自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

朋友個女升小五, 班主任話因有同學退學, 可以入精英班, 如你地會揀留普通班or入精英班?

侯爵府

BK Milk勳章

我會俾小朋友去選擇。但你要分析俾佢知道精英班會點。

我仔讀緊普通班,全級考頭廿名內,老師同我講佢可以讀精英班。我將個決定俾小朋友自己揀。我仔話寧願讀普通班,冇咁大壓力同埋都可以讀到好成績。

大宅

回覆樓主:

我會揀普通班

伯爵府

首先,你小朋友係咪精英,應該家長會知。有些小朋友真係次次都90幾100分,又好似好輕鬆咁,這些是真精英。
有些是父母狂谷,日補夜補,星期六日全日溫書,我覺得係假精英。
如果係前者我會叫小朋友入,可能會學到更多,如果後者我會不入留普通班。

不過我小朋友學校冇分精英班。

用戶要求終止服務

牛年勳章

睇小朋友性格,佢遇強愈強,定係遇強失信心
未經許可,請勿轉載

公爵府

精英班學習氛圍較佳,小朋友會自發互相問書溫習,以前未分班時較少。

珍珠宮

畀面勳章

回覆樓主:

入到就梗係入精英班啦
唔試又點知應唔應付到
龍鳳媽

侯爵府

小學無分情英班.

中學入精英班,多數學術獎都係精英班
等緊頒獎

如怕壓力大,唔入
如追求好成績,入

子爵府

回覆 T96 的帖子

嘩,有得揀咁好,不過咁重大既決定真係為難左媽媽,入又驚壓力,唔入又驚後悔,即刻感受到媽媽既心理壓力

公爵府

牛年勳章

T96 發表於 21-7-7 13:03
朋友個女升小五, 班主任話因有同學退學, 可以入精英班, 如你地會揀留普通班or入精英班? ...

你女同精英班嘅同學有冇計傾架?如果唔岩玩,佢唔開心,不如留返原班仲好喇!
至於我和我家,我們必定事奉耶和華。(書24:15)

別墅

精英班30人, 阿囡插班所以不是精英班

佢今年成績係20名內, 阿囡自己話同學好hea, 佢自己都話唔洗"禁勤力", 懶散0左.
但老師就明顯特別鐘意佢.

阿囡有說如果讀精英班, 應該會勤奮些.
如俾好選, 我寧願入精英班, 起碼有更大動力

wcpcelia    發表於 21-7-7 16:31

侯爵府

精英班啦, 下下諗住唔得, 限制咗小朋友的潛力, 有時靠迫出嚟。唔得自然會去番普通班, 唔會受一次打擊就一直冇自信啩, 以後大把失敗要面對

珍珠宮

Carol999 發表於 21-7-7 13:32
你女同精英班嘅同學有冇計傾架?如果唔岩玩,佢唔開心,不如留返原班仲好喇!
...
樓主話係朋友個女, 我都唔明點解佢朋友自己個女讀咩班都要問人

大宅

朋友個女升小五, 班主任話因有同學退學, 可以入精英班, 如你地會揀留普通班or入精英班? ...

當然入精英班啦

珍珠宮

如果入左精英班會全班考尾,普通班考頭,我會揀普通班。 小朋友自信心都好d

公爵府

牛年勳章

Carol999 發表於 21-7-7 13:32
...

咦?係喎⋯⋯

侯爵府

精英班。 小五應該夠大面對挑戰,我覺得有機會去精英班而自己選擇留喺普通班,其實有啲逃避困難⋯⋯

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

謝謝各位意見

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

老師問得, 小朋友應該有能力可以去精英班. 已經到小五, 萬一響響精英班讀唔掂會點?

大宅

有得入當然入精英班,學校會放多D資源向精英班

首頁

尾頁

跳至