懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
30多週,個肚又大又重,返工又要行來行去,行行下個肚又實又硬,有時扯住又痛,都要坐下,同事就會望下望下,都唔好意思!返工好疲倦,有時集中唔到,做錯野又比同事鬧,心情極差!好唔想返工C6 一個返工又唔得,會好辛苦,我又唔想淨係靠佢,唉…

varievarie    發表於 3 天前
la_source    發表於 3 天前

大宅

回覆樓主:

諗吓第時有個可愛bb出世你就會開心返,陪住佢成長一路長大會係你快樂回憶。

男爵府

牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我35w, 都好唔想做野啦但又唔想只係靠老公..
唯有諗住就黎放產假...
加油....

複式洋房

VCHL 發表於 21-7-21 12:33
30多週,個肚又大又重,返工又要行來行去,行行下個肚又實又硬,有時扯住又痛,都要坐下,同事就會望下望下 ...

出左世先係真正挑戰開始,所以正面啲諗,現家仲係honeymoon

大宅

係呀,好有同感,靠老公1個收入,唔係唔得,不過,生活質素會下降,同唔好諗讀私校/直資。
同埋係香港打工,對孕婦唔係咁友善架啦,大公司都係咁,始終放產假會影響到公司運作……
我都好唔想大肚返工,又要成日請假,請假又要搵人back up

別墅

Forverhappy 發表於 21-7-21 15:07
係呀,好有同感,靠老公1個收入,唔係唔得,不過,生活質素會下降,同唔好諗讀私校/直資。
同埋係香港打工 ...

確實好多野要諗同煩,我家下手20週,10週果時比公司解雇左。因為係第二胎,暫時好享受全職媽媽生活,但到細果個出世就煩了,住、照顧都煩。冇工人,出唔返黎做野,家下就算想請工人都難。但長期靠老公一個,維持唔到開支,家下我用自己積蓄咋。

複式洋房

Forverhappy 發表於 21-7-21 15:07
同埋係香港打工 ...

係囉,好似成日會麻煩到人咁,都唔係咁好意思! 香港生活壓力大,生完洗費仲多,唔做嘢…諗吓算了!唯有大壓力時,心情不佳時,睇吓BB 啲超聲波相, 幻想下Bb 可愛樣先平衡返

別墅

發表於 前天 01:03 |顯示全部帖子
請病假囉,叫醫生開長啲假俾你

大宅

發表於 前天 10:19 |顯示全部帖子
我依家29週幾
不過我肚好大
但返工日日都仲係好開心
可能我公司真係全部同事都好fd
對我又超好 好多野都驚我整親唔洗我做
不過胸下面成日都會痛
可能因為器官開始擠壓
所以有時都要攤係度一陣再做野
我老闆對我請假都好體諒
甚至我感冒 病咗2-3日
第3日無醫生紙佢都比我放
叫我病好先返
所以有好同事老闆真係差好遠

別墅

2021勳章

發表於 前天 12:02 |顯示全部帖子
陀到後期真係好辛苦,我恥骨又勁痛,我四月生左,唯有早少少放產假休息,我休前4後10

複式洋房

發表於 昨天 01:29 |顯示全部帖子
babykk33 發表於 21-7-22 12:02
陀到後期真係好辛苦,我恥骨又勁痛,我四月生左,唯有早少少放產假休息,我休前4後10
...

我都有恥骨痛問題,你生完有冇繼續痛呀?我好驚生完都繼續痛….

別墅

2021勳章

發表於 昨天 12:10 |顯示全部帖子
Candyfafa 發表於 21-7-23 01:29
我都有恥骨痛問題,你生完有冇繼續痛呀?我好驚生完都繼續痛….

生完唔痛了 放心

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊