想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

因為年初懷孕過係空心胎,藥物流咗之後。無點特別去調理身子。到六月份發現又再次生化妊娠。這個過程實在是太煎熬了。於是把心一橫,咩都唔諗!打咗疫苗再算!於是打疫苗那段日子係我呢半年黎最開心最少嘢諗嘅日子!七月頭啱打完,依家擔心緊呢個月好唔好開始備孕?同埋想問埋有無好嘅中醫PM,想去睇睇!(emoji)

大宅

LynnPang707 發表於 21-7-8 23:08
因為年初懷孕過係空心胎,藥物流咗之後。無點特別去調理身子。到六月份發現又再次生化妊娠。這個過程實在是 ...

打完兩針後最好半年後先備孕

大宅

因為年初懷孕過係空心胎,藥物流咗之後。無點特別去調理身子。到六月份發現又再次生化妊娠。這個過程實在是 ...

咁不如你乘呢段時間去睇中醫調理下身體啦,空心胎後最好調理下先有

男爵府

回覆樓主:

跟指示係講打完兩針唔會影響懷孕,如果擔心嘅咪食supplements,做運動,搵個營養師設計餐單,睇下中醫嗰啲

複式洋房

gobby61 發表於 21-7-9 00:05
打完兩針後最好半年後先備孕

有人又話唔洗等可以下個circle就可以備孕,又有人話三個月,六個月。其實我都好confused

複式洋房

貓仔小花 發表於 21-7-9 07:55
咁不如你乘呢段時間去睇中醫調理下身體啦,空心胎後最好調理下先有

當時睇嗰個醫生,我問佢要唔要做d咩檢查,佢話空心胎係概率問題,叫我唔洗擔心。三個月後可以嘗試懷孕(emoji)其實我自己都驚驚地

複式洋房

bsg 發表於 21-7-9 09:14
跟指示係講打完兩針唔會影響懷孕,如果擔心嘅咪食supplements,做運動,搵個營養師設計餐單,睇下中醫嗰啲
...

有無好嘅中醫推薦?我都想睇下中醫,最近開始食返supplement同埋天氣丸

男爵府

LynnPang707 發表於 21-7-9 09:23
有無好嘅中醫推薦?我都想睇下中醫,最近開始食返supplement同埋天氣丸

錢太

大宅

回覆 LynnPang707 的帖子

係, 空心胎的確係概率問題, 每胎都有20%既機會係空心, 但如果你自己打好個底, 有間舒服既屋仔(子宮)俾BB, BB自然好快報導, 我2019年2月都試過空心胎, 之後我有搵中醫調理, 2019年9月就有左我仔, so far佢而家13個月, 一直都健健康康, 可能同我打好個底陀佢有關係

珍珠宮

我同你一樣 差唔多時間發生d事情
我啱啱都打第一針,不過我唸法係,打完就順其自然,唔好唸太多,亦唔洗強求要check住排卵日咁去做。復必泰聲稱孕婦都打得,我夫家屋企人都係美國,佢地有人係醫院做婦產科。日日都好多孕婦去打輝瑞復必泰,無咩意外發生,感覺應該係安全既。既然孕婦都打得,咁對備孕既女士黎講應該更安全吧。如果真係驚,就唔好咁刻意,一邊等運到,一邊搵好中醫調理。

但我就唔睇中醫了,之前個中醫搞到我M亂曬

男爵府

我醫生話第二針之後一個月

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-7-9 12:26
我同你一樣 差唔多時間發生d事情
我啱啱都打第一針,不過我唸法係,打完就順其自然,唔好唸太多,亦唔洗強 ...

我都係打算隨緣啦!因為之前幾個月搞到我真係精神好緊張,經常諗住生BB嘅嘢!同埋不停用試紙驗尿~又注意飲食,唔敢飲凍嘢,又日日打豆漿飲!所以我話我打咗疫苗嗰段時間,係心情最放鬆嘅日子!

複式洋房

貓仔小花 發表於 21-7-9 11:53
回覆 LynnPang707 的帖子

係, 空心胎的確係概率問題, 每胎都有20%既機會係空心, 但如果你自己打好個底, 有 ...

請問妳睇邊個中醫呀?我其實平時period都準噶!所以懷孕之前完全無諗過有空心胎呢個concept!其實打擊都唔細,但係內心又不停安慰自己

複式洋房

english1221 發表於 21-7-9 16:16
我醫生話第二針之後一個月

我其實都打算呢個月結束咗一個circle之後就隨緣備孕啦。但係聽到太多不同嘅聲音啦。有人話一個月,三個月,甚至半年。所以我自己都十五十六~

珍珠宮

LynnPang707 發表於 21-7-9 23:09
我都係打算隨緣啦!因為之前幾個月搞到我真係精神好緊張,經常諗住生BB嘅嘢!同埋不停用試紙驗尿~又注意 ...

我都係,最近兩三月先開始備孕,之前M亂到好犀利,都唔夠膽咁快。
生仔真係講緣份,越放鬆越容易中,佛系就啱了

複式洋房

蘋果姐姐^_^ 發表於 21-7-9 23:39
我都係,最近兩三月先開始備孕,之前M亂到好犀利,都唔夠膽咁快。
生仔真係講緣份,越放鬆越容易中,佛系 ...

祝我地都好孕啦

大宅

LynnPang707 發表於 21-7-9 23:12
請問妳睇邊個中醫呀?我其實平時period都準噶!所以懷孕之前完全無諗過有空心胎呢個concept!其實打擊都唔 ...

我睇既中醫係中環,收費唔平,加上要老公一齊睇,兩個人一個月睇一萬蚊架,你有需要我先再講邊個中醫

洋房

回覆 gobby61 的帖子

老公打又有冇關係呢?

大宅

dadaysl 發表於 21-7-26 23:22
回覆 gobby61 的帖子

老公打又有冇關係呢?

我都有呢個疑問?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至