自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

yurijm 發表於 21-6-30 00:22
睇下現實數據就明
申請居屋,2人家庭月入限額6.6萬、資產170萬
如果男方家境小康

大致同意
但我估男方想大家盡快每人都有40k以上,要用5年,如佢抽居屋夾硬上車目前都得,男方應該想得更遠
可惜女方唔同步一心想嫁,一個好上進一個好想嫁,應該行唔遠
男方會想如兩個都搵到錢,過到壓力測,甘可買新樓,選擇多,首期少反而易上車
女方有十倍錢有咩用,要夠比首期先有用,何況女方夠比唔代表男方會接受,搵錢唔多,選擇既樓都唔多,好多過唔到壓力測
如男方識咁諗,的確智慧比女方高好多,再行,只會相距更遠

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

呢條友想揾人協助佢買樓供樓
唔覺佢愛你朋友

幾年又幾年
5年後A35歲
到時肯定買到樓?
如果買到,肯定結婚?
如果買唔到,又拖?

有無諗生小朋友?35歲先生?
不過呢d男人不宜有小朋友
一定好計較
算死草

唔通係做會計 精算果類工

子爵府

畀面勳章

yurijm 發表於 21-6-30 00:22
睇下現實數據就明
申請居屋,2人家庭月入限額6.6萬、資產170萬
如果男方家境小康

我都係咁話
佢男友都算係咁
一早講定,唔係一路避談/hea應

A係hea底架,佢係有能力但全部野都岩岩好就算嗰種
我覺得佢肯努力係叻女
以前讀書佢考頭幾名,入到u都有拎獎學金
但出來做野就又係冇乜所謂有工返就算

所以A話好想轉工,換個角度諗可能係好事
呢個男友其實一直都踢緊A進步,各方面

子爵府

畀面勳章

KINGMAX 發表於 21-6-30 00:32
個男友儲得1或2千,實際理性派?
應叫歡樂今宵派

我唔知佢地實際積蓄係幾多啦
但係唔會得1 2000掛

子爵府

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 21-6-30 00:38
點為之多男朋友十倍積蓄?男友有廿期,佢有200萬嗎?夠唔夠錢自己俾首期?

...

A? 我估未夠掛,好少八佢關於錢既野

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

egg.b 發表於 21-6-30 00:58
係啊,就係叫佢搵多啲一齊供既意思
A都講過男友錢銀上計得好清
幫佢手買野,一蚊都計足

食飯都要aa
唔知5年後結婚後佢仲係咪會要求女方aa

珍珠宮

egg.b 發表於 21-6-30 01:30
我唔知佢地實際積蓄係幾多啦
但係唔會得1 2000掛

男仔甘後生儲得少存款少無問題架,最緊要第日收入高

子爵府

畀面勳章

Mrs.Chan 發表於 21-6-30 00:39
男仔條件唔差,二十多歲搵2萬尾,屋企小康,兄姊有本事,佢自己都好踏實有計劃,年紀輕輕比年長女友更成熟 ...

係啊,你分析得中晒
A同男友基本上係一凹一凸
佢男友好正經好成熟,A就好古靈精怪
A拍埋去一啲都唔似大佢幾年架
但又咁諗,我覺得有時咁樣反而仲有火花
之前一齊食飯,A行開左同A一齊坐係度時佢男友係兩個樣
而且A同佢一齊後都有唔同,向好既方面

A其實冇好恨嫁,係我恨佢嫁
佢就係一副搏一搏,大不了唔結既態度
不過我估個個女人都緊係愈早搵到好歸宿愈好啦,加上佢都真係小女人
唉 所以我都好擔心A

翡翠宮

牛年勳章

個男既咁細個,唔諗住結婚都好正常,通過男人30+先結,有事業基礎又有經濟能力,佢地唔會明女人點解咁想30前結婚。

子爵府

畀面勳章

hasting 發表於 21-6-30 00:53
有啲野,唔係你話上進就有用,女仔做咩職位先,普通文職有20k 好好囉喎,人工嘅野其實心裡有數,唔係把口話 ...

係囉,我見A呢年來都有努力緊既
有去學下野增值下,又有做下運動
但工嗰方面一直都冇消息
所以佢最近唔開心既都係呻工作,之前冇咁多

子爵府

畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 21-6-30 01:06
講真一人先20k,男既想買樓,如果女既又想生,咁大家都壓力好大

以我所知生小朋友方面佢地有共識係唔生,除非有多餘既經濟能力
純粹係細個傾開A講過最想25歲前結婚,30歲前生仔
不過應該係好似細個話想做香港小姐一樣概念

所以a男友計得岩架
唔要父母幫,唔租樓,唔計升職加人工,應該真係起碼5年先買到,仲未計樓價繼續升
有時覺得自己都算好命,c6如果好似a男友咁的話,我應該同a一樣咁煩

子爵府

畀面勳章

IamChuChu 發表於 21-6-30 01:12
男友現時幾多歲?

A只係話細幾年,幾次都係咁答,我見佢講咁隱晦冇追問幾歲

男爵府

如果食飯AA制,但吾記得比,都要問攞返錢,我真接受吾到有個咁同自己計較嘅男朋友,分分鐘個男人儲畜吾係得咁少,只係吾想比你朋友A知道自己都幾多積蓄。純粹個人諗法!意見是:祝福A可以識到一個真正的Mr.right !

子爵府

畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 21-6-30 01:15
大致同意
但我估男方想大家盡快每人都有40k以上,要用5年,如佢抽居屋夾硬上車目前都得,男方應該想得更遠 ...

的確連我呢個朋友立場睇,a男友係有計劃過a好多好多
我覺得你講既好可能同男友諗既好接近
見過佢幾次,覺得佢係好認真既人
佢話想一齊努力賺多啲儲錢,應該真係認真set左目標

其實a冇好恨嫁架,我要幫佢澄清多次,係我恨佢嫁
A係想盡力配合,仲話35歲都未結到就唔結算...
不過作為旁人,我見佢好似覺得轉到工儲夠錢就安心晒,就會結到婚既感覺,好擔心
我怕佢付出咁多,俾埋最後既青春呢個男友,到頭來都係拉唔埋
咁我會寧願佢同一個冇咁醒,但早啲應承可以照顧佢既人一齊...

珍珠宮

egg.b 發表於 21-6-30 02:14
的確連我呢個朋友立場睇,a男友係有計劃過a好多好多
我覺得你講既好可能同男友諗既好接近
見過 ...

呢單野係除時養大左個男方,人地就飛走架

而家既後生女搶人老公好普遍架...我身邊好多c9又靚又好又有錢一樣比人搶老公

你朋友要好好想清楚再唔到投資青春啦

子爵府

畀面勳章

cecelc 發表於 21-6-30 01:23
呢條友想揾人協助佢買樓供樓
唔覺佢愛你朋友

揾人協助供樓 絕對岩!
但a又接受,冇得好講
不過話唔愛又唔似
但就肯定唔係會寵到佢上天嗰種
佢男友唔似係呢種人

同你既諗法一樣
男人講既野真係唔可以信晒
35歲真係買到,都唔代表真係會結
中間殺一個潘金蓮出來,a就真係慘喇

A話暫時唔想生,唔知之後會唔會啦
但假如真係35歲後先生,唔生仲好

子爵府

畀面勳章

cecelc 發表於 21-6-30 01:32
食飯都要aa
唔知5年後結婚後佢仲係咪會要求女方aa

如果真係會娶a
a唔a都係後話啦
我而家係驚a落錯注咋
真係冇乜時間架喇

子爵府

畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 21-6-30 01:38
男仔甘後生儲得少存款少無問題架,最緊要第日收入高

係啊,同埋a好似有提過男友有投資下咁
可能冇存款,但啲錢去左投資滾大

珍珠宮

egg.b 發表於 21-6-30 02:29
係啊,同埋a好似有提過男友有投資下咁
可能冇存款,但啲錢去左投資滾大
...

2x歲出頭好識諗喎,如果我2字頭甘識諗,我發左十次啦

子爵府

畀面勳章

C.Humphrey 發表於 21-6-30 01:44
個男既咁細個,唔諗住結婚都好正常,通過男人30+先結,有事業基礎又有經濟能力,佢地唔會明女人點解咁想30 ...

唉都係架
我都有同a講如果佢男友唔係細幾年,而係大幾年就perfect
再唔係,早多幾年識佢,早啲一齊進步都好
我見佢地好夾,都唔想佢地因為咁而分開
但又真係替佢擔心

首頁
12345...6

尾頁

跳至