家庭理財

跳至

首頁
23456...7

尾頁

複式洋房

choyki 發表於 21-7-23 15:12
投放 $60,000 當中 $10,200 本來係稅。
本來:畀 $10,200,得到 $0。
現在:畀咗 $60,000,唔使畀 $10,200 ...

儲蓄計劃:畀咗 $60,000,再畀 $10,200,共畀 $70,200,得到 $60,000 資產。<= 把儲蓄計劃當成把錢放銀行先,然後再說別人呃人,這種混淆視聽的手法也是厲害了。
覺得呃人,你可以不理會,因為不是要你去做。
我上面都寫了,有人覺得即時省下$10200感覺比較爽,也是可以。再說不同的計畫適合不同的人,這不過就是眼光放得遠近的問題罷了。

男爵府

木土土 發表於 21-7-2 17:13
就算無供開強積金,都可以開户口做MPF扣稅。
如MPF揀恆指基金,筆錢咪當買2800盈富基金股票,若6萬蚊投資 ...

加碼買強積金都可以架? 唔係一定要另外買年金?

琥珀宮

bearbb5 發表於 21-7-24 13:35
加碼買強積金都可以架? 唔係一定要另外買年金?

兩種其中一樣都可以

男爵府

MissMaMa 發表於 21-7-2 17:42
我買年金純粹為扣稅,唔係從投資角度考慮 ,同埋唔想等咁耐先拎返d錢。
...

年金有無邊間好呢?

男爵府

木土土 發表於 21-7-24 13:38
兩種其中一樣都可以

咁又幾方便

可否一筆過供六萬入去扣稅呢?

定一係要分12個月㗎?

琥珀宮

bearbb5 發表於 21-7-24 13:45
咁又幾方便

可否一筆過供六萬入去扣稅呢?

可以一次過入。
我係一次過入保守基金。方便等機會,之後可跟市況網上即日轉做股票/恆指基金

子爵府

木土土 發表於 21-7-24 13:53
可以一次過入。
我係一次過入保守基金。方便等機會,之後可跟市況網上即日轉做股票/恆指基金
...

我剛入左紙, 原本都諗住一次過比6萬扣盡今年D税, 但見個市波動最後選擇月供分散D風險。

琥珀宮

qpalzm 發表於 21-7-24 14:53
我剛入左紙, 原本都諗住一次過比6萬扣盡今年D税, 但見個市波動最後選擇月供分散D風險。
...

我覺得一次入保守基金(基本都係保到本),之後也可以自己分段入市轉基金,全權由自己控制。
月供就係簡單分散風險做法

子爵府

木土土 發表於 21-7-24 15:01
我覺得一次入保守基金(基本都係保到本),之後也可以自己分段入市轉基金,全權由自己控制。
月供就係簡單 ...

以我投資股票蝕40%的住績, 加埋無時間理, 都係月供算了。

琥珀宮

qpalzm 發表於 21-7-24 15:12
以我投資股票蝕40%的住績, 加埋無時間理, 都係月供算了。

月供記得要計番3月尾前可以供到六萬。

子爵府

木土土 發表於 21-7-24 15:14

無計咁盡了, 之後個年又要減返好煩…

子爵府

木土土 發表於 21-7-24 15:14

不過你咁講, 我星期一問下agent一次過加多三萬得唔得先。

琥珀宮

qpalzm 發表於 21-7-24 15:17
無計咁盡了, 之後個年又要減返好煩…

咁可以在下年3月尾前,另額外供多一筆湊夠六萬

琥珀宮

qpalzm 發表於 21-7-24 15:20
不過你咁講, 我星期一問下agent一次過加多三萬得唔得先。

可以,隨時入幾多都得

珍珠宮

bearbb5 發表於 21-7-24 13:44
年金有無邊間好呢?

我冇太多買年金經驗,幾年前喺美國X 通買過一份退休年金,息率都okay 。今次第二次買可退稅嘅延期年金,就試下第二間,喺中銀人壽買,保證利率有4%,另外有非保證紅利(即係不一定有 ),第6年開始每月拎返。

男爵府

MissMaMa 發表於 21-7-24 16:55
我冇太多買年金經驗,幾年前喺美國X 通買過一份退休年金,息率都okay 。今次第二次買可退稅嘅延期年金,就 ...

Thanks 等我問下中銀

子爵府

木土土 發表於 21-7-24 15:01
月供就係簡單 ...

我向今年3月一筆過買入TVC保守基金,目的系拎盡$60,000免稅額,唔理份TVC 有冇賺,起碼慳到$10,000稅 . 今年有時間布署,就做返月供,因自動轉帳需時,中間亦可自行再入錢買啲 我覺得幾好,慳到稅。
冇買年金系冇研究過。同年紀唔細,強積金都可以好快提取~
Betty媽咪人生總是充滿挑戰與無奈, 好多事并不是自己所能控制, 但仍希望可以將所有障礙一一闖過, 健康的活下去......... :-P  :-P

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁
23456...7

尾頁

跳至