自由講場

跳至

首頁
12345...13

尾頁

禁止訪問

子爵府

牛年勳章

回覆樓主:

灣仔幾好。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

小學
想勁12
想平均唔怕抽獎失敗,14 (12女仔肯放棄mps,聖保祿聖方濟各任揀,男仔就未必入到第一志願)
只求有書讀,18 (中小學校網一樣咁差)

中學
東區ok平均,b1,2生都有選擇,最強張祝珊庇理羅士,仲有中婦嘉諾撒
灣仔b1位比b1生多,如肯定b1生入硬b1校(除非自己好早填b2校),男女都係。幾間名女校有直屬中學已超著數(津中多間真光),男仔皇仁贏晒,點派得「差」都有鄧肇堅,b2好彩有機會中b1校,但唔好彩就有機會失望
中西利女唔利仔。女又係b1位多過b1生,龍頭有聖士提反女同英華,兩間聖心小好多去南區聖心書院,所以少咗好多b1女爭位。男仔就有機會b1生派b2校
南區繼續包尾

更紗    發表於 21-10-19 16:53

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

順帶一提,升中校網可以揀學校個網,亦可揀住址個網

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:00
小學
想勁12
想平均唔怕抽獎失敗,14 (12女仔肯放棄mps,聖保祿聖方濟各任揀,男仔就未必入到第一志願)

好專業分析

王國長老

KateC2012 發表於 21-7-7 21:05
好專業嘅分析

蒲足教育王國十幾年,不是白蒲的

Rubyll    發表於 21-10-21 18:39
abirdma    發表於 21-7-8 09:33
tingbb@mama    發表於 21-7-7 21:48
cani09    發表於 21-7-7 21:36

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:18

佢哋都未知你個朶有幾響

翡翠宮

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:18

餅主不是浪得虛名

王國長老

回覆樓主:

多謝捧場,EK勁人多,玩數據分析大把人叻過我。我叫做留意港島多d啫
其實去得EK多真係學到唔少嘢

別墅

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:00
小學
想勁12

板主大人,(代友問)借位一問,瑪利曼/聖堤女又點選?

大宅

小學
想勁12

板主,借位一問,都係一仔一女,41校網點睇? 因為我哋兩公婆+長老都係九龍人....thanks!!

男爵府

小學
想勁12

我想問吓,如果小學14校網,都係住附近,中學點樣可以去到灣仔區? 中學前搬屋?

水晶宮

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 21:01
順帶一提,升中校網可以揀學校個網,亦可揀住址個網

我都係N年前靠版主你,問我個女插班小三插邊間好,多得你分析比我知。

之後我女順利入心儀中學,好多謝你,間學校好好,我女話老師好比心機教學生。

王國長老

yinyingyin 發表於 21-7-7 22:41
板主,借位一問,都係一仔一女,41校網點睇? 因為我哋兩公婆+長老都係九龍人....thanks!!
...

九龍我無香港咁熟,因為自己同親戚都住港島多,留意走勢好多年
41網。男嘅通常搏喇沙。中學250個位之中85%留俾直屬小學,所以喇小升讀喇中其實機會相當高(除非跌到得b3)
女嘅通常搏瑪利諾。都係有b1a直屬中學

男嘅肯放棄喇沙,仲有間dps(拔小)有十個聯繫位入男拔,如果喇沙拔小都唔中,有機會大抽獎跌到去底(41係出名天地網)
女仔就好d,如唔揀瑪利諾,有兩間聖家,擺乙1幾乎中硬咁滯(情況與12網差不多,放棄瑪利曼揀其他兩間幾乎入硬)

王國長老

fmf903 發表於 21-7-7 22:45
我想問吓,如果小學14校網,都係住附近,中學點樣可以去到灣仔區? 中學前搬屋?
...

可以,小6可選擇用屋企地址報中學
不過留意,12網本身有幾間小學已take up升中直屬聯繫位,如不是直屬/聯繫小學學生,只可用非保留學額(同自行),例子如瑪利曼,自己小學會有79個位,但其他灣仔網女生,夾埋都只能爭果9個位

重有一個考慮,灣仔勁嘅小學多,如本身14網小學競爭力唔強,一拍埋勁學生之中,有機會跌band
所以除搬屋,更直接方法是插班,插間有直屬/聯絡中學的

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/secondary-spa/general-info/SSL_HK2_2021.pdf

王國長老

lucycat 發表於 21-7-7 22:36

板主大人,(代友問)借位一問,瑪利曼/聖堤女又點選?

拿我好庸俗,我睇公開試成績的,由#7回帖開始睇(呢d至係高手啊!!!)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3835104

數字越高越理想,瑪利曼高dd,但聖提女都好理想(一般我自己認為入3大數字比較有參考性,近50%已係1A水平,當然有人會同時考慮其他數值的)

兩間都係唔係死讀書、校風開明嘅學校,是但入到一間都會笑

王國長老

wcandtt 發表於 21-7-7 22:54
我都係N年前靠版主你,問我個女插班小三插邊間好,多得你分析比我知。

之後我女順利入心儀中學,好多謝你 ...

適合就好,佢有本事入到,亦有發揮機會,係佢福氣

別墅

Charlotte_mom 發表於 21-7-7 23:17
拿我好庸俗,我睇公開試成績的,由#7回帖開始睇(呢d至係高手啊!!!)
https://www.edu-kingdom.com/for ...

我朋友兩間都有Offer,要笑住咁放棄一間

但係瑪利曼中文麻麻同放洋率好高所以佢好猶豫

首頁
12345...13

尾頁

跳至