父母住,小康,月入20k左右,收入唔穩定,短期內冇好大晉升機會
男 ...

男友現時幾多歲?

子爵府

畀面勳章

72leelily 發表於 21-6-30 00:11
照估男仔畢業兩三年
已有接近3萬好有上進心
要求女方同樣有上進心好正常

平時聽A講應該係叻仔黎
其實同我細佬差不多大
我細佬仲係好似個細路咁
我見過佢幾次覺得講野好成熟,唔對佢個年紀