自由講場

跳至

首頁
45678...9

尾頁

琥珀宮

Jasmine-4711 發表於 21-7-18 23:51
可否分享, 這些數字在那個網址,
謝謝

https://www.hkeaa.edu.hk/tc/hkdse/assessment/exam_reports/exam_stat/

https://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Exam_Report/Examination_Statistics/dseexamstat20_5.pdf

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 23:42
呢點我又唔完全認同喎,有時只係孩子中三成績未夠其他同學好,又或者位少所以被人揀晒,並不等同孩子就一 ...

學校某 科開一班定兩班已爭好遠, 學生未必唔夠能力
總有離別的時候

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

asweetmom 發表於 21-7-18 23:55
60分和90分都是合格,所以60分和90分都可以升級,那麼代表60分和90分能力一樣嗎?
...

又唔可以咁講,一次成績並唔代表一切,除非佢本身底子好差好差,否則未必冇轉機。

你話揀唔到選修科就算轉校都一樣讀唔嚟, 咁講似乎太武斷啦!

珍珠宮

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-19 00:06
又唔可以咁講,一次成績並唔代表一切,除非佢本身底子好差好差,否則未必冇轉機。

你話揀唔到選修科就算 ...

也不用擴大到一次成績不代表一生,實事求是吧,一次成績決定選科,一次成績決定大學,都是一次。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

asweetmom 發表於 21-7-19 00:09
也不用擴大到一次成績不代表一生,實事求是吧,一次成績決定選科,一次成績決定大學,都是一次。
...

你喜歡啦,冇興趣爭拗 。

水晶宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

正常VA如果無揀,點都唔可能會派左VA..
我女學校今年都有幾個同學成績太差,學校要求佢地轉校,但真係跌得好誇張,由1A跌去2C.

侯爵府

Kittymummy 發表於 21-7-18 23:54
好睇個別學校係點玩,例如:套餐,用成績高優先選科,又或者好似直資咁自由選科,夠5人照開班,津校好難咁 ...

所有直資都係夠几个就开班?
死啦!我脱晒節

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

gilgilgilgil 發表於 21-7-19 08:45

所有直資都係夠几个就开班?

唔係,一句講晒間間學校安排唔同
有d玩套餐
大部分半套餐(不是全flexible但有得揀吓)
有d學校會同隔離校一齊開冷門科(如ab 校合作,a校生去b校讀va ,b校生去a校讀pe)
直資一般自由度較大,學校較大機會揀到心儀科目,考第尾都可揀到熱門phy chem bio
津校普遍資源較少,老師/班已安排,只能學生去遷就

有學校會揀3科elective,再加m1/2,預之後drop
有學校一開波就只有2科elective,無得傾

子爵府

牛年勳章

木土土 發表於 21-7-18 23:44

中學讀既ICT,對將來入大學讀電腦/畢業後入職相關行業幫助不 ...

請問你啲%數字喺邊度顯示出嚟可以睇到?

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 21-7-18 23:44

中學讀既ICT,對將來入大學讀電腦/畢業後入職相關行業幫助不 ...

我見港大的新課程~人工智能(Applied AI),ICT這科和Phy/Chem/Bio的weighing一樣,可以乘大1.5。

複式洋房

轉校試下,冇興趣嘅話讀落去都辛苦

琥珀宮

jaycee_mami 發表於 21-7-19 10:22
我見港大的新課程~人工智能(Applied AI),ICT這科和Phy/Chem/Bio的weighing一樣,可以乘大1.5。
...

可能有一兩科入U有著數,但都只係同phy/Chem/bio一樣weighing ,但睇統計數據,考phy/Chem/bio 拎好成績容易好多,其實ICT比較其他科亦是差,所以有得揀,一定揀phy/Chem/bio 好d,甚至考其他科也唔揀ICT去拎到較好成績去入正常weighing 1既入U科

其實睇統計,DSE非傳統科目,除音樂,大部分科拎好成績比例都細,我識幾個art自細有天份好勁既考VA都拎唔好成績

琥珀宮

Mingming12345 發表於 21-7-19 10:12

珍珠宮

好媽媽勳章

木土土 發表於 21-7-19 10:40
可能有一兩科入U有著數,但都只係同phy/Chem/bio一樣weighing ,但睇統計數據,考phy/Chem/bio 拎好成績容 ...

thanks for your sharing

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

謝謝大家的分享

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

木土土 發表於 21-7-19 10:40
可能有一兩科入U有著數,但都只係同phy/Chem/bio一樣weighing ,但睇統計數據,考phy/Chem/bio 拎好成績容 ...

VA 藝術科 完全主觀性評分!

侯爵府

Charlotte_mom 發表於 21-7-19 08:58
唔係,一句講晒間間學校安排唔同
有d玩套餐
大部分半套餐(不是全flexible但有得揀吓)

某直資女校 Bio 得 108個位,年年都有人揀唔到。
呢間學校雖然話只要夠 10人揀就會開班,不過都係今年先開到中國文學,但試過VA 得 6個人揀都照開。講到底都係老生常談:睇餸食飯,有老師教就開。

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

Block 1 , Bio phy C.Hist Econ VA
Block 2 , Chem ICT Geog BAFs Hist

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 hellokitty111 的帖子

昨天跟我們通電1小時, 意見已表達, 生殺權不在班主任手裡

別墅

kylie10 發表於 21-7-18 13:57
阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, B ...

你住那區?快點搵直資問一問仲收不收生

首頁
45678...9

尾頁

跳至