單親天地

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大仔快十七歲了,自從前妻一年前趕咗佢出嚟,一直同媽媽無計傾。前幾日佢媽媽發短訊俾我要求一齊慶祝生日,大仔唔願意見佢,我應該點回答?

男爵府

陪月勳章

goodsnooky 發表於 21-7-12 22:57
大仔快十七歲了,自從前妻一年前趕咗佢出嚟,一直同媽媽無計傾。前幾日佢媽媽發短訊俾我要求一齊慶祝生日, ...

個仔都十七歲,你直接叫仔whatsapp 俾前妻,話唔去咪得

rainbowchuuu3    發表於 21-7-13 11:34

珍珠宮

回覆 aryemyem 的帖子

我大仔性格倔強,離開佢媽媽嗰一刻,已經冇再當佢係媽媽,不相往來,所以佢係唔會回覆佢任何短訊。佢覺得媽媽從來冇尊重佢嘅選擇同取向,加上佢唔鐘意媽媽跟咗個大二十五年嘅男人。我宜家左右為難,先至喺度求救!

男爵府

陪月勳章

goodsnooky 發表於 21-7-12 23:18

我大仔性格倔強,離開佢媽媽嗰一刻,已經冇再當佢係媽媽,不相往來,所以佢係唔會回 ...

你仔係逃避,個阿媽有權揾自己嘅幸福,唔通一世守寡?你大仔又係,嘈下交就唔要老母,都幾忤逆,話晒個阿媽都養育左佢咁多年

男爵府

goodsnooky 發表於 21-7-12 23:18

我大仔性格倔強,離開佢媽媽嗰一刻,已經冇再當佢係媽媽,不相往來,所以佢係唔會回 ...
切肉不離皮,至親的媽媽永遠遠只有一個,你能化解就化解,雙方多說些好話,男仔多數嫌棄媽媽煩,對方就盡量叫她柔一些。

珍珠宮

我有提出要求佢同媽媽和好,但佢話有一啲人係唔值得佢尊重,佢由細到大都住嘅外國,性格果斷同決絕。仵逆同孝順祗差一線,佢對我同埋爺爺嫲嫲都好好。

男爵府

陪月勳章

goodsnooky 發表於 21-7-12 23:32

我有提出要求佢同媽媽和好,但佢話有一啲人係唔值得佢尊重,佢由細到大都住嘅外國, ...

歪理,逆子同孝順仔相差十萬百千里。仲有,你試吓斷佢經濟支援,佢分分鐘一樣同返你講"有啲人"唔值得尊重

珍珠宮

回覆 kenfung71 的帖子

我都有同樣想法,不過佢話唔見就唔見,放學見到佢媽媽接細佬就當透明,前妻雖然同我冇計傾,但我知道佢一啲都唔好受,離婚前我地兩個都有出軌,誰對誰錯已經唔重要,希望佢地可以重新開始母子關係。

男爵府

陪月勳章

kenfung71 發表於 21-7-12 23:27
切肉不離皮,至親的媽媽永遠遠只有一個,你能化解就化解,雙方多說些好話,男仔多數嫌棄媽媽煩,對方就盡量 ...

個仔擺明唔鍾意個阿媽跟咗第二個男人,係幼稚、自私,自己都快成年,仲要道德綁架個阿媽

珍珠宮

你有一點可能唔知道,佢唔需要我同我爸爸媽媽嘅經濟支援,去年新冠肺炎疫情影響,佢用discord 搞online study workshops,賺到一啲錢,GameStop 股價年初暴升,佢又賺到一大筆,所以佢對我有冇經濟支援唔會介意。不過,言歸正傳,我點答前妻好呢?

男爵府

陪月勳章

goodsnooky 發表於 21-7-12 23:51

你有一點可能唔知道,佢唔需要我同我爸爸媽媽嘅經濟支援,去年新冠肺炎疫情影響,佢 ...

你咪直接將仔講嘅嘢同佢講:個仔話你唔值得尊重、由離開一刻已經唔當你係阿媽,whatsapp都費事
就係咁,咪等你前妻反省下自己咁多年有冇教過個仔感恩,你自己都反省下,點解個仔嘈下交就可以老母都唔認

大宅

goodsnooky 發表於 21-7-12 23:51

你有一點可能唔知道,佢唔需要我同我爸爸媽媽嘅經濟支援,去年新冠肺炎疫情影響,佢 ...

將個仔反應直接同佢講囉。
我個仔又係17,我同前夫分開後,個仔都唔係好想見佢,我就耐唔耐同仔傾下,始終爸爸得一個,佢都明白,依家耐唔耐都有同爸爸出街。我同前夫無聯絡,所以我就無夾響中間,大個仔喇,佢兩父子自己約

珍珠宮

goodsnooky 發表於 21-7-12 22:57
大仔快十七歲了,自從前妻一年前趕咗佢出嚟,一直同媽媽無計傾。前幾日佢媽媽發短訊俾我要求一齊慶祝生日, ...
如果仔仔唔LIKE,咪叫仔仔SENT一段錄音話佢唔想同佢去慶祝囉...

珍珠宮

回覆 Jan.Jan 的帖子

我諗我會同前妻講今年大仔唔想搞生日會,叫佢如果想同個仔好番,佢要直接搵個仔傾,至於大仔會唔會啋佢,我冇辦法強迫個仔點做。

cathngai    發表於 21-9-9 23:56

大宅

goodsnooky 發表於 21-7-13 17:59

我諗我會同前妻講今年大仔唔想搞生日會,叫佢如果想同個仔好番,佢要直接搵個仔傾, ...

係呀,佢咁大個仔,你同佢傾完,尊重返佢,等佢自己決定。(emoji)(emoji)

goodsnooky    發表於 21-7-13 18:11

洋房

俾大仔自己決定啦,唔好逼佢,亦唔好左右佢既決定
如果佢未ready 都要俾d時間佢

大宅

goodsnooky 發表於 21-7-13 17:59

我諗我會同前妻講今年大仔唔想搞生日會,叫佢如果想同個仔好番,佢要直接搵個仔傾, ...

岩哂,既然你同前妻都無偈傾,更加無義務同佢維補同你仔嘅關係,嬲一個人係辛苦,但你叫佢悟好嬲,可能佢仲辛苦,何必呢?

男爵府

可能呢D就是父母離婚後對子女的影響,對他所受的傷害可能無人會化解他的心結,對他來說沒人會理解他的內心感受,對他的成長已有很大影響,十七歲他自己巳有自己的主張和看法,觀點,旁人説太多可能會越走越遠(況且還未成年還在反叛期),甚至遠離父母!現在,小孩長大成人不學壞已很安慰,其他的就順其自然吧!
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

男爵府

回覆 goodsnooky 的帖子

我想告訴你,我曾經也這樣問過我仔,我揾過男朋友對我們好,關心我和對你好,我仔話不好,因他覺得我找男朋友而不理他,所以我沒有這念頭,因我覺得他還需要我,需要我陪伴,所以我選擇陪伴他到十八歲等他長大,希望不影響他的將來和學習,以爲覺得我不理他疏忽他。我也想過不再理他,也不想理他,但我怕他將來會怪我怨我找男人不理他,不顧他感受。就是不希望出現像你小孩這樣的情況。離婚的小孩最怕父母抛棄他不理他。可能這就是離婚對子女成長的影響吧。
女人要自重自愛,但現實告訴我們,自愛的女人無人愛,只有好好的愛自己 。女人不壞男人不愛。

大宅

sein 發表於 22-1-15 16:25
回覆 goodsnooky 的帖子

我想告訴你,我曾經也這樣問過我仔,我揾過男朋友對我們好,關心我和對你好,我仔 ...

十分同意,其實樓主講兩公婆都有出軌,我已經覺得你兩個都係自私嘅人,完全冇理個仔感受,你個仔好可憐,佢冇選擇權地來到這個世界,你地就冇一個完整家庭俾佢,佢唔想見佢呀媽一定有啲原因,請你試吓從你個仔角度去諗下,不是孝唔孝順問題,生出來又各自出軌,我係個仔都覺得你生我出嚟做乜?仲要迫佢見唔想見嘅人?算吧啦!

首頁

尾頁

跳至