自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

jenniferzhu 發表於 21-7-9 09:43
Yes,我都做咗抽血驗過敏,食咗話敏感的食物冇事(我對米、麵都會敏感啊陰公)。

不過我隔2-3年就一次大 ...

我有朋友都對米類食物敏感
改善體質後, 佢現在ok, 食得番了。

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

nicnk 發表於 21-7-8 23:35
我有濕疹好多年, 試過戒牛肉、海鮮、菠蘿、芒果等等但都好似冇咩效……覺得好似唔戒口都冇乜分別, 大家點睇 ...

朋友戒糖、牛肉
睇中醫好返

男爵府

睛靈勳章

我有濕疹好多年, 試過戒牛肉、海鮮、菠蘿、芒果等等但都好似冇咩效……覺得好似唔戒口都冇乜分別, 大家點睇 ...

係,尤其係白糖。我屋企轉食黃糖、少吃精製糖食物,例如蛋糕、餅、雪糕、糖果、朱古力。

wcpcelia    發表於 21-7-12 11:40

珍珠宮

要搵到你係對咩敏感, 我老公個朋友抽血驗係對澱粉質敏感, 佢戒左九個月好左好多

我仔係突然濕疹, 驗完血話蔗糖敏感, 換左屋企D糖同要飲無蔗糖既野九個月, 宜家都好左. 所以唔係人地話要戎果D係你本身係對咩敏感要重點戎果D

琥珀宮

首先要明白濕疹或敏感係因為體內分解蛋白質嘅輔梅唔足夠,所以消化唔到某些食物而反映係皮膚上,如出疹

象牙宮

回覆樓主:

有,天氣都有影響,唔可以比汗醃住!發果陣要戒口,日常無事食少少都得既

水晶宮

2024年龍年勳章

所以首先要了解, 你的濕疹是否由食物敏感引起, 戒掉引起過敏的食物, 自然痊癒. 牛,蛋,奶,海鮮,呢D大路野, 未必每個人都係因為佢地而過敏, 有冇諗過蕃茄核對某D人都會引起過敏? 所以, 搵出引起濕疹的致敏源好重要.

從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

公爵府

jenniferzhu 發表於 21-7-9 09:43
Yes,我都做咗抽血驗過敏,食咗話敏感的食物冇事(我對米、麵都會敏感啊陰公)。

不過我隔2-3年就一次大 ...

很多調味料都太多化學嘢,
我好少用,
以前我成日煮飯時,
例如:炒菜,會自己剝蒜蓉,加少少鹽已夠味,
蒸餸:薑絲,蒜蓉豆豉都可以,
西餐:用些香草
如果喜歡用蠔油,我研究過李錦記隻舊裝較少化學料,
豉油都有些會健康D
慢慢習慣會適應到
加油

複式洋房

我都係,已經放棄咗,由得佢

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

cbeyond 發表於 21-7-9 10:03
我有朋友都對米類食物敏感
改善體質後, 佢現在ok, 食得番了。

我照食,不過食少啲,多食菜。
不過身體好啲,敏感應該會少啲發作。

複式洋房

珍珠宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

pigtwo 發表於 21-7-9 14:18
很多調味料都太多化學嘢,
我好少用,
以前我成日煮飯時,

謝謝你,其實我已經屈服同濕疹共存,濕疹發作就食清淡啲睇吓中醫調理下。

禁止訪問

複式洋房

回覆 wwaimman 的帖子

我就係好鬼死懶搽野, 要我搽藥膏再等15分鐘之後再搽lotion, 我覺得好麻煩

別墅

戒口係有用嘅

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

朋友話戒糖
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

大宅

我都有濕疹好多年 好明白你
用左好多錢 睇中醫西醫 以前介晒牛肉海鮮奶類
做埋咩食物測試
得出黎原來結果唔關食物事 依家都有照食 但就唔會瘋狂食
睇中醫 中醫話血氣脾虛排唔走濕氣 同埋叫唔好食生冷煎炸野
但我本身都食得清淡 所以都唔知咩原因
但我年年都係春夏先發出黎 又熱又濕既天氣 尤其一出汗 就超痕 真係抓到流血先搽藥膏 同搽多d保濕 但一到冬天就咩事都冇

禁止訪問

別墅

nicnk 發表於 21-7-11 16:34
回覆 wwaimman 的帖子

我就係好鬼死懶搽野, 要我搽藥膏再等15分鐘之後再搽lotion, 我覺得好麻煩 ...
如果係因為懶,咁都容易解決嘅~你可以買舒特膚嗰隻PRO AD,佢本身就係for濕疹皮膚使用,用完之後唔使再搽其他嘢,已經可以long last到成晚,搽面搽身又得~你再唔得買埋佢隻沖涼液一齊用啦,醫生都有開佢呢隻

男爵府

小菜豆 發表於 21-7-9 08:30
除咗飲食,天氣和環境都有關。
被鋪有塵蟎就身痕揸保濕,
春秋兩季又發。夏天反而穩定。

非常同意

首頁

尾頁

跳至