時政擂台

跳至

首頁
12345...10

尾頁

翡翠宮

畀面勳章

daijuju 發表於 21-7-5 21:49
係呀 dept head批咗咪有ref no.

咁就夠啦,有department head審批,又點可以話係員工自行出呢份通告?
如果話department head自把自為,咁呢個department head都唔算真係既department head啦,做得一個部門的呀頭,就係可以決定某範圍以內的事。出份通告都冇權,呢個所謂department head都幾癈。
我做過幾間公司的企業傳訊,從來都係department head番批完就可以出街,如果下下要CEO睇過先可以出街,就真係蚊瞓。
日日是好日

水晶宮

mother904 發表於 21-7-5 21:36
有檔案編號,有相關部門聯絡人電話,點會冇經過審批,維他奶不過係講門面說話,用員工祭旗黎平息事件者
...

佢啲門面功夫真係當人白痴

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

其實佢哋一直都係黃既只係平時大家無特別留意啫。

大宅

回覆樓主:

其實我又覺得流出個封email似係hr懶攞template就咁改左個名算,封嘢其實有d行。比起話維記係黃,我覺得更大機係佢地政治觸覺低,人地既不幸身亡同呢單企圖殺警再自殺完全唔係同一回事。坊間傳言話炒既高層只能講身在其位唯有硬食,公司內部出memo未必會經過佢手approve。大公司hr郁d就出memo, 下下要到hr總監位睇咁佢都幾唔得閑?

公爵府

2024年龍年勳章

人在做天在看呀,勿痴啦

珍珠宮

banki00 發表於 21-7-5 21:51
可能大家有D誤會,我係話流出封信果位員工,唔係話打出呢封信果位人士。
...

我知你講乜。
所以我話做人做事,沒有如果,只有結果同後果。
或者佢冇諗過流咗封通告出去會影響咁大,但無人係可以完全想像到結果,所以幾時都要謹言慎行。
如果今日的事情發展唔係佢想要的,佢係應該要自責。員工本來就應該有integrity,唔應該將內部文件流出街外。
當然,如果佢存心公開置公司於此地,另作別論。

翡翠宮

畀面勳章

sheepsheepvo 發表於 21-7-5 21:57
其實我又覺得流出個封email似係hr懶攞template就咁改左個名算,封嘢其實有d行。比起話維記係黃,我覺得更大 ...

我都傾向覺得係把關人水平低所以搞出大頭佛。不過,睇埋佢地既危機管理,覺得呢間公司既企業傳訊部同管理層都幾癈。
日日是好日

珍珠宮

其實我又覺得流出個封email似係hr懶攞template就咁改左個名算,封嘢其實有d行。比起話維記係黃,我覺得更大 ...

香港始終以往太和平,少發生呢啲事(恐怖襲擊),從今以後各公司做事要小心了,以國家為本,法治為先。有咩同案件有關嘅通告搵律師出最穩陣。

侯爵府

我覺得冥冥中有天意, 天網恢恢疏不漏

唔好以為本來唔公開就高調惋惜恐怖分子.
做過的事總有痕跡, 即使今次過骨, 日後亦會有機會爆大鑊

複式洋房

其實封內部通告真係冇咩問題,只係有人無限放大姐

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-5 22:05
我都傾向覺得係把關人水平低所以搞出大頭佛。不過,睇埋佢地既危機管理,覺得呢間公司既企業傳訊部同管理 ...

可能掛住做豆奶少理呢啲事

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-5 21:48
老老實實,真正既高層會唔會咁得閒,所有內部通告睇一次先可以出街?所謂高層又去到幾高層先算高層?
呢類 ...

部門呀頭孭鑊未?

翡翠宮

畀面勳章

SpongeBob123 發表於 21-7-5 22:06

如果你覺得冇問題,唔講政治觸覺,代表了你的中文水平有問題
日日是好日

翡翠宮

畀面勳章

daijuju 發表於 21-7-5 22:08
部門呀頭孭鑊未?

who knows
日日是好日

珍珠宮

mike89 發表於 21-7-5 21:29
如果係我,我會帶腦返工
如果講佢,
佢地一直都將犯法英雄化,

果D垃圾,講就巴閉,做就閉翳!

又話擋子彈, 個鐵馬跌又鳥獸散!俾人拉又話情緒病,精神病,弱智都出埋!勁條毛

侯爵府

SpongeBob123 發表於 21-7-5 22:06

惋惜殺人不遂繼而自殺嘅恐怖分子'不幸'逝世, 咁都冇咩問題? 香港有咁多人支持恐怖分子就真係超級不幸.

喺美國在電腦悼念拉登支持911, 被判坐監20年!

Amy7802    發表於 21-7-6 00:07

水晶宮

唔似係就咁改名,佢有寫埋銅鑼灣事件喎。平時官方語言可能係不幸病逝之類,咁佢可以選擇用不幸自殺身亡(無咗條生命就可以話不幸),件事就普通好多。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-5 22:09

認同!襲擊完人后自殺既懦夫係死於不幸?

男爵府

daijuju 發表於 21-7-5 22:08
部門呀頭孭鑊未?

已有新通告,炒了一個姓余的

珍珠宮

mother904 發表於 21-7-5 22:09

就算唔講政治,喺意圖傷人殺人的大是大非上,都明顯存在問題。

首頁
12345...10

尾頁

跳至