自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

中文中學及英文中學試卷內容一樣,考生當然是中文母語較容易得分,同時計分的話,怎麼會英文中學入大學機會偏高我其實一直都唔知點計分所以請教一下

子爵府

iki 發表於 21-6-30 20:15
中文中學及英文中學試卷內容一樣,考生當然是中文母語較容易得分,同時計分的話,怎麼會英文中學入大學機會 ...

係因為入讀英文中學嗰啲學生(中一嘅時候)本身已經係成績叻嘅學生,輸入好自然輸出好(你買件日本和牛,煎完都唔會硬啦)

珍珠宮

中文中學及英文中學試卷內容一樣,考生當然是中文母語較容易得分,同時計分的話,怎麼會英文中學入大學機會 ...

睇中文解題唔一定易明過英文解題㗎
仲有如樓上所講,一入中學已經大概分左等級

珍珠宮

英中多數b1 中中b2b3

伯爵府

英文叻D自然用英文答,…讀英文答中文一樣難,中文也是…。計算下是公平的,~當然上到大學又要追英文。

珍珠宮

識母語唔一定中文叻架中文啲文言文有部份唔係咁易理解喎

公爵府

2023年兔年勳章

金黑街矇 發表於 21-6-30 21:12
係因為入讀英文中學嗰啲學生(中一嘅時候)本身已經係成績叻嘅學生,輸入好自然輸出好(你買件日本和牛, ...

即係質地好嘅牛,唔使點煮都好食。

俾塊又老又多筋嘅牛扒你,廚神見到都唔識廚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

成績較好能力較強嘅學生一般都會入到 band1英中,中中通常都會係 Band 2 及 band 3生多,呢度已經有分別。再加上師資及不同學校教學方法,6年後差距就會更明顯。

至於中文定英文教學,英中學生普遍英文語境較多,英語能力相對亦強,就算用英文教學,亦不存在比中文教學差嘅情況,所以咪會出現 英中入大學學生比中中多好多囉 !

伯爵府

牛年勳章

好似一個用中文考Bio拎5**, 同一個用英文考Bio 一樣拎5** ,
如大家都上大學,咁前者辛苦好多。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

s160656 發表於 21-6-30 23:33
好似一個用中文考Bio拎5**, 同一個用英文考Bio 一樣拎5** ,
如大家都上大學,咁前者辛苦好多。 ...

除非去台灣或者返國內讀書

男爵府

我覺得中文應卷,比英文更難

珍珠宮

牛年勳章

回覆樓主:

好多科,尤其 chem, bio 用英文易讀好多

翡翠宮

牛年勳章

入得英中整體能力已經比中中嗰批高
英文能力好,表達能力高,學習態度又好,自然高分啲
當年我啲卷都係用英文答,睇慣寫慣英文唔會比中文差

子爵府

回覆樓主:

佢哋用慣英文,如果要用番中文考試,我諗佢哋死梗。

用戶要求終止服務

牛年勳章

秋思 發表於 21-6-30 23:49
我覺得中文應卷,比英文更難

我都係咁覺得
利申:我中英文能力相若
未經許可,請勿轉載

用戶要求終止服務

牛年勳章

因為用英文作答嗰 d 考生,好習慣用英文,叫佢用中文考真係難到佢~ 特別係 Chem 同 Bio,只係叫我記同寫專有名詞、化學元素,即死!
未經許可,請勿轉載

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-6-30 23:28
成績較好能力較強嘅學生一般都會入到 band1英中,中中通常都會係 Band 2 及 band 3生多,呢度已經有分別。 ...

如果教法令至六年後的差距,其實係應該睇增值數據,唔係睇banding

子爵府

Amy1974 發表於 21-6-30 21:54
即係質地好嘅牛,唔使點煮都好食。

俾塊又老又多筋嘅牛扒你,廚神見到都唔識廚。

好牛 都可以失望(負增值)但仍足夠入大學~
質地差的牛可能煮得好左少少(正增值)但仍是入唔到大學,「唔U晒已經中獎」

伯爵府

Piaget 發表於 21-7-1 00:14
好多科,尤其 chem, bio 用英文易讀好多

Bio讀英文係好難㗎。
太多不常用生字要記要明。

讀中文生物科會易好多。

首頁

尾頁

跳至