自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

每日都會搭同一條路,今日搭車牌 NB5691個司機專登兜第2條路,同佢講行返本身個條路堅持唔肯行,足足貴咗1倍,仲要比平時多7~8分鐘 有冇得投訴

子爵府

如果你一開始有指定路線,佢唔肯跟,你可以投訴。

la_source    發表於 21-7-7 12:01

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ju 的帖子

你提出左你想佢行既路線﹐佢唔跟﹐可以投訴。如果比我﹐落車個下只比平時比開既車資﹐佢有咩唔滿意我會即時報警 (因佢兜路在先)

子爵府

虎到金來勳章

s0650993 發表於 21-7-7 10:24
如果你一開始有指定路線,佢唔肯跟,你可以投訴。

我一開始有指定要行的路同只影了車牌可以投訴嗎?

子爵府

虎到金來勳章

wendyaupooh 發表於 21-7-7 10:27
回覆 ju 的帖子

你提出左你想佢行既路線﹐佢唔跟﹐可以投訴。如果比我﹐落車個下只比平時比開既車資﹐佢有 ...

因太趕時間同小朋友返學加落緊大雨,唔係有小朋友我實同司機 講數

wcpcelia    發表於 21-7-7 16:39

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 ju 的帖子

投訴一樣咁麻煩﹐要去警署落口供。好多人就係嫌麻煩者 (我可以講包括警察自己都係一樣﹐會同你講警告佢算啦)﹐司機亦係睇準呢一點 (你有小朋友又趕返學實唔會當場報警)。

子爵府

虎到金來勳章

wendyaupooh 發表於 21-7-7 10:35
回覆 ju 的帖子

投訴一樣咁麻煩﹐要去警署落口供。好多人就係嫌麻煩者 (我可以講包括警察自己都係一樣﹐會 ...

好應同,間唔中緊會遇到這種衰司機

子爵府

ju 發表於 21-7-7 10:27
我一開始有指定要行的路同只影了車牌可以投訴嗎?

一定要影埋的士司機個証先投訴到

子爵府

ju 發表於 21-7-7 10:38
好應同,間唔中緊會遇到這種衰司機

我投訴過,去埋差館落口供。但係話你知,其實冇咩大作用,因為的士條例定唔係法例(除非佢做嘅嘢真係犯法),就算投訴成立,有幾多人會上埋庭,最多佢個底花左,車主會唔租的士俾佢/加租先肯租。如果佢係的士車主,更加咩都唔怕。

子爵府

wendyaupooh 發表於 21-7-7 10:27
回覆 ju 的帖子

你提出左你想佢行既路線﹐佢唔跟﹐可以投訴。如果比我﹐落車個下只比平時比開既車資﹐佢有 ...

呢個方法只能嚇下怕麻煩嘅司機,如果真係報警,警方都會要你畀晒咪錶嘅車資先,然後再開File投訴。

子爵府

虎到金來勳章

s0650993 發表於 21-7-7 12:03
我投訴過,去埋差館落口供。但係話你知,其實冇咩大作用,因為的士條例定唔係法例(除非佢做嘅嘢真係犯法 ...

謝謝告知

子爵府

虎到金來勳章

s0650993 發表於 21-7-7 12:06
呢個方法只能嚇下怕麻煩嘅司機,如果真係報警,警方都會要你畀晒咪錶嘅車資先,然後再開File投訴。
...

Thx

伯爵府

回覆 s0650993 的帖子

岩呀。就係大家都嫌麻煩者。搞一搞佢接小幾轉客咪係返度LOR。(就係睇邊個唔怕麻煩﹐邊個唔趕時間架者)

子爵府

wendyaupooh 發表於 21-7-7 13:05
回覆 s0650993 的帖子

岩呀。就係大家都嫌麻煩者。搞一搞佢接小幾轉客咪係返度LOR。(就係睇邊個唔怕麻煩﹐ ...

係呀,佢分分鐘係錢,唔會玩。上次我落車地點附近係警署,佢大我真係車去警署門口,叫我自己入去搵差人;又咁啱有警察行過,我揮手叫警察過嚟,搞咗一輪佢怕煩,車資都唔收走咗
(如果唔係佢喺架車度喪鬧我,我都唔會去到咁盡)

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

ju 發表於 21-7-7 10:20
每日都會搭同一條路,今日搭車牌 NB5691個司機專登兜第2條路,同佢講行返本身個條路堅持唔肯行,足足貴咗1 ...

https://www.tcu.gov.hk/chi/taxi/index.htm

男爵府

開車前講左路線 , 無跟 , 又無合理解釋 , 例如塞車 , 車資多左一倍 , 可以投訴

子爵府

虎到金來勳章

capricornbb 發表於 21-7-7 13:16
https://www.tcu.gov.hk/chi/taxi/index.htm

多謝提供資科

男爵府

ju 發表於 21-7-7 10:31
因太趕時間同小朋友返學加落緊大雨,唔係有小朋友我實同司機 講數
...

我都試過。一開車已講明行車路線,司機吾肯跟要行另一條我都算(貴10元左右)。

行車途中仲要不停教訓我,話若果我要甘行就去另一邊搭,佢吾會同我三手軚調頭。
(屋苑門口有大空地,我日日搭9成司機自己调頭)
個衰司機半程車碎碎念教育我,我忍吾住小佢,跟住佢玩chok 車,慢驶,迴旋處禮讓吾出車。
我同佢講去差館,我話我今日大把時間同佢玩,小朋友返小日學好闲,你慢慢行啦,停起度吾行都得
衰司機最後吾出聲,到目的地我按平時比$,衰司機話以後吾想見到我,我何嘗吾係!

子爵府

虎到金來勳章

s0650993 發表於 21-7-7 13:13
係呀,佢分分鐘係錢,唔會玩。上次我落車地點附近係警署,佢大我真係車去警署門口,叫我自己入去搵差人; ...

你好好彩剛巧有警察行過

子爵府

虎到金來勳章

minidanny 發表於 21-7-7 13:21
我都試過。一開車已講明行車路線,司機吾肯跟要行另一條我都算(貴10元左右)。

行車途中仲要不停教訓我, ...

勵害

首頁

尾頁

跳至