自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-7-20 09:10

就算唔係買,個戶籍都好重要,例如結婚丶生仔,另一 ...

但如果你住滿10年,需要每兩年申報一次所有家庭成員嘅入息狀況,是否在這個居住

水晶宮

畀面勳章

yan12345678 發表於 21-7-20 09:10
系用白表,甘用白表抽,同你係咪有無公屋戶籍無關係喎,任何人都可以抽
...

明白,我一直以為白表只有公屋住戶才可以抽

咁其實即是人人都抽得,過到入息審查就得

子爵府

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-7-20 09:18

綠表就系公屋戶主先可以抽,因為要退還間公屋同埋政府會擔保,可以借到95%按揭

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

kolun 發表於 21-7-19 11:58
回覆 lovelybaby2015 的帖子

請問唔del, 是否可以以個人名義綠表申請居屋?

只有户主可以,其他成員唔得

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

小軒軒 發表於 21-7-19 12:09
戶主可自行簽紙,但請三思及商量清楚

好耐以前係,依家好似唔係,查清楚

子爵府

2024年龍年勳章

lovelybaby2015 發表於 21-7-20 09:18

子爵府

2024年龍年勳章

minniemouse131 發表於 21-7-20 07:50
應該唔使,有老人家

系全部都要系老人家,其中一個系後生都吾得

伯爵府

sjnl43 發表於 21-7-19 11:26
阻住你咩?

如果無事無幹米唔阻,有事又搵唔到人就叫好阻

子爵府

minniemouse131 發表於 21-7-19 20:01
要被刪除嗰個簽名,佢就係唔肯簽

果個人係咪我,我屋企人又係因為家庭問題,唔俾我返去住,我心有不甘,點都唔肯除戶口

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

minniemouse131 發表於 21-7-20 08:00
其實都問過屋邨辦事處,同你講法一樣,問埋房署,佢話要問番條邨,但奇怪,乜公屋政策唔係跟房署咩?條邨 ...

問番條邨因為有相關資料, 個別個案處理啫

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

當年我結婚係房署主動搵我老豆要求刪除我戶籍,根本無得say no. 我阿媽仲話乜快得咁緊要,結左唔夠半年。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

minniemouse131 發表於 21-7-19 20:02
要被刪除嗰個簽名,佢就係唔肯簽
記憶中我無簽過任何文件有關刪除戶籍,你叫戶主去問清楚。
我搞下笑架咋, 唔好插我呀!!!!!!!!!!

首頁

尾頁

跳至