自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

TingTing 發表於 21-7-18 10:22
嫁男人$2萬FTM公屋惨過自己單身OL啦

sad but true

男爵府

Yes

珍珠宮

muimui125 發表於 21-7-18 10:32
好認同樓主呀
我從來都覺得FTM係好幸福, 無論湊1個定3個、有無工人姐姐幫手、老公月入2萬定10萬,可以stay ...

我覺得ftm 幸福既,原因時間控制到,我返工放工仲要對功課,相對以前ftm 好用好多同冇咁攰

珍珠宮

歌莉亞 發表於 21-7-18 11:08
每個有錢和幸運的定義唔同
有D人老公揾三兩萬,就做全職主婦覺得好幸福,有D人認為嫁個富豪,每月買袋都十 ...

對,能夠掌握自己命運嘅先係真正幸福。

珍珠宮

做ftm, 除非娘家好有錢,否則 ,40歲之後就知味道

伯爵府

muimui125 發表於 21-7-18 10:32
好認同樓主呀
我從來都覺得FTM係好幸福, 無論湊1個定3個、有無工人姐姐幫手、老公月入2萬定10萬,可以stay ...

你應該未做個ftm , 我做過working mum, 又做過ftm ,做第一日ftm已經發覺辛苦過返工,返工會放工放假,ftm全年無休,勁辛苦,仲要比人話好得閒,做過你就明

大宅

回覆樓主:

我係working mum, 專業人仕,份工絕對冇得hea。工人姐姐放假番印尼做過short period FTM (我老公非常體貼唔使我煮飯只係煮俾小朋友),我可以話FTM辛苦過working mum 1000倍!

子爵府

真係正所謂。人睇你好,你睇人好!我老公成日話如果係好野晨早就嫁左啦
http://uccfs.paran.com/PUD/co/conut1004/IMG/20110227/1298810488_201102272141582684200601_0.jpg

珍珠宮

我12年FTM一個女,自己就好享受。最辛苦都只係頭三年比較困身,一開學就冇咁辛苦,升上小學直頭舒服。
身邊所有全職媽媽,湊兩個嗰啲都冇話過辛苦,仔女返咗學大家會慢慢嘆早餐、買餸,放假又約埋一齊玩,最辛苦係諗三餐煮咩,因為煮得多唔鍾意煮所以覺得厭惡…..
但一直都唔覺FTM 24on call係辛苦,諗都諗到在職媽媽都辛苦,難道在職媽媽返工時間喺公司hea、做自己..佢哋返工都會掛住仔女、收工又要陪仔女玩、有啲收工仲要做家務、半夜仔女喊/病又要理、難得放日假都冇得抖假期要奉獻俾仔女…除非在職媽媽依賴咗工人、四大長老或對自己子女比較冷漠,否則佢哋一樣辛苦。

公爵府

簡直係我心裏面嘅說話

男爵府

好媽媽勳章

Astra00 發表於 21-7-18 12:07
我非事業型,但我返工易過我湊仔。我返工有余錢請工人,自己沒咁辛苦。
...

絕對認同,洗完又煮煮完又洗,又要勞氣功課,番工仲有閒錢同佢地吃喝玩樂,中意買咩就買咩,又可以有多d錢補習,除非你話有錢請個工人,你又做全職媽媽就話嘆者(emoji)
全職在職其實都各有優點缺點

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主,我同意你!

珍珠宮

回覆樓主:

當你兩樣都做過既時候
就知道邊樣舒服邊樣岩你
#兩樣都做過,亦同時做緊兩樣

伯爵府

牛年勳章 好媽媽勳章

以前工人放假回鄉, 我就變短期FTM, 煮飯, 清潔, 照顧仔女, 嘩, 辛苦過返工N倍

男爵府

蚊毛 發表於 21-7-18 10:18
我這些職場女性,受盡上司打壓,同事排擠,辦公室政治,勾心鬥角,工作量多......每日仲要早起/ ...

珍珠宮

我這些職場女性,受盡上司打壓,同事排擠,辦公室政治,勾心鬥角,工作量多......每日仲要早起/ ...

比你嫁到有錢佬你都唔一定係貴婦,你要條佬肯過錢落你手先得架!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

路係自己揀,老公都係自己揀,仲怨乜。

大宅

我就係FTM,老公收入托賴叫唔錯,疫情下唔想請工人住。我由我個囡newborn 陪月走咗自己一手一腳湊到佢而家15M,係有成功感同好安心。但你問係咪真係好幸福,我又不敢苟同,日頭自己一腳踢有時嗰種無助同辛苦都係要同路人先明白,有時都好掛住返工既日子。利申:唔係講反話亦唔係唔好意思被羨慕,我反而最羨慕屋企請到好工人姐姐同有個長老睇住下

水晶宮

baby_jkk 發表於 21-7-18 11:50
我小朋友出世後一直係full time mom,最開心係自己親自帶大啲細路,同佢地一齊好開心
...

我c6好羨慕我,可以見證佢哋成長每一刻

有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

子爵府

Ftm話每晚要醒幾次,其實working mum咪都一樣。我自己專業人士,請姐姐湊,返工放工ot到八九點再要返屋企同仔玩訓,幫佢plan下考幼稚園啲野,屋企網買食物家庭用品雜貨。星期六日先己又湊一日。

首頁
23456...9

尾頁

跳至