懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

其實樓主真係唔使諗太多!而家冇野緊要得過專心安胎。呢啲係女性懷孕嘅勞工保障,你係應該享有嘅!橫掂公司本身都係決定裁你,所以你更加應該用盡呢個分分鐘係公司俾你嘅最後福利!同埋係現今社會,啲公司都唔太敢對你點,因為佢驚你同佢玩返野佢仲煩。

別墅

男爵府

佢就算收返決定都唔會好好對待你

男爵府

唔好諗咁多啦~太多空想只會令自己不安,
反正交懷孕証明係必要做嘅事~做咗先算, 加油~

別墅

erikaka 發表於 21-7-10 14:54
交左懷孕証明,先被炒先有得告。
次序倒轉就應該無。

唔係

別墅

snoopyolaf 發表於 21-7-11 01:48
其實樓上好幾位有冇睇過勞工法例?唔好亂嗡比意見害咗樓主喎!

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57h_ ...

感謝
其實唔識野可以唔覆,唔明亂噏去誤導人有咩意思
好似間公司係佢開嘅咁

複式洋房

Aquawater 發表於 21-7-16 23:02
感謝
其實唔識野可以唔覆,唔明亂噏去誤導人有咩意思
好似間公司係佢開嘅咁

如果佢哋係老細嘅就係好刻薄嗰重,覺得大肚婆放產假係攞公司著數;如果佢哋係打工嘅就勞性太重,無被老細善待過…

香港傳統公司/老細就係咁刻薄,教育到d人勞性太重,完全扭曲左佢哋嘅價值觀。大肚喺公司會被歧視、虧待係理所當然。其實呢個係基本權益一,搞到生仔、放產假、什至泵奶都係攞著數行為。

子爵府

snoopyolaf 發表於 21-7-17 15:11
如果佢哋係老細嘅就係好刻薄嗰重,覺得大肚婆放產假係攞公司著數;如果佢哋係打工嘅就勞性太重,無被老細 ...

我都同意,我上一胎嘅老闆真係時時刻刻都迫我辭職,唔好拎有薪產假,又試過叫我自己辭職,所以我當時陀得好大壓力,唔想返工,驚佢地會製造意外傷害個bb
另外我覺得而家咁多人好難孕,同工作都有關,大家為左保住飯碗勾心鬥角,又ot博表現,身體自己差,所以比起以前果代人難有bb

洋房

樓主, 我同你一樣, 岩岩知有左, 公司炒人. 我好彩有醫生信, 公司收回返個決定.
你有產假, 放心.
不過小心公司叫你做D辛苦野, 呢個時候你要靠同事. 如果公司叫你做粗重野, 你可以叫醫生開醫生信比你, 話你唔合適做果樣工作.
不過聽朋友講, 有間本地RETAIL公司想炒個大肚婆, 就叫佢去STOCK TAKE, 你都小朋公司玩野。 必要時SICK LEAVE。

sally2002hk01    發表於 21-7-25 18:59

洋房

樓主, 我同你一樣, 岩岩知有左, 公司炒人. 我好彩有醫生信, 公司收回返個決定.
你有產假, 放心.
不過小心公司叫你做D辛苦野, 呢個時候你要靠同事. 如果公司叫你做粗重野, 你可以叫醫生開醫生信比你, 話你唔合適做果樣工作.
不過聽朋友講, 有間本地RETAIL公司想炒個大肚婆, 就叫佢去STOCK TAKE, 你都小朋公司玩野。 必要時SICK LEAVE。

複式洋房

Ktkq123 發表於 21-7-19 12:17
你有產假, 放心.
不過小心公 ...

咁似我以前做過嗰間公司,老闆叫個大肚婆嘅 accountant 大熱天時去點倉,無人性架!有咩嘢即刻 sick leave,同埋搜集資料去平機會投訴d無良僱主。

複式洋房

noodle_noodle 發表於 21-7-17 15:46
我都同意,我上一胎嘅老闆真係時時刻刻都迫我辭職,唔好拎有薪產假,又試過叫我自己辭職,所以我當時陀得 ...

咁衰嘅… 遇著呢d無良老闆真係慘!

認同,而家呢個年代職業女性都因為工作壓力而影響生育。成功懷孕已經唔容易,孕婦經常有懷孕不適、情緒不穩嘅問題,仲要面對公司d人為嘅壓力…

慶幸自己而家做嗰間公司好好,長期可以 work from home,產假比勞工法例多,上司同事亦好好。可以比我喺放產假之前好好咁安胎,感恩!

複式洋房

樓上好多人唔識野亂咁比意見,保障懷孕婦女係社會責任,唔明樓上有一堆唔識又比意見既人咩心態,好刻薄。樓主保重身子,其實呢個情況好common,唔需要唔開心,我自己做HR,好清楚懷孕婦女權利同保障,如有需要可inbox我,比吓idea。

sally2002hk01    發表於 21-7-25 18:59

複式洋房

Warmworm 發表於 21-7-10 08:44
雇主唔係因為你大肚而決定裁走你,咁雇主就冇犯法

錯,爬下文先講

複式洋房

杜門 發表於 21-7-10 09:02
回覆 Warmworm 的帖子

呢個就可能要睇先後次序問題

唔需要官判,勞工處明文已寫

複式洋房

https://www.labour.gov.hk/tc/faq/cap57h_ ...

樓上個幾位言論刻薄到盡頭,好似做開奴隸,唔清楚文明社會對懷孕婦女應有既保障,保障懷孕婦女係社會責任。

大宅

「如 懷 孕 僱 員 符 合 以 下 的 條 件 , 則 僱 主 由 僱 員 經 醫 生 證 明 書 證 實 懷 孕 之 日 起 至 產 假 結 束 而 應 復 工 之 日 為 止 , 不 得 解 僱 該 僱 員」

計由醫生證明懷孕嗰日開始計?咁樓主星期五先有證明,但收大信封係星期一,係咪唔喺保障範圍入面?

複式洋房

shopthinga 發表於 21-7-20 09:12
「如 懷 孕 僱 員 符 合 以 下 的 條 件 , 則 僱 主 由 僱 員 經 醫 生 證 明 書 證 實 懷 孕 之 日 起 ...

要問吓樓上做 HR 嘅比較清楚

複式洋房

CSdr 發表於 21-7-19 18:16
樓上個幾位言論刻薄到盡頭,好似做開奴隸,唔清楚文明社會對懷孕婦女應有既保障,保障懷孕婦女係社會責任 ...

香港雖然係文明社會,就係有咁多唔文明嘅人…

我老豆知我有咗時,問:咁你係咪比公司炒左?我嘅反應就係話:痴線!唔炒得架!

上一輩有存有呢種思想就話啫,我諗樓上嗰幾個應該係後生嘅,唔知係佢哋無知定係被刻薄慣或刻薄開人哋?

子爵府

snoopyolaf 發表於 21-7-20 11:38
香港雖然係文明社會,就係有咁多唔文明嘅人…

我老豆知我有咗時,問:咁你係咪比公司炒左?我嘅反應就係 ...

首頁

尾頁

跳至