想生BB

跳至

首頁
12345...24

尾頁

大宅

睇咗BK差唔多4年,見到好多樓主嘅分享,亦有好多有心做IVF嘅JM遇到好多疑問,究竟IVF個流程係點呢?有啲咩test應該做?又有啲咩嘢要準備? 作為過來人,好想分享2年裏面,去過咗加拿大、台灣、馬來西亞嘅造人之旅。希望可以用我自己嘅經歷,俾各位JM了解多啲其他地方嘅情況。從而俾到各位JM一點點鼓勵同支持。

另外,我想記錄低呢2年嘅生路歷程,希望等將來孖B大個咗睇返,知道佢地自己生來不易。

故事由幾時開始講起好呢?

-------------------------

好啦,由我同老公結咗婚1年半都無消息開始講啦!(2017頭) 本身我自己係外站空中服務員,只飛長途,我同老公由拍拖開始已經係Long D,習慣聚小離多。平均一個月見到2~3次!其實結婚前2年已經開始不設防,打算有咗咪即刻結婚,不過一直到婚後1年都無聲氣(頭尾3年),我地開始擔心係咪有咩問題呢?之前覺得見得小,唔勤力,夾唔啱時間啫(前2年半)。之後有半年,見得多,勤力造,量體溫,夾時間,都一樣無聲氣!

真係開始驚,自己年紀都唔細(當時37),再拖嘅話,就越嚟越難。差一年差好遠!所以我地兩個都去咗睇醫生,結果發現原來我同老公各自都有問題。

究竟係咩問題呢?

我老公精子活躍度得17%,雖然唔係最差,不過啲精子形態都唔太正常,有頭無尾,有尾無頭乜都齊!而我check完晒,我輸卵管無塞,卵巢同子宮都正常,無移位,無水廇,但係天生子宮後傾。不過AMH得0.64,FSH就高到14,當時我聽到呢啲數字都一頭霧水。

但係醫生好快就同我講係不孕症,因為我個卵巢年齡大,同我真實年齡不符(講白啲咪就即係卵巢功能衰退!)嘩!嗰一刻我簡直覺得個天好似冧落嚟咁!我從來無諗過自己會不孕,唔開心當然有,不過喊都幫唔到件事,所以我兩公婆唯有收拾心情去面對。就係咁開始咗我嘅IVF造人之旅。

因為屋企人嘅關係,我响2017年年尾自己一個飛咗去加拿大做我第一次嘅IVF。(2017年中,我同老公嚟探親嘅時候,已經做咗冷藏精子)講真,當時乜都唔識,
因為婦科醫生係屋企人,所以好放心,乜都無問,就連IVF個過程係點做都冇上網去望過或者去做資料蒐集,醫生叫我做乜就做。

好啦,終於要開始做第一次IVF啦,簽好晒啲文件之後,首先就走咗去照陰超睇吓今個cycle 有幾多個卵泡,初初照到左右兩邊各有5粒(卵泡)加埋都有成10粒(我個心諗都唔係咁差姐)之後就見姑娘,佢就比咗一大堆針藥出嚟俾我,叫我毎日幾點鐘打針同打幾多,同我打咗第一針之後就叫我返屋企,隔多兩三日再返嚟照陰超睇吓啲卵泡有冇大到。其實對於我來講最難克服嘅就係要自己打針。喺加拿大一般做IVF,都係自己打針,護士幫我打咗第一針,示範完一次之後,全部都要我自己解決。自己唔打就真係無人幫我打,咁唯有硬着頭皮,自已攞支針拮自己。由每日打1支,慢慢加到每日2支,到最後差唔多抽卵嘅時間就一日打3支。(講真,真係好痛,痛到喊,喊住咁打。)不過,諗起為咗造人,就算再痛都要繼續堅持。

過咗三日之後,我就再返去照陰超,結果簡直係晴天霹靂!

點解?

因為之前照到有10粒卵泡,今日照竟然得返5粒,冇咗一半呀!當時醫生問我會唔會考慮今個cycle 停咗佢先唔好做住,因為啲卵泡太少喇!(我當時都唔識比反應,只係呆咗唔知點算好)當我消化咗個結果之後,我問醫生下個cycle會唔會多過10粒?佢都答唔到。所以我決定繼續做,因為跟本我無咁多時間留喺加拿大。

好啦,經過咗10幾日嘅銡針,啲卵泡嘅size都差唔多有16/17mm,係時候可以抽出嚟啦!

待續……

大宅

Lm

男爵府

Xmas吸收勳章

Ihyl 發表於 21-7-4 22:23
睇咗BK差唔多4年,見到好多樓主嘅分享,亦有好多有心做IVF嘅JM遇到好多疑問,究竟IVF個流程係點呢?有啲咩te ...

LM

大宅

到咗抽卵嗰日其實都冇乜特別嘅感覺亦都冇緊張(可能係乜都冇諗同根本都唔知會做乜)因為抽卵嘅時間係全身麻醉,當抽完之後唞咗一陣,姑娘就拍醒我,不過當時自己feel到好似起唔到身,掙極都掙唔開對眼,我用盡全身嘅力氣,feel到自己呼吸開始急速姑娘喺我耳邊叫我慢慢咁唞氣,就係咁我等咗3分鐘之後就慢慢慢慢先至可以掙開眼。

當我開始有返意識既時候,醫生就同我講今次只係抽得3粒,另外果2粒卵,用多咗兩樽藥水都冲唔到出嚟。小吓一粒,小吓又一粒,雖然只係得返3粒,起碼都好過1粒都無吖。(自我安慰)

由於老公啲精子活躍度唔高,所以我哋就用咗ICSI嘅方法係等佢哋受精。屋企人就幫我每日去問啲卵子嘅受精情況⋯⋯1變2,2變4,4變8,8變16,變變變好快又嚟到第五日啦!因為留係加拿大嘅時間唔長,所以我決定放鮮胎,喺去緊診所嘅途中我仲喺度掙扎緊,究竟係放2粒好定還是放1粒雪2粒呢?結果到咗診所之後,醫生同我講得返2粒(只有2粒可以去到day 5 嘅blastocyst)又小1粒,咁就可以唔使諗咁多,疊埋心水一次過放晒2粒落去(由於一心都諗住放哂入去所以我完全冇問到啲杯胎究竟係咩grading)
好啦,終於都放哂2粒入去,跟住落黎就係等,兩個禮拜後抽血驗睇吓有冇中獎。

待續…

la_source    發表於 21-7-5 16:49

大宅

由於我嘅大假唔多,成個IVF療程由開始到放返入去已經差唔多用晒我啲大假,又係時間返工繼續飛喇。其實我有問過醫生,喺等緊呢14日入面仲識唔識合飛呢?醫生話冇報告顯示話唔飛得,好多人自己有咗都唔知,一直飛到3個月先知。而且佢地都有好多病人做完之後都即刻飛走,所以寫唔到醫生紙比我請假休息。結果就係咁,我喺等待開獎呢14日入面就照常返工,反而冇咁多時間去胡思亂想。

當到第10日左右,因為醫生曾經講過由於我係放兩粒,所以好大機會係孖胎。如果真係中獎嘅話,大概第10日左右都可以用驗孕棒check得到,結果我都係忍不住走咗去驗。天啊,我見到有條好淺色既缐喎,嗰刻我勁興奮勁開心,不過冷靜左之後又喺度諗,其實喺咪錯覺咋。就係咁,攪到自己個心七上八落,每隔幾個鐘頭又走去驗一驗,而每次驗都係會見到有條好若隱若現嘅線…

不過真係天意弄人,果晚我瞓瞓下覺突然間覺得好似有嘢流出黎,我就砰砰聲衝咗去廁所check 下,開頭以為冇乜嘢不過去完個小便之後就開始見到啲粉紅色分泌物,跟著就好似越流越犀利。嘩我好驚呀,驚到即刻打電話返去比加拿大個醫生問佢係咪即係冇咗。

醫生叫我冷靜啲,如果真係冇咗嘅話都冇辦法啦,等多幾日就到第14日咁就可以去抽血驗hcg ,到時候個答案就會比較肯定啲,唔使自己再估來估去。

到咗第二日慢慢開始好似M嚟咁,不過我個心唔忿氣,堅持繼續用驗孕棒去驗,每次驗出黎條線越嚟越開始深色,越嚟越肯定係中咗奬。去到第三日我開始越流越犀利呀,終於忍唔住提早去抽血驗,等咗6個鐘之後終於有報告,我嘅hcg係213(bingo)

待續……

大宅

當一收到個驗血報告,我就即刻打電話比加拿大個醫生,醫生就同我講:‘恭喜晒!’ 不過因為我流血嘅情況仍然持續,而且計返日子大概得一個月左右,就算去照都未必照得到,所以佢建議我最好隔兩三日再去抽血驗,make sure 個HCG繼續翻倍上升。

三日之後我就去咗驗第二次血,結果個Hcg係787。而我流血嘅情況雖然持續,不過已經冇之前咁犀利。本身應該三日後再去驗血,但因為係星期日嘅關係,所以下一次驗血要隔四日。

由於有出血嘅情況出現,所以由肯定咗中獎嗰一刻開始我就已經開始瞓床,真係除咗去廁所之外,唔會俾自己行嚟行去。不過好景不常,喺驗血前一晚,瞓係張床度睇睇下電視,個肚突然間好似比針吉左一下然後就開始劇痛。我係痛到跟本成個人連企都企唔直,要一路彎住個身,超辛苦先至可以用龜嘅速度慢慢咁行去廁所。一除褲就見到下面不斷流血,個肚就越來越扯住痛(oh no!阿Bs你哋係咪嚇我咋?唔好咁啦!)我坐咗係廁所大概20分鐘,先開始慢慢冇咁痛,不過流血嘅情況就未停過,就好似頭果兩日黎m咁。我係廁所再坐多20分鐘,感覺好啲喇,可以慢慢咁正常行返去房上床瞓。(但其實我好驚,我成晩都瞓唔到,我唔咁諗。)到咗第二朝我就一早起身去驗血,下午時份診所就打電話通知我Hcg係1312。

待續……

大宅

LM

大宅

回覆樓主:

LM

複式洋房

Ihyl 發表於 21-7-6 07:03
當一收到個驗血報告,我就即刻打電話比加拿大個醫生,醫生就同我講:‘恭喜晒!’ 不過因為我流血嘅情況仍然 ...

Lm

大宅

同診所講完個報告之後就即刻打電話返加拿大通知醫生個Hcg指數,不過當醫生聽完之後就已經話……今次唔得啦,個指數已經向下跌!唔好諗咁多,休息多啲啦,下次再做過啦!

我聽完之後不斷喺度強忍眼淚唔敢喊(因為醫生始終都係屋企人,我唔想喺屋企人面前喊)當收咗線之後,我就即刻打俾老公,一聽到老公把聲我啲眼淚就忍唔住好似開咗水喉咁爆喊啦。我不斷喺度怪自己係咪自己做錯啲乜嘢搞到自己肚痛;係咪食錯左啲乜嘢而搞到BB走咗?!嗰一刻心情勁灰,當我冷靜完之後,又再喺度諗其實我放咗兩隻落去嫁喎,會唔會係其中一隻走咗而另外一隻仲喺度呢?我唔甘心,所以隔咗三日之後又再去驗多次個Hcg,今次個hcg得返502。知道個報告之後我終於都要面對呢次IVF嘅失敗,我個情緒再一次崩潰!我困住自己喺廁所喊咗個幾鐘,喊到對眼都腫到好似豬頭咁(宜家諗返起都覺得當時自己好傻)

隨着呢次失敗嘅經驗,自己開始慢慢去放鬆,坐完月之後就開始搵中醫去調理返自己個身體去準備第二次IVF。

待續…

大宅

經過半年嘅中醫及針灸調理,我又開始準備飛去加拿大做第二次IVF嘅療程。由於上一次老公係用雪起嘅精,唔知會唔會影響個結果,所以呢次我哋兩公婆決定連精都係要用新鮮。不過由於老公工作關係,今次又係我自己一個人先飛去加拿大做IVF前期嘅準備。

當我一落機就第一時間去診所照陰超,不過照完之後,醫生有啲失望!因為今個cycle得3粒(真係差半年,功能又下降咗,所以如果有心做IVF嘅JM,決定咗做就唔好再等啦,子宮衰退係不能逆轉嘅事實)

由於得3粒嘅關係,醫生決定將啲針藥嘅劑量提升到最高,希望可以谷多幾粒卵泡出嚟!好啦,又經過左10幾日嘅銡針,雖然啲針藥劑量已經用到最勁,不過啲卵泡都係谷唔到好多,始終都係得3粒。而且個size已經去到17/18啦!正因為上次抽蛋嘅時間雖然見到有5粒但係最終抽得3粒,所以醫生今次都有建議我今個Cycle 唔好做IVF轉為做IUI(佢話佢有好多客人做IVF唔成功之後轉用IUI就成功咗,佢話我哋可以試一試)而吸取上一次嘅經驗,其實佢都怕今次呢3粒都未必一定抽得到出嚟。我哋兩公婆經過商量之後決定今個Cycle做IUI去試一試搏一搏!

待續……

別墅

Ihyl 發表於 21-7-7 15:28
經過半年嘅中醫及針灸調理,我又開始準備飛去加拿大做第二次IVF嘅療程。由於上一次老公係用雪起嘅精,唔知 ...

Lm

別墅

Lm

洋房

Lm

大宅

大宅

因為唔想影響今次IUI嘅結果,老公就提早三日到加拿大,等自己有足夠嘅休息去迎接做IUI嗰日。好啦,終於到咗做IUI嗰日啦,雖然唔使全身麻醉,但係因為我先天性子宮後傾,當醫生插啲喉管落嚟嘅時間,我總係感覺有啲唔自然,有啲怪怪地咁。隨着醫生慢慢咁將啲精蟲放入去我個身體入邊之後,就即係代表漫長嘅14日等待又要開始喇!

為咗令到自己係呢14日入邊唔好成日胡思亂想,我喺呢14日入邊就當自己來加拿大旅行,同老公周圍去玩,遊瀑布,睇酒廠。等自己放鬆吓又當係同老公度一個小蜜月!開心快樂嘅時光過得特別快,眨吓眼又到咗抽血睇吓有冇中獎喇。好不幸,今次嘅Hcg 係1(即係又失敗咗啦!)

其實已經失敗咗兩次,加拿大醫生建議我不如返香港,又或者去台灣,馬來西亞同泰國試下做,起碼唔使飛到咁遠,舟車勞頓,可能對我會好啲!如果到最後都係唔成功嘅,最終方法就係搵人捐卵。當然,我兩公婆都未接受到捐卵,始終感覺都係差啲!(我自己覺得如果到最後都係唔成功嘅,我寧願唔要都唔會接受捐卵,因為總係覺得唔係自己嘅!)

待續……

男爵府

Support

別墅

Lm

大宅

就係咁我好努力咁去搵其他地方做IVF嘅資料,睇咗香港邊度有得做之後,諗住去登記。不過由於自己歲數嘅問題(當時39歲)同埋好多地方都要排期排好耐,計過數排到我嘅時間已經成40幾歲了(超高齡產婦)未必會同我做。於是我同老公就決定去台灣試一試。

我老公上網睇咗好多資料,搵咗唔同診所,最終搵咗個都算出名嘅診所去登記。通咗幾次電話,問咗基本資料,預約咗一個月後見醫生。休息左差唔多一個月,m到就準備出發去台灣做IVF喇。

我哋坐早機出發,到咗台北就攞住啲行李去診所,中午1點半就已經完成登記,不過見到診所人山人海,人多到連位都冇得坐。(當時我諗,呢個醫生應該都出名,希望真係幫到手;不過,同時間又證實咗另一件事,就係原來都有好多JM同我一樣生育有困難需要幫手。)等到4點鐘都未到我,走去問姑娘仲要等幾耐,姑娘同我講無咁快,而我嘅預約仲要係後加嘅,差唔多係尾3嗰個,姑娘叫我哋不如出去食個晏先,唔使急,留個電話俾佢,差唔多到我嘅就會打電叫我哋返嚟。我同老公出咗去成個鐘頭,食完嘢返嚟都仲未到,唯有繼續等等等。等下等下又等多個幾鐘,終於都可以見醫生啦。

台灣醫生好詳細咁問咗我之前做IVF嘅情況,當佢聽咗我用藥嘅份量之後,個樣都變一變,講咗句:「已經用到上限喎」。醫生問完所有問題之後,就講解台灣嘅做法,佢話我今次可以喺放入去之前做埋PGS/PGD (即係喺加拿大無做過嘅基因檢測。)

我同老公其實未聽講解之前,都決定咗今次嚟嘅係會開針做,只係想問清楚開針後嘅安排,例如幾耐返嚟照?可唔可以返香港呢?定係要留喺台灣直到抽卵呢?問晒我哋想知嘅問題,之後簽晒所有文件就去照陰超。醫生經過一輪左照照右照照之後就同我講我今個cycle 得一粒(what? 得一粒卵泡?!個天係咪玩我呀?計劃趕唔切變化)只有一粒,醫生唔肯同我係今個cycle 做IVF,就係咁台灣做IVF嘅計劃宣布告吹!

待續……

洋房

LM

首頁
12345...24

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊