醫護健康

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我奶奶病左差唔多一個星期了
第一日,沖完涼話有啲發冷
之後淨係食左止痛藥,訓下覺
之後個日開始話發燒,最後驚就去左等急症,睇完話感冒
之後醫院叫佢使左深喉檢測,結果陰性
之後,佢又話佢又暈又想嘔又話食唔落野,我叫佢食清淡啲,唔好甘油菜
之後佢個頭買左豉汁排骨飯食
究竟點樣快啲康復

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

感冒又不是腸胃炎,佢肯食飯我覺得沒問題。

男爵府

MM2005 發表於 21-7-5 08:22
感冒又不是腸胃炎,佢肯食飯我覺得沒問題。

佢話佢自己好似腸胃炎,又暈又冇胃口再加想嘔
之後我話如果係腸胃炎最好唔好食甘油膩既野
因為佢一個星期已經睇左三四次醫生

翡翠宮

牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

cpycpyhelen 發表於 21-7-5 08:34
佢話佢自己好似腸胃炎,又暈又冇胃口再加想嘔
之後我話如果係腸胃炎最好唔好食甘油膩既野
因為佢一個星期 ...

一星期睇睇3,4次,藥都沒食到又睇,是否沒記性,要多加留意啊

男爵府

MM2005 發表於 21-7-5 11:42
一星期睇睇3,4次,藥都沒食到又睇,是否沒記性,要多加留意啊

佢有食,但次次都係食左一兩次就覺得冇效就決定睇第二個醫生,我話應該要食左一個療程唔好先轉,但佢唔聽

大宅

cpycpyhelen 發表於 21-7-5 15:30
佢有食,但次次都係食左一兩次就覺得冇效就決定睇第二個醫生,我話應該要食左一個療程唔好先轉,但佢唔聽
...

會唔會膽管有的問題,check下揾陣的
:-D :-?

男爵府

csbaik 發表於 21-7-8 19:06
會唔會膽管有的問題,check下揾陣的

依家醫生仲未搵到原因,但肯定左跟佢背脊兩粒瘡事,不過微生物既報告仲未出

男爵府

聽徵狀似尿道炎、或其他器官發炎,睇醫生時有冇驗尿 ... 及俾抗生素 ?

男爵府

smart_lam 發表於 21-7-18 19:46
聽徵狀似尿道炎、或其他器官發炎,睇醫生時有冇驗尿 ... 及俾抗生素 ?

入左院,當晚醫護見佢背脊有瘡,懷疑佢係比昆蟲咬引致,第二日搵左微生學專科抽血化驗,報告話佢係斑疹傷寒,發現時已經去到嚴重期,有生命危險,病毒去曬全部器官不過依家打左十幾日抗生素,叫做有好轉,雖然反反覆覆,但都叫冇點惡化

男爵府

cpycpyhelen 發表於 21-7-18 20:18
入左院,當晚醫護見佢背脊有瘡,懷疑佢係比昆蟲咬引致,第二日搵左微生學專科抽血化驗,報告話佢係斑疹傷 ...

其實長期病患者或老人家,一有發燒多於一日,已經即刻要去睇醫生,最好多係抽血及留小便驗下,等醫生處方合適抗生素,否則手尾好長好麻煩,隨時可大可小,祝老人家盡快康復 !

男爵府

smart_lam 發表於 21-7-18 21:41
其實長期病患者或老人家,一有發燒多於一日,已經即刻要去睇醫生,最好多係抽血及留小便驗下,等醫生處方 ...

佢唔算係長期病患者,佢只係唔知比咩咬引起既,潛伏期有十幾日,病徵同普通感冒好似,
到佢入院個刻已經去到危險期,佢之前睇左起碼三四次醫生都冇人發覺有咩問題

首頁

尾頁

跳至