自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

我想有5尺5-6(得5尺2.5)

子爵府

shirley784 發表於 21-7-13 14:54
我有個女仔靚女朋友 , 有 173cm , 佢成日話搵唔到男友

165 確係最好, 香港男仔普遍唔高
而且現在好多高跟鞋, 又厚底
好影高過男仔。

男爵府

回覆樓主:

女士165cm最好
但現在男人偏向矮細
要就返男人身高都唔容易
160cm或以下既男人我都見唔少
都唔知係女士高咗定男士矮咗

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

女仔睇身型。
A同B都係我同學,兩個都係165, 51-53kg,
A:骨架細有啲胸的啲男朋友全部型男(178-183) 有錢仔。
B:165, 大籮柚平胸, 53kg都被人叫鯨魚,啲男友全部係矮仔(169-173)

如無記錯,香港男仔平均172.
咁你想多人追的話,.要fit返hk market.,最盡可以去到162

拍拖時,個人頂唔順帶個高自己唔夠半個頭嘅男仔出嚟,因為自己會覺得好無面。

伯爵府

我女16歲165cm係全班最矮個2-3個,而家d女仔都好高

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

rebeccalin 發表於 21-7-13 18:57
我165,希望亞女會有168。

我同你一樣高,原本都同你有一樣嘅希望, 但呀女只有160

侯爵府

好媽媽勳章

hugub 發表於 21-7-14 07:30
我女16歲165cm係全班最矮個2-3個,而家d女仔都好高

下,咁高?我自己165cm,我日日返工都撞到大量學生,大部分(女)都高唔過我喎,不過有d高既就真係好高(目測17x)

侯爵府

好媽媽勳章

ChloeMa 發表於 21-7-14 07:35
我同你一樣高,原本都同你有一樣嘅希望, 但呀女只有160

我都係165呀,但阿女11歲得155,感覺上佢就算再高都只有160(似我c6果邊)

珍珠宮

麟媽媽 發表於 21-7-13 17:02
咁矮?!我身邊啲朋友又唔覺得係咁矮喎

.

琥珀宮

麟媽媽 發表於 21-7-13 17:02
咁矮?!我身邊啲朋友又唔覺得係咁矮喎

平均數嘛,我啲女同事多唔夠15x,香港女子矮多過高,但一代比一代高,人口老化,咁當然會拉低平均值。

我呢輩160已叫高,睇呢個帖就知呢輩人嘅標準高咗嘞。

琥珀宮

回覆樓主:

https://www.hk01.com/%E9%96%8B%E7%BD%90/438987/%E7%94%B7%E5%A5%B3%E7%90%86%E6%83%B3%E8%BA%AB%E9%AB%98-%E6%9C%80gfable-bfable%E7%9A%84%E9%AB%98%E5%BA%A6top10-%E7%94%B7%E7%94%9F180cm%E5%8F%AA%E6%8E%92%E7%AC%AC2

最受男生歡迎的女生身高

第一名 160cm

第二名 165cm

第三名 158cm

第四名 162cm

第五名 170cm

第六名 155cm

第七名 172cm

第八名 168cm

我喜歡165cm。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

黑白豬 發表於 21-7-14 07:49
我都係165呀,但阿女11歲得155,感覺上佢就算再高都只有160(似我c6果邊)

用呢個計下,我的情況是很接近

女兒成年身高(cm)=(父親身高*0.923+母親身高)/2

伯爵府

回覆樓主:

普遍160至165

珊瑚宮

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

168至170

子爵府

回覆 shirley784 的帖子

冇最好喎 身高唔係問題 身型先係關鍵 著衫好唔好睇唔在於高度而在於身型比例 我地女仔成日鍾意高啲 但身邊180既男性朋友 都選擇under160既另一半 可能有小鳥依人既感覺

子爵府

回覆樓主:

我165cm高,但已是全個office最高嗰個女同事

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

Duffy814 發表於 21-7-13 17:14
宜家香港男仔普通唔高,女仔163-165最好,但高度都要配合身材,又高又大件好難揾男朋友和老公,反而係街見 ...
認同。同埋女仔如果太高,一過30中年發福就好大份

男爵府

2021可愛聖誕B勳章

Wongbuddy 發表於 21-7-14 08:55
回覆 shirley784 的帖子

冇最好喎 身高唔係問題 身型先係關鍵 著衫好唔好睇唔在於高度而在於身型比例 我地 ...

身邊見太多矮妹佩高佬,人就係咁,往往比自己無嘅嘢吸引

男爵府

自己162, 覺得爭D, 著衫唔夠好睇

子爵府

回覆 kamchaibaby 的帖子

我哥180 佢老婆155 初頭我都以為佢會鍾意啲高既女仔 原來佢鍾意啲著完高踭鞋都係高過佢膊頭小小既女仔 然後公司男同事又係咁 男同女既角度真係唔同

首頁

尾頁

跳至