自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

虎到金來勳章

唔知糖尿病可唔可以飲,謝謝

男爵府

TV8 發表於 21-7-10 11:25

唔飲得

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

數學題:
100ml 有4.7 g 糖, 大家唔同衡量單位 但係我哋要知道 普通一茶匙嘅糖係幾重? 上網查咗係4g, 好啦到第二個問題,呢盒維他飲品嘅容量係幾多?
當普通250ml計算,4.7x2.5 =11.75
即係差唔多三匙羹糖 咁你覺得 咁嘅份量 甜唔甜呢?
你有冇試過飲嘢落三羹糖呀!

糖尿病患人, 最好唔好試,應該係買啲注明係 低糖 嘅產品, 唔好話畀我知,你呢盒話佢自己係低糖呀!

子爵府

虎到金來勳章

Jin0708 發表於 21-7-10 11:33
唔飲得

Thanks for your reply

子爵府

虎到金來勳章

observer 發表於 21-7-10 11:38
數學題:
100ml 有4.7 g 糖, 大家唔同衡量單位 但係我哋要知道 普通一茶匙嘅糖係幾重? 上網查咗係4g, 好 ...

Thanks for your help

子爵府

虎到金來勳章

observer 發表於 21-7-10 11:38
數學題:
100ml 有4.7 g 糖, 大家唔同衡量單位 但係我哋要知道 普通一茶匙嘅糖係幾重? 上網查咗係4g, 好 ...

佢寫住低糖

子爵府

TV8 發表於 21-7-10 11:40
Thanks for your help

唔使客氣, 要幫糖尿病患者預備飲食要小心。
以後睇呢啲營養標籤 ,記住一茶羹糖係4g, 唔理營養成分標籤係咪用同一個衡量單位, 總之盡量化番成個包庒有幾多份量嘅糖, 基本10%以上重量都係糖,已經要小心。
亦唔係話一定唔準超標,耐唔耐食下仲可以叫做奢侈下, 千奇唔好成為長期食用嘅嘢!
好似你影呢一盒,係咪鈣思寶產品?市場上應該會搵到類似嘅 糖分低D。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

4.7 係低糖飲品!唔知你糖尿情況係點,如果係我,我會飲少量,之後篤下手指,睇吓有冇大變化!

PS: under 5 已經係低糖!

翡翠宮

相比其他飲品算低糖... 但有糖尿病就唔好飲咁多... 或者問下醫生

大宅

回覆樓主:

餐與餐之間飲,當上午茶或下午茶會好啲

另外呢個牌子出左綠色既無糖

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

每100ml 有4.7g糖

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

TV8 發表於 21-7-10 11:44
佢寫住低糖

只係對比起每100ml就有十幾g糖嘅飲品低糖,其實糖份一啲都唔抵,唔好俾佢低糖2個字呃咗,一定要識自己計

observer    發表於 21-7-10 12:26

子爵府

cy101 發表於 21-7-10 11:56
4.7 係低糖飲品!唔知你糖尿情況係點,如果係我,我會飲少量,之後篤下手指,睇吓有冇大變化!

PS: under ...

如果100ml/5g 以下都叫低糖,係合乎定立規則人嘅標準 ,咁我無話可說。
對我嚟講 ,我係會睇嗰個產品,喺嗰個包裝裏面有幾多份量嘅糖,好似呢盒估計係250ml 嘅維他產品, 佢有成11.75gm糖, 差唔多三茶匙嘅糖, 以去飲成包來計,唔甜咩?
好似之前過年我睇過講湯丸嘅貼post, 我話我買嗰包湯圓 有13.2g/100克啲人已經話好甜,因為佢哋覺得 9g以下 先至可以叫做唔太甜,我果包 湯圓 喺建議每份食三粒都係5 gram, 咁呢包湯圓係咪都叫低糖呢?

以我嘅標準, 如果糖分 只係佔產品10%以下,我覺得可以平時食下無妨飽,超過十個%, 咪睇下我每次會食左幾多克糖囉 ?20%以上,戒得就戒囉,除非特殊情況,想偶然放縱一下!

始終作為一個長期食藥控製糖尿病既人,雖然控制之後 , 血糖仍然未係正常標準,但亦 唔算超標好多,空腹徘徊六同七之間。

子爵府

TV8 發表於 21-7-10 11:44
佢寫住低糖

唔好畀製造商呢啲字眼,去信佢十足, #12樓答左你。
我哋要用 邏輯 ,科學嘅方式去睇。 總之呢盒嘢,當係250包裝, 有成差唔多三茶羹糖嘅份量, 你覺得你可以畀糖尿病人飲呢?
可以, 耐唔耐 飲一次囉 或者唔好飲曬成包,少50ml就少半匙糖。
上網查左,以世衛嘅標準 一個成年人一日可以攝取糖分: 25g以下。 係全部, 包括你係其他食物攝取嘅天然糖份或者係呢啲飲品嘅添加糖分!
雖然 有啲人因為身體消耗 ,需要更多能量,可能可以多啲, 但係作為糖尿病患者,真係好小心避免 去食咁多呢啲添加類糖。

侯爵府

有隻無糖,忘記了是百福還是維他。

侯爵府

印像中, 產品每100克低過5 g糖就可以稱之為低糖.

但名稱為低糖啫, 對人體又係唔係低糖呢?一杯250克飲料一d都唔大杯, 但有成差不多3匙羹糖, 即使冇糖尿病亦應避免

男爵府

TV8 發表於 21-7-10 11:25

唔好同正餐一齊食,但你可以吉完手指,當小食個餐,當然如果係大盒裝最好就唔好飲曬成盒

子爵府

虎到金來勳章

observer 發表於 21-7-10 12:39
唔好畀製造商呢啲字眼,去信佢十足, #12樓答左你。
我哋要用 邏輯 ,科學嘅方式去睇。 總之呢盒嘢,當係2 ...

感激你

子爵府

lakgarden 發表於 21-7-10 13:39
印像中, 產品每100克低過5 g糖就可以稱之為低糖.

但名稱為低糖啫, 對人體又係唔係低糖呢?一杯250克飲料一 ...

佢係250ml 不是克,因為係流質飲品,所以你一次飲晒全個份量真係唔覺乜嘢嘢,相反如果係固體食物,250g 有11.75g 糖,同樣都係 4.7/100g,不過你真係一次可以食成份250g甜野唔漏?
好似我喺360買嗰隻帶殼甘栗,一大包有50g 4小包,佢成份標籤係5.8g/100g。我一次只會食一包,最多係食兩包,我已經覺得我食咗好多糖落去。

雖然250ml 係俾一杯正常嘅熱飲份量多,如果唔飲晒成盒其實唔算食吸入好多㗎,但係好多人都係習慣性一次飲晒成盒,咁先至令糖分嘅攝取量變得多咗。

禁止訪問

牛年勳章

首頁

尾頁

跳至