3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

大宅

學校收左小朋友九月k2轉全日班,每月學費2000幾左右,是學劵學校,半日就免費,而家諗緊好唔好轉返半日制,因為下學年似乎冇咩機會可以返全日,但如果而家退,後年k3可以返全日的話,就一定冇位了

大宅

MommyPanel勳章

我都係報左K1全日,如果可以全日,退左到時肯定報唔到

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 Poo得好勳章 BB防敏心得分享勳章 美好大世界2017勳章 趣教勳章 最關心BB問題熱投勳章 親子王國15週年勳章

即係報咗全日班返唔到全日都要俾足錢?

複式洋房

回覆 親親小孩子 的帖子

係, 我囡間幼稚園全日班比半日班, 早返半粒鐘,1, 放遲半粒鐘。
但全日班要比足學費~大楖500多, 有學長申請資助就FREE OR HALF

男爵府

親親小孩子 發表於 21-8-20 13:14
即係報咗全日班返唔到全日都要俾足錢?
係. 因為政府資助幼稚園只係以半日計.
學校辦全日班, 學校一向係要靠學費幫補下午. 只係比私校好啲. 返得半日, 學校最多慳到食材, 人工照出.

幼稚園呢點唔似中小學, 有政府全額資助

大宅

CoralShum 發表於 21-8-20 16:22
回覆 親親小孩子 的帖子

係, 我囡間幼稚園全日班比半日班, 早返半粒鐘,1, 放遲半粒鐘。

我同你一樣,咁你仲係報全日班嗎

複式洋房

回覆 pokiyin 的帖子

已轉讀上午班, 我無學費減免。

子爵府

回覆樓主:

我勁後悔幫個仔報全日 9月k3都冇全日返…

大宅

CoralShum 發表於 21-8-23 16:34

已轉讀上午班, 我無學費減免。

點可以係開學前知有冇學費減免,你係(emoji)full time mum 嗎

大宅

pigpiglamlam 發表於 21-8-23 18:56

我升K2都冇全日返⋯學費照交全日

別墅

回覆樓主:

睇下可否同學校申請下午暫托

複式洋房

學校派申請表, 學資處的學費豁免

大宅

agnes_bebee 發表於 21-8-24 02:23
睇下可否同學校申請下午暫托

即係暫托圍番條數抵d?

男爵府

pigpiglamlam 發表於 21-8-23 18:56

我小朋友K3都報左全日班,學校而家都未confirm放學時間,話暫時維持放下午4點,但政府都宣佈左7成打針先可以復全日,我都唔知學校搞咩,返唔到全日我就有其他安排,要拖到下星期先知。

大宅

USDS81 發表於 21-8-24 12:24
我小朋友K3都報左全日班,學校而家都未confirm放學時間,話暫時維持放下午4點,但政府都宣佈左7成打針先可 ...

你學費都係交左全日?會唔會轉am or pm

男爵府

pokiyin 發表於 21-8-24 12:51
你學費都係交左全日?會唔會轉am or pm

暫時俾左全日錢,諗著等下星期正式通告安排,先會決定全日定am。

大宅

USDS81 發表於 21-8-24 13:31
暫時俾左全日錢,諗著等下星期正式通告安排,先會決定全日定am。

我果間得全日冇得轉am,其實我仲15,16唔知點算好

男爵府

pokiyin 發表於 21-8-24 13:32
我果間得全日冇得轉am,其實我仲15,16唔知點算好

其實我都唔知俾唔俾轉番am, 報果時只話,放棄全日就會無左留位費。但下星期都開學咁濟,如到時先知話轉am,其實唔知學校安唔安排到,鬼叫學校唔講實放學時間,真心唔明點解要拖……

大宅

USDS81 發表於 21-8-24 13:37
其實我都唔知俾唔俾轉番am, 報果時只話,放棄全日就會無左留位費。但下星期都開學咁濟,如到時先知話轉am ...

有媽媽話如果全日有資助可以考慮全日,但交左表都冇咁快知結果,暫時一d消息都冇,你下星期開左學可否update俾大家參考下,thxxxx

男爵府

減齡達人勳章 牛年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

我小朋友都係全日班, 9月升k3
不過我地幼稚園如果係全日班既學生係可以向學校申請暫托
可以托管形式留係學校

首頁

尾頁

跳至