自由講場

跳至

首頁
34567...14

尾頁

侯爵府

其實係咪佢地經營困難已經請唔起你?定真係歧視你?前者拿完長服就走啦

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

SHEEPYEUNG 發表於 21-7-16 12:54
勞工處幫唔到妳,炒妳賠足有,僱主冇抵觸法例。
但妳可到平機會投訴。
呢的過案多到...........................,無用

珍珠宮

虎到金來勳章

homommy 發表於 21-7-16 13:39
其實係咪佢地經營困難已經請唔起你?定真係歧視你?前者拿完長服就走啦

樓主話公司寫佢份appeacial工作表現不佳,如果遺散唔會咁講

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

toffeechoco 發表於 21-7-16 12:51
我私家產檢都係約星期六, 老公又可一齊

我都係咁諗,老公可以陪

珍珠宮

大笨鐘 發表於 21-7-16 13:35
又唔係標籤嘅,邊 d 係應該體諒,邊 d 係盜用權利,大家會分別到嘅~
自私嘅人,永遠吾知自己錯乜
不喜乜插

翡翠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

irheiln123 發表於 21-7-16 08:01
產後復工第四天被炒,一個月通知,原因中年度評估不過,工作欠佳,但中年度評估在懷孕期和產假時,甘僱主是 ...

非針對任何人。
老公公司早兩年有女同事大肚,用盡所有能力去請病假,產檢一日唔舒服就半日,前前後後一個禮拜可以請幾日病假,要做嘅嘢總諸多藉口去推,因為佢大肚有免死金牌。
知道自己懷孕期係蓋過合約期,更加肆無忌憚用盡特權,生完之後鍾意出去幾個鐘又話返去餵奶、一陣間又話個囡病咗要返屋企。
橫跨年半嘅工作評估大家都心知肚明有幾低,佢仲以為大家已經接受,坐定粒六走去買樓。
佢老公得一萬頭一個月,供樓只靠佢,點知無一個工作評估係有挽留同續約嘅可能,四萬幾蚊人工嘅工作佢唔珍惜終於拜拜了,老公嗰晚返嚟話俾我聽我哋開咗香檳

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

Anpanmama 發表於 21-7-16 13:53
非針對任何人。
老公公司早兩年有女同事大肚,用盡所有能力去請病假,產檢一日唔舒服就半日,前前後後一個 ...
我唸你老公同埋D同事已經忍左佢好耐, 捱埋個產假就炒佢, 所以, 好多大肚婆影衰晒D女人.
病假系可以攞, 但唔系咁攞法囉!

珍珠宮

polliebb 發表於 21-7-16 13:47
樓主話公司寫佢份appeacial工作表現不佳,如果遺散唔會咁講
其實公司跟足法例解雇,appraisal寫咩都唔重要,就算唔俾理由都奈佢唔何

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

anna59 發表於 21-7-16 14:06
我唸你老公同埋D同事已經忍左佢好耐, 捱埋個產假就炒佢, 所以, 好多大肚婆影衰晒D女人.
病假系可以攞, 但唔 ...

咁又唔算好多嘅,起碼我公司大肚婆都叫正常,反而我老公公司就試過有麵包超人媽形容嗰啲大肚婆令人十分困擾架

男爵府

咁講樓主可能唔啱聽,但事實係,如果個同事係有價值,已經生完返返工,一般公司唔會因之前懷孕而炒人,請過一個新人,成本都唔細。

真係見過一啲大肚婆,用盡所有福利,成日唔返工。

珍珠宮

虎到金來勳章

whyyou 發表於 21-7-16 14:09
其實公司跟足法例解雇,appraisal寫咩都唔重要,就算唔俾理由都奈佢唔何

樓主覺得公司appracial亂寫佢做得差,然後用哩個藉口炒佢,如果係遺散,要賠遺散費,樓主被炒只係一個月通知

珍珠宮

虎到金來勳章

omother 發表於 21-7-16 14:14
咁講樓主可能唔啱聽,但事實係,如果個同事係有價值,已經生完返返工,一般公司唔會因之前懷孕而炒人,請過 ...

就係,已經放完產假可以正常工作,唔明點解仲會炒?仲要專登寫到工作欠佳,我提出同樣疑問被樓主反問我有無生過仔

珍珠宮

polliebb 發表於 21-7-16 14:19
樓主覺得公司appracial亂寫佢做得差,然後用哩個藉口炒佢,如果係遺散,要賠遺散費,樓主被炒只係一個月通 ...
可能遣散費都用強積金對沖晒呢

珍珠宮

虎到金來勳章

whyyou 發表於 21-7-16 14:24
可能遣散費都用強積金對沖晒呢

咁就樓主先知,我都試過遺散,公司會寫份好好嘅reference letter俾我地搵新工,信入面會講明係公司改變架構而裁員,唔係員工問題,唔會好似樓主公司咁專登寫差佢

大宅

Anpanmama 發表於 21-7-16 13:53
非針對任何人。
老公公司早兩年有女同事大肚,用盡所有能力去請病假,產檢一日唔舒服就半日,前前後後一個 ...

我朋友公司都有咁,細公司,每人都有自己工作崗位,明明前4 後6或前2 後8 ,佢攞足前10 後10! 點拎呢,前10 係放病假(公司講明唔可以前0 點都要前2, 但佢唔聽(因為細公司無明文規定),頭2 星期假紙係真係有事,朋友體諒,第一星期係私家婦產科開,之後一星期係政府婦產科開,朋友初初仲好擔心佢,點知之後個8 星期病,全部都係普通醫生開(仲要係佢相熟,明啦)WhatsApp 佢工事唔reply , 叫佢唔可以放前0 唔回應!中間再問佢幾時放完產假,又唔覆 (因為要請lo com) 之後好辛苦先有個期開工,一返工又請定一星期1-2 日假(個@locom 走架啦),

禁止訪問

牛年勳章

大宅

laufunhong 發表於 21-7-16 14:40
我朋友公司都有咁,細公司,每人都有自己工作崗位,明明前4 後6或前2 後8 ,佢攞足前10 後10! 點拎呢,前 ...

有次仲勁,預早請病假(因為佢al 已用盡) ,但假紙又係個果相熟醫生!朋友已經頂佢唔住,搵人同佢傾,問下佢想點!佢又ee 我我!結果越嚟越差,半年後bye bye !

wcpcelia    發表於 21-7-19 16:01

禁止訪問

牛年勳章

珍珠宮

happylife28 發表於 21-7-16 14:49
人地係問你大肚前係咪工作表現都麻麻, 咁同問果個有冇生過仔有咩關係?

補充, 我估你係問有冇 ...
仲有"求"同"救"都係撈到亂晒,唔知佢平時做嘢係咪都得過且過

首頁
34567...14

尾頁

跳至