自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我女上星期去左airport 送機,如果今日收到安心出行叫佢去檢測,我個女已經打了復必泰+14日。

究竟佢去邊度檢測?

同埋已經打咗針都要去安心d?

感謝解答!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 21-7-12 18:16
我女上星期去左airport 送機,如果今日收到安心出行叫佢去檢測,我個女已經打了復必泰+14日。

究竟佢去邊 ...

walkin去流動車,或預約檢測中心
放下自在

水晶宮

2024年龍年勳章 2018母親節勳章

https://www.news.gov.hk/chi/2021/02/20210228/20210228_174429_608.html

衞生署衞生防護中心表示,接獲「安心出行」流動應用程式感染風險通知的市民,可通過網上預約到社區檢測中心接受免費2019冠狀病毒檢測一次。

衞生防護中心傳染病處首席醫生歐家榮今日在簡報會上表示,接獲「安心出行」感染風險通知的市民網上預約後,在社區檢測中心展示手提電話中的感染風險通知,便可接受免費檢測一次。

網上預約檢測或walk in都可以

https://booking.communitytest.gov.hk/form/

子爵府

BK Milk勳章

究竟佢去邊 ...

測啦!又唔洗錢。
打左針都有機會中。
唔測,自己擔心21日,係咪好傻呢?

水晶宮

多謝大家,我而家叫立即walk in 做

子爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

wcandtt 發表於 21-7-12 18:23
多謝大家,我而家叫立即walk in 做

啲工作人員如果問佢係咩群組嘅,你就叫佢俾安心出行個風險通知工作人員睇,咁啲人就會放佢入去做㗎喇。

水晶宮

observer 發表於 21-7-12 18:27
啲工作人員如果問佢係咩群組嘅,你就叫佢俾安心出行個風險通知工作人員睇,咁啲人就會放佢入去做㗎喇。
...

謝謝你!佢已經book左,今晚立即做

子爵府

wcandtt 發表於 21-7-12 18:29
謝謝你!佢已經book左,今晚立即做

我上次收到風險通知,都係book咗時間去做㗎,點知行到入檢測中心,嗰啲工作人員都問我係咩群組去做檢測,我話係安心出行有風險通知,然後打開apps 俾佢睇,佢就喺張紙仔度寫住安心出行,跟住俾我入去排隊檢測。我唔知其他檢測中心係咪都係咁做法,純粹講我嘅個人經驗。

水晶宮

observer 發表於 21-7-12 18:34
我上次收到風險通知,都係book咗時間去做㗎,點知行到入檢測中心,嗰啲工作人員都問我係咩群組去做檢測, ...

唉!激死!佢送機一送機攪成咁!

我全家打哂針,已過哂14日,究竟我成家係咪要自我靠隔?

子爵府

wcandtt 發表於 21-7-12 18:37

因為呢個係變種病毒即使打咗針都一定要去強檢,我今朝都去做咗檢測,其實做個檢測好快姐冇咩話激唔激死

水晶宮

91405 發表於 21-7-12 18:38
因為呢個係變種病毒即使打咗針都一定要去強檢,我今朝都去做咗檢測,其實做個檢測好快姐冇咩話激唔激死
...

我怕自己累其他朋友咋!

子爵府

wcandtt 發表於 21-7-12 18:37

唔使咁擔心,打咗針有保護力,何況你哋又唔係密切接觸者,依家最緊要係你個女快啲做檢測同埋知道結果。
只要係陰性,政府都係叫你隔幾耐去再做檢測,佢確定你哋真係冇被感染。
就算係變種病毒確診者嘅密切接觸者要去隔離,打咗兩針過咗14日嘅隔離時間都會縮短。

水晶宮

observer 發表於 21-7-12 18:45
唔使咁擔心,打咗針有保護力,何況你哋又唔係密切接觸者,依家最緊要係你個女快啲做檢測同埋知道結果。
只 ...

請問知唔知幾時有結果?佢約了今晚做。

我好擔心!佢係機場除左口罩食嘢

子爵府

wcandtt 發表於 21-7-12 18:47
請問知唔知幾時有結果?佢約了今晚做。

我好擔心!佢係機場除左口罩食嘢

檢測中心應該會好快有,我上次做隔日就已經有SMS通知結果,就算七月頭我交樽仔,都係前後兩日收到結果。
放鬆啲,你哋打晒針嘅,起碼好過嗰啲唔肯打針嘅人啦!

珍珠宮

究竟佢去邊 ...
強制檢測好似淨係機場員工,去送機應該唔使,不過你book 咗就照做啦,安心啲

水晶宮

observer 發表於 21-7-12 18:56
檢測中心應該會好快有,我上次做隔日就已經有SMS通知結果,就算七月頭我交樽仔,都係前後兩日收到結果。
...

我真係堅緊張,好擔心會中。

水晶宮

whyyou 發表於 21-7-12 18:59
強制檢測好似淨係機場員工,去送機應該唔使,不過你book 咗就照做啦,安心啲
...

安心出行叫佢去做檢測,我個女明天仲係中六畢業典禮,唔洗去lu

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

wcandtt 發表於 21-7-12 19:01
安心出行叫佢去做檢測,我個女明天仲係中六畢業典禮,唔洗去lu:igiv ...

帶晒口罩,應該安全既
放下自在

珍珠宮

安心出行叫佢去做檢測,我個女明天仲係中六畢業典禮,唔洗去lu:igiv ...
安心出行唔係通知你有風險咋咩?仲有你屋企成員打晒針未?因為你女打咗針佢如果中招未必有病徵,反而屋企人未打針風險會大啲

子爵府

只要你個女留喺機場嘅時間係有機會被感染,安心出行就會出風險通知,何況你個女有除低口罩食嘢。不過,我真係覺得唔好咁擔心,依家最緊要係做咗檢測,知道有冇被感染。如果佢聽日好想去參加畢業禮,我認為唔好阻止,始終呢個係人生一個階段,不過叫佢最好係咩情況下都唔好除口罩!

首頁

尾頁

跳至