自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

Mickey 發表於 21-7-17 01:14
我個註診私家醫生佢都唔建議我打針,連睇開我個一個註診公立精神科醫生佢都勸我食緊精神科藥唔好打針,有乜嘢 ...

就反而係我個私家精神科醫生,叫我盡快搞掂啲血壓然後去打,個糖尿科醫生都係佢介紹嘅~

又補充下資料先, so far我都問過好多個醫生:
政府門診:佢話我個血壓唔改善唔會「侵」我玩(佢指唔會有得打針)
唔算好熟的屋村家庭醫生:你打得,你好小事
精神科醫生:快啲搞掂個血壓然後去打針
婦科醫生(呢個最熟,亦係佢發現我脂肪肝):點解會唔打得針?
體檢醫生:睇完驗身報告,打針完全冇問題,兩款都可以
糖尿科醫生:兩款都打得

子爵府

she007 發表於 21-7-17 01:02
我覺得電視講到乜病都打得咁制

唔係,我媽媽真係唔打得(超高血壓、嚴重嘅類風濕)我估唔打得嘅可能係啲血管或者免疫系統有問題嘅人~

子爵府

Ononluk 發表於 21-7-17 13:02
不過樓主啲index 真係麻麻喎,趁仲未老,俾心機過健康生活,希望可以改善下啦。
...

係呀,好多都係呢年半疫情之後發生,我諗好大因素真係因為停咗運動(以前係隔日有好劇烈嘅運動,因為開頭擔心疫情啦,跟住擔心要隔離啦,真係完全停晒。但我係明白「無寵物嘅人」係會唔明白我哋嘅擔心甚至乎會覺得我做得太過分,我真係連「不同住」的屋企人都唔見面)

另外婦科醫生都估計嗰隻荷爾蒙藥可能係影響咗我身體嘅其他指數,特別係膽固醇,糖尿醫生都有同樣嘅懷疑(因為時間吻合,開始食嗰隻荷爾蒙藥左右就膽固醇開始變差)慢慢搞啦,我覺得係有希望嘅~ 曾經有一排我好灰,同精神科醫生傾,他教左我好多醫學知識,原來而家啲藥真係已經好先進,跟住我就有返希望

子爵府

Jnam 發表於 21-7-17 16:43
一個科興,一個復必泰

我家中長老都有呢啲長期病,想打但未敢行動。

水晶宮

金黑街矇 發表於 21-7-17 17:46
唔係,我媽媽真係唔打得(超高血壓、嚴重嘅類風濕)我估唔打得嘅可能係啲血管或者免疫系統有問題嘅人~
...

今日又聽到電視話類風濕都打得,又話唔係食緊類固醇就得,但佢只係話類固醇影響 疫苗效果

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

正能量

子爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

金黑街矇 發表於 21-7-16 00:22
其實老實講,我冇咁清高,我係小市民一個我係70%為抽獎, 30%為唔想撩鼻哥~
因為我本身 ...

樓主,你好叻

亦好明白你。我都有養貓,我最驚唔係染疫,係萬一我有咩事,我啲貓比人送去漁農處或邊度隔離,佢哋實嚇都嚇死,我唔可以比佢哋有事

為人為己去打針。

珍珠宮

金黑街矇 發表於 21-7-17 17:53
係呀,好多都係呢年半疫情之後發生,我諗好大因素真係因為停咗運動(以前係隔日有好劇烈嘅運動,因為開頭 ...

運動真係唔好停,怕出街就喺屋企做啦。

子爵府

chitchatmommy 發表於 21-7-17 18:10
樓主,你好叻

亦好明白你。我都有養貓,我最驚唔係染疫,係萬一我有咩事,我啲貓比人送去漁農處或 ...

我啲貓係 老弱殘兵+sen,一定唔可以去漁記~

我同你一樣,我唔怕自己病,特別係打左針其實好難死

最擔心係啲貓~

子爵府

Ononluk 發表於 21-7-17 19:32
運動真係唔好停,怕出街就喺屋企做啦。

其實我係一個好懶好懶的人~ 做運動一定要有教練,重要係鬧到狗血淋頭但個心又好關心你果款~ 所以人生中兩次成功做運動就係因為遇到呢兩個教練~

自己做運動應該…..

首頁

尾頁

跳至