自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

減齡達人勳章

朋友個女前年DSE考得唔好, 當時佢女唔願意重考DSE, 勉強夠分入讀了HKUSPACE的一科較冷門的兩年制副學士。頭一年有兩個modules failed, retake之後pass. 今年第2年成績出咗, 全部modules fail !!!!!!!!
佢家境普通, 呢2年學費11萬都係用哂積蓄比的。
而家洗濕咗個頭, 本來應該今年畢業, 如果要比多5萬幾retake一年, 未至於要借錢渡日, 但會好吃力, 另一方面, 佢女全面fail的成績, 覺得retake一年能變回全部pass, 似乎是奇蹟。

佢喊咗一日, 咁嘅情況是否斬纜止蝕? 定比多5萬幾搏一個奇跡?

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

出來做野會唔會實際好多!!! 似乎真係真係無乜書緣!!! 唔會要屋企人咁辛苦!!!!

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆樓主:

補充一下, 佢個女成績差, 不是天資,而係超級懶, 沉迷打機。
考DSE、讀副學士都仍然係日打夜打。考DSE嗰時已經係一日温書0.5小時,打機打10小時

珍珠宮

回覆樓主:

做嘢算,將來佢自己想再讀書自己比。
到時想自己pt讀書申請咪交返讀過嘅及格嘅modules record,不過都應該要由頭讀,但如果有D科讀過可能唔使再讀。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

咁就更加唔好讀, 要父母同佢埋單, 屋企環境好都算, 叫佢生性D!!

水晶宮

回覆樓主:

叫佢出嚟做野,存好學費先再學

複式洋房

野原美冴 發表於 21-7-18 11:20
補充一下, 佢個女成績差, 不是天資,而係超級懶, 沉迷打機。
考DSE、讀副學士都仍然係日打夜打。考DSE嗰時已 ...

自己都唔識諗又唔爭氣,無謂勉強仲要嘥屋企錢。

應該比佢出嚟做嘢捱吓,面對現實。

珍珠宮

2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

咁更加唔好嘥錢 ,出去工作吧! 真係唔知屋企人辛苦
珍惜 感恩
You got this!!

男爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

睇佢咁嘅讀書態度,再retake一年成績都唔會上升好多,家境又唔多好,叫佢面對現實,出嚟做嘢就知搵錢辛苦

男爵府

好媽媽勳章

咁就唔好再將錢揼落鹹水海喇,佢唔自覺讀書冇用架。不如推佢出去學門手藝/打工,到佢覺得辛苦就會自願讀番書。

以前有個幫我剪髮既女髮型師,以前無心向學所以做剪髮,之後已經儲落好多熟客,但佢話好羨慕做office既人,跟住佢開始空餘時間由英文讀起,讀左幾年,到最後一次佢幫我剪髮時話佢報左名讀大學,之後唔會再幫人剪髮。

有d人比較遲開竅,等佢以後有心去讀先再供佢讀好過。

大宅

牛年勳章

回覆樓主:

叫佢面對現實,唔好再供個女讀,佢女根本係逃避現實,有得讀書,唔使做嘢,又可以打機,喺佢女角度,簡直正到爆。做阿媽要狠下心來,斷供!

珍珠宮

回覆樓主:

喊了一日是阿媽定女?

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

叫佢搵工,講明要比家用,唔係 一陣又養咗個廢青喺屋企
總有離別的時候

珍珠宮

減齡達人勳章

72leelily 發表於 21-7-18 11:37
喊了一日是阿媽定女?

阿媽喊

翡翠宮

牛年勳章

個女咁唔識諗,retake佢都係唔會改,迫佢出黎做野算。問下學校讀咗既credit有無得保留若干年份,如果有,可能個女做一兩年野知道讀書重要,或者有心返去讀。
首要係諗諗點郁到個女唔好變啃老廢青

水晶宮

回覆樓主:

止蝕啦。個女根本無心向學, 以讀書來做藉口拖延投社會及對家庭的責任, 亦不愧疚浪費父母的積蓄。
戥樓主朋友慘。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 親子王國15週年勳章

72leelily 發表於 21-7-18 11:37
喊了一日是阿媽定女?
同問

琥珀宮

個女自己有咩表態???

伯爵府

似乎佢係唔想踏出社會做嘢

珍珠宮

減齡達人勳章

cy101 發表於 21-7-18 11:46
個女自己有咩表態???

呢樣我無問佢,佢仲喊緊唔多應我機。
我想呢度收集各位意見, 比條link佢自己睇下大家的勸告。

thanks

首頁

尾頁

跳至