家庭理財

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

sophylalalala 發表於 21-11-16 00:30
中銀退稅年金是保證+非保證4%, 你可以睇番你正式保單, 入面有寫清楚的
利申 中銀X壽 AA
...

咁你要向你公司反映一下喇 Statement 十分誤導,唔好將4%年利率放喺每月保證年金入息呢一欄

禁止訪問

禁止訪問

洋房

回覆樓主:

我見而家有隻年金都幾好喎
扣9年稅,第10年已經保證回本!
可以拎返哂

琥珀宮

MissMaMa 發表於 21-11-16 20:04
咁你要向你公司反映一下喇 Statement 十分誤導,唔好將4%年利率放喺每月保證年金入息呢一欄

...

你講呢項4%年利率,係指係呢項下既結餘(balance)既現時存款利率,類似銀行戶口存款既利率。若這項有承前結餘(previous balance) $100,就會有4%利息即$4。因你呢項無承前結餘,所以無利息。

可以對比下面 loan 既貸款利率7.5%。

張statement 並無誤導。

珍珠宮

木土土 發表於 22-1-11 17:35
你講呢項4%年利率,係指係呢項下既結餘(balance)既現時存款利率,類似銀行戶口存款既利率。若這項有承前 ...

我當然明係乜,本年度派4%。btw,唔係承存結餘的4%利息,係我供款的4%利息... statement 字眼表達係唔清楚嘅,我拎返中x 問職員,佢都承認

琥珀宮

MissMaMa 發表於 22-1-11 19:43

我當然明係乜,本年度派4%。btw,唔係承存結餘的4%利息 ...

唔係本年度「派」4%,係previous balance 既interest rate 有4%

Under 「每月保證年金」呢項:
Current Year先係本年派既錢,無寫幾多%
TOTAL value = Previous Balance + 今年Interest + Current Year
而今年interest = Previous Balance x 4%

珍珠宮

木土土 發表於 22-1-11 21:05
唔係本年度「派」4%,係previous balance 既interest rate 有4%

Under 「每月保證年金」呢項:

謝謝你回覆,好亂,或者到時收錢先知條數點計

大宅

我同老公準備一個買6萬年金扣稅 一個開TVC 年供6萬扣稅
年金睇岩萬通 但係唔識agent 又唔想自己打電話上去咁傻 有無萬通agent可介紹比我呀?

禁止訪問

大宅

回覆 SunKSunshine 的帖子

我出左5間公司嘅計劃書 比較之下萬通最好 回報最高 但當然只係對於我來講啦 唔同年紀 累機期 年金期都會影響個回報嘅萬通係搭上搭咁出計劃書 想問下野都問唔到 所以想穩翻個agent跟 問曬frd都無人識😂

禁止訪問

大宅

係囉 又想快d settle down 可能等多幾日都穩唔到agent就買其他plan算 反正供完5年之後又要揀過

禁止訪問

大宅

出左永x 友x 保x 宏x 中xx壽 加埋萬通係6間先岩都係果句 我唔岩未必你唔岩嘎 出份計劃書自己比較下好d

禁止訪問

大宅

真係我frd嘅得一個 其他全部係frd介紹或者搭上搭咋 如果你覺得萬通好又穩到agent記得介紹比我wor 吾該曬先

禁止訪問

民房

MissMaMa 發表於 21-7-2 17:39
法例規定,不是65歲嗎?

其中一個提早攞強積金係:提早60歲退休,但要去民政事務署宣誓。

首頁

尾頁

跳至