自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章

angiehouse 發表於 21-7-18 20:04
又想問下,入左境之後可讀書工作,5年間無限來回港英都可以?利申,我無需要過去,不過見佢地咸苦咸忽,想 ...
LOTR係未申請到BNO之前,
可預先著草走佬過去的途徑,
佢哋喊苦喊忽因為好多傻仔,
之前係香港做咗傻事(犯法),
少咗LOTR著草途徑,
驚未等得切BNO批就係香港送咗頭,
發唔到移民夢。

珍珠宮

ahpoo 發表於 21-7-19 00:17
你可以甘講,但現實我識得用Bno走既,坐底5至6個家庭全部都經濟唔錯,專業人士黎
...

專業人士可用正常途徑啦,安排好晒住屋學校再慢慢過去,而家去染疫咩,不過maybe做左d踩界野,家長車,網上煽動之類都吾定,要有甘快得甘快

水晶宮

小星星1 發表於 21-7-18 23:48
到時五加一嗰一年冇哂積蓄,可能會比人烹走

你想到咁理想,我怕佢哋半年都乾塘。好多沒錢都閃去英國。

珍珠宮

減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章

angiehouse 發表於 21-7-19 07:33
97都吾比BNO居英權,而家用BNO移民系新野,最大迷團系5年後入籍難吾難

5年後入唔到籍就大件事

大宅

木土土 發表於 21-7-18 20:20
你覺得佢地走係奇怪,佢地可能覺得你唔走係奇怪

我覺得佢哋喺貪囉, 咁著數可以去英國, 個個都流曬口水,不顧後果
新香港人

珍珠宮

Astra00 發表於 21-7-19 07:56
你想到咁理想,我怕佢哋半年都乾塘。好多沒錢都閃去英國。

其實真係危架,工又唔易搵

伯爵府

木土土 發表於 21-7-18 19:56

申請用LOTR入境,無valid BNO(如過期,唔見咗)都可以。而 ...

即係非非法嘅難民? (emoji)

大宅

Piaget 發表於 21-7-18 20:04
我只會理解LOTR為Lord Of The Rings

侯爵府

2024年龍年勳章

李露眉 發表於 21-7-19 07:13
我唔係想批死,有一半人會有N種借口回來

而家有d人齊娃娃心態

最好吾好啦! 真心希望佢哋咁恐共又憎大陸嘅人呢世都吾好生活响中國嘅國土!

wcpcelia    發表於 21-7-19 12:13

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

KUDOS 發表於 21-7-18 20:25
「Leave Outside the Rules」(LOTR)亦即英國內政部容許在BNO簽證生效前,持有BNO港人及其家人已可於英國逗 ...

真係好奇怪

我朋友啱啱去咗英國,佢之前喺香港已經交咗英國嘅保險錢

去到當地已經約咗醫生,佢話肯畀錢就有英國福利

所以真心唔明

珍珠宮

虎到金來勳章

anita_yps 發表於 21-7-18 20:57
我都覺得似,佢地好似走得好急咁,以前同事移民攪幾年,安排好晒先走

直頭係,聽唔少係未搵屋,小朋友未搵學校

珍珠宮

虎到金來勳章

angiehouse 發表於 21-7-18 20:27

奇怪喊咩者,甘吾捨得就吾會走啦

可能係被留喺香港嘅老人家唔捨得佢地

珍珠宮

虎到金來勳章

小星星1 發表於 21-7-18 23:53
佢哋覺得有迫架,共產黨迫走佢哋咁架

無錯,識人話唔驚中新冠,但驚公產黨 ,但而家走難去到英國,英國放寬防疫,又話好驚,要戴兩個口罩出街

男爵府

小星星1 發表於 21-7-19 08:12
其實真係危架,工又唔易搵

19號開始英國放寛防疫限制,出街不用帶口罩,而家過去真係可以呼吸自由的空氣!

子爵府

回覆樓主:

我都想知英國今次截LOTR, 有冇傻仔嘈話英國政府打壓。我記得年頭班傻仔傳聞香港政府會喺暑假前阻止傻仔移民,佢哋喺度呀芝呀阻。

珍珠宮

ChuChu0808 發表於 21-7-19 09:16
我都想知英國今次截LOTR, 有冇傻仔嘈話英國政府打壓。我記得年頭班傻仔傳聞香港政府會喺暑假前阻止傻仔移民 ...

應該驚英國截龍多過驚香港吾比出境啦,甘快就截LOTR, 下個月容物易截BNO條隊,講到香港阻人走系等自己面子好過d

別墅

angiehouse 發表於 21-7-18 20:49
要六年先入到籍,正常移民應該快好多,甘用BNO走既人都吾方系有錢個班

Bno走個批超有錢、我在英國有樓、租客已full pay一年租、剛full pay 四百幾萬買左同區semi detached house 。現在bno 個班周圍買樓,好區一好樓已經難求了

別墅

angiehouse 發表於 21-7-18 21:20
可能英國有緊cool罩,簽證要5年內有4年半在英國之類,尼批人會做爛頭卒,好多迷團要等佢地一一解開
...

5 年內我記得係不可出境450 日

子爵府

回覆 okgoodla 的帖子

佢地係咁ga

別墅

angiehouse 發表於 21-7-19 07:33
97都吾比BNO居英權,而家用BNO移民系新野,最大迷團系5年後入籍難吾難

你研究下先啦、bno visa 同t2, spouse visa 等一樣, 只要合付出入境時間(5 年不多於450)、冇在英國境內犯大事、考到英文試(speaking and listening , 大約IELTS 4 分)及life in the uk test (MC 題,有書溫)已經可以拿到ILR 居留、之後個一年拿BC.

首頁
23456...8

尾頁

跳至