想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
希望呢個post可以咁岩比有發生過宮外孕嘅JM睇到啦..
我上年5月第一胎就宮外孕,仲切除咗一條輸卵宮,抖咗3個月又再努力到依家都仲等緊bingo
今次想問問發生過宮外孕嘅JM,你哋隔幾耐再懷孕?同埋宮外孕後有冇照過輸卵管?
Ps;;我有諗過照輸卵管,但我個醫生話唔建議,因為驚我抵抗差,令到最後一條輸卵管受感染…

大宅

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
MM02 發表於 21-7-18 23:24
我上年5月第一胎就宮外孕,仲切除咗一條輸卵宮,抖咗3 ...

我之前宮外孕又係切咗一邊輸卵管,手術後醫生話幫我睇過另外一邊輸卵管健康,所以冇去照輸卵管。
我休息左5個月,一開始備孕就即刻bingo左,生左個女了。

洋房

回覆 MM02 的帖子

我都係切左一邊,但另一邊黏連,努現ivf中

大宅

我上年5月第一胎就宮外孕,仲切除咗一條輸卵宮,抖咗3 ...

我幾年前宮外孕都切左左邊輸卵管!咁醫生手術後同我講話肉眼睇另一邊冇事!咁我自己就冇check!後尾就再有咗但可惜空心胎!跟住之後就睇吓中醫調理!之後成功有咗仔仔!(emoji)(emoji)(emoji)

大宅

BB防敏心得分享勳章

發表於 3 天前 |顯示全部帖子

我都切除左一邊輸卵管年半多喇。。。到依家都無喜息,最近都諗緊去照輸卵管,但打去仁安董醫生要等到下年1月。。。。

複式洋房

發表於 前天 07:08 |顯示全部帖子
bopikl 發表於 21-7-20 10:43
我之前宮外孕又係切咗一邊輸卵管,手術後醫生話幫我睇過另外一邊輸卵管健康,所以冇去照輸卵管。
我休息左 ...

你就好啦,咁快又再有
嗰陣幫我做手術個醫生都有同我講我另一邊輸卵管肉眼睇係健康,但有冇塞就要照先知.

複式洋房

發表於 前天 07:09 |顯示全部帖子
tamcarrie 發表於 21-7-20 21:23
回覆 MM02 的帖子

我都係切左一邊,但另一邊黏連,努現ivf中

請問你係排政府做定係私家?

複式洋房

發表於 前天 07:13 |顯示全部帖子
irisauyeung 發表於 21-7-20 23:36
我幾年前宮外孕都切左左邊輸卵管!咁醫生手術後同我講話肉眼睇另一邊冇事!咁我自己就冇check!後尾就再有 ...

請問你隔咗幾耐再有仔仔
幫我做手術個醫生都係話肉眼睇我另一邊冇事,咁我之後keep住睇中醫,結果今個月排卵後啲體溫第一次36.5度都去唔到

複式洋房

發表於 前天 07:17 |顯示全部帖子
hebe_yu88 發表於 21-7-21 12:26
我都切除左一邊輸卵管年半多喇。。。到依家都無喜息,最近都諗緊去照輸卵管,但打去仁安董醫生要等到下年1 ...

我同你啲時間好相近,我喺翹康醫務所睇開仁安嘅林醫生,之前有問過佢照輸卵管嘅嘢,佢就轉介我喺出邊照(不過係宮外孕前)..發生後,醫生都唔建議我照住

大宅

發表於 前天 12:24 |顯示全部帖子
MM02 發表於 21-7-22 07:13
請問你隔咗幾耐再有仔仔?
幫我做手術個醫生都係話肉眼睇我另一邊冇事,咁我之後keep住睇中醫, ...

我宮外孕後一年再中左但空心胎之後就決定辭職養身睇中醫,跟住半年之後就有咗仔仔!所以我覺得調理好身體好緊要!加油(emoji)(emoji)

複式洋房

發表於 前天 16:17 |顯示全部帖子
irisauyeung 發表於 21-7-22 12:24
我宮外孕後一年再中左但空心胎之後就決定辭職養身睇中醫,跟住半年之後就有咗仔仔!所以我覺得調 ...

證明你仔仔同你好有緣,好快又再搵返你做媽媽多謝你嘅正能量

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊