自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係在職媽媽,都知冇辦法,針冇2頭利。但個仔打從2歲之後就突然好痴工人。

我唔駛OT, 已經盡量每日放工番屋企陪佢。因為佢1830食飯,所以冇得餵飯,但沖涼,玩,講故事,暗訓覺,飯後散步都係我同老公做。放假都會3口子出街,唔會帶姐姐。

之前佢訓覺係訓BB床,但成日紮醒要姐姐氹番,佢地2個一間房,所以我地間唔中會比佢同我地訓大床。突然唔知邊日開始,佢咩都要搵姐姐。例如換片,沖涼,唔開心,驚驚,半夜紮醒..... 之前都唔會。作為阿媽我真係好心酸好妒忌。我當然知道姐姐對佢好(係縱) 先會咁,但真係唔可以咁睇得開。

侯爵府

2021勳章

回覆樓主:

工人姐姐日夜要照顧仔仔,其實都辛苦
想同仔仔關係親密啲,最好半夜父母自己照顧返

la_source    發表於 21-7-5 16:54

公爵府

2021勳章

apple_queen 發表於 21-7-5 16:50
我係在職媽媽,都知冇辦法,針冇2頭利。但個仔打從2歲之後就突然好痴工人。

我唔駛OT, 已經盡量每日放工番 ...
其實慢慢會跟返你, 我仔兩歲前跟嫲住, 佢都好痴嫲, 跟住兩歲後跟返我地住, 佢都係好痴亞嫲, 越大會越跟我地, 之前幼稚園成日要去嫲到瞓, K3後都無了, 你KEEP住放工後D野自己做返, 佢會跟返你

男爵府

秋天與楓葉 發表於 21-7-5 16:53

我嘗試過幾次半夜佢喊住搵姐姐時氹佢,同佢講姐姐訓左,放左工.... 佢自己攬住公仔走出門口去姐姐間房拍門坐地下等姐姐開門同喊到癲左。老公話唔好夾硬迫佢。

男爵府

紫翹 發表於 21-7-5 16:55
其實慢慢會跟返你, 我仔兩歲前跟嫲住, 佢都好痴嫲, 跟住兩歲後跟返我地住, 佢都係好痴亞嫲, 越大會越跟我地 ...

其實一直以黎放工後d野都係我地做,除左餵飯因為轉左時間。

男爵府

就算佢係我張床訓到天光,佢有時一擘大眼就要搵佢,但唔知係咪因為要搵佢換片。

公爵府

2021勳章

apple_queen 發表於 21-7-5 17:05
其實一直以黎放工後d野都係我地做,除左餵飯因為轉左時間。
最好餵食時間都改一改, 至少有一餐係你餵, 咁會好D

子爵府

2021勳章

回覆 apple_queen 的帖子

你哋係姐姐間房暗佢訓,咁半夜有嘢都係姐姐搞?

其實我同你的情況好似,在職,食飯所有嘢都係姐姐做,只係夜晚我哋放工後返到屋企所有嘢都係我同老公跟,佢張BB床都係跟我哋,我個女又無咁o既情況,我估係半夜佢醒咗習慣係見到姐姐,唔係你哋,會唔會張床放返你哋房好啲?

珍珠宮

2021勳章 開心吸收勳章

同意

子爵府

2021勳章

HOPEFORBB 發表於 21-7-5 17:23

晚上跟父母睡係好關鍵㗎, 當年我又係咁wm 一放工就接手照顧, 冲涼食飯玩講故事跟著睡覺!

孩子最痴我!

公爵府

牛年勳章 2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

唔洗心酸, 到個仔大D你換工人, 再過幾個月個仔連工人個樣都唔記得啦.

男爵府

2021勳章

樂觀諗 : 證明姐姐對佢好好

大宅

姐姐對佢好囉

王國長老

2021勳章 好媽媽勳章 王國長老

唔使妒忌,慢慢大大就會跟返父母㗎啦,而且值得安慰嘅係,姐姐一定對佢好好佢先咁親姐姐嘅。

水晶宮

牛年勳章 2021勳章

我仔細個時姐姐去沖涼佢都拍住門喊晒,我理佢佢都唔要!不過我無咩唔開心,大左佢哋識分了

珍珠宮

2021勳章 畀面勳章

回覆樓主:

針無兩頭利,唯有自己調節心態。

珍珠宮

2021勳章

回覆樓主:

根據兒童心理學,呢個年齡係會咁,只係依戀一個主要照顧者,容不下多一個。大d會去另一個階段,就唔會咁,忍耐吓。

伯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

以前我媽幫我湊都係咁,佢肯痴好過佢驚啦,即係姐姐都對佢地幾好啦
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

伯爵府

2021勳章

apple_queen 發表於 21-7-5 16:50

我唔駛OT, 已經盡量每日放工番 ...

我仔如果我同姐姐揀,佢只會揀我,阿仔幾個月大已經姐姐照顧,但係我放工返到屋企,我一手包辦照顧返個仔,臨瞓前讀書講故仔都係我,最後瞓埋我隔離,可能咁樣同我close多啲!

男爵府

HOPEFORBB 發表於 21-7-5 17:23

唔係,我一向都係係我張床間佢訓,佢訓着就抱佢番bb床度,但佢多數半夜會喊醒,個時姐姐就會抱佢去佢張床一齊訓。我初初見到接受唔到,但老公話姐姐都好辛苦,同埋就算抱佢番落bb床無幾耐都會再喊過。

而家近呢幾個星期就轉左plan, 直頭bb跟我地訓,但就如果半夜醒都要返去搵姐姐,當我冇到。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊