自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

男爵府

我平時經期好準,同埋黎之前會谷得好辛苦,打完第一針,毫無先兆咁早左十日黎,第二個月打第二針又係毫無先兆咁早黎左十日,到第三個月就好似平時咁谷左好耐,去返未打針時嗰個時間黎

大宅

打完遲左1個月先黎,平時唔會經痛,打完黎之後經痛的好犀利

大宅

kiuzoe 發表於 21-7-21 22:23
五月尾打第一針(當日Mcome中),原本第二針隔月打,但係家庭醫生突然之間放大假推遲到7月中先打。打完疫苗身 ...

我朋友已經約40尾,剛收經約一年,打完Biotech 第一針突然來M!

男爵府

我打完針幾日,平時食開避孕藥,所以好準時黎。但係今個月到到該日數都未黎,我都擔心緊

伯爵府

circle212 發表於 21-7-22 00:30
我平時經期好準,同埋黎之前會谷得好辛苦,打完第一針,毫無先兆咁早左十日黎,第二個月打第二針又係毫無先 ...

你都好,第三個月就回復正常, 我都希望快停,回覆正常

伯爵府

hkvcar 發表於 21-7-22 00:50
我朋友已經約40尾,剛收經約一年,打完Biotech 第一針突然來M!

收咗經都可以重新嚟m!
呢個性激素都好勁。

子爵府

2024年龍年勳章

第一針復必泰後三日,經期非常準時到,量也正常,起初都以為會遲。
Life must go on

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章

水晶宮

畀面勳章

平平常常 發表於 21-7-21 23:46
啱架。女性月經期係狀態低潮,應該避開呢個時期打疫苗。疫苗即系病毒弱化版,打疫苗預左身體要同佢摙過。
...

係,佢話經期時女性抵抗力弱,應該避開

水晶宮

畀面勳章

kiuzoe 發表於 21-7-21 23:48
因為早半個月打去約定嘅,同老公一齊去打就費事改期,打針前我冇刻意去做body check或者睇醫生。
而且當時 ...

因為我不嬲睇開中醫,所以打之前我就問下佢,佢話M期間女人抵抗力比較弱,可以避開就避開。

不過樓主也不用太擔心,既然知道打咗針之後經期先係咁,起碼排除咗係其他問題。如果真係打針引起,我相信係短期的,下一兩個cycle應該正常返

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 kiuzoe 的帖子

我打完第一針復﹐緊接個次M既量堅多﹐同埋D血塊好誇張 (我用一杯杯JELLY去形容) 好恐怖...............第二針打完仍未黎﹐未知咩環境

子爵府

回覆樓主:

打左第一針無黎m
打完第二針隔幾日就黎
比起上個週期遲左廿幾日

伯爵府

牛年勳章

我打兩針,都無影響
仁德厚澤載福慧輝炫矢志盛風華

珍珠宮

lovelybaby2015 發表於 21-7-22 09:17
係,佢話經期時女性抵抗力弱,應該避開

呢樣屬於中醫知識裡面的基本常識。

疫情嚴重時期,遇上經期我都會儘量避免去多人以及高風險地方,因為呢個時期比較弱,最容易中招。

子爵府

回覆樓主:

你講起我先覺可能針後影響M !
我6月打第一針,未夠鐘黎(4x 一個cycle) 但無啦啦黎左3日就無左!
後來相隔26日黎M(咁多年從未少於30日)量多好多血塊,黎左7日!
10日後又黎兩日 即刻睇醫生, check 完無野!
我諗可能打針有關

複式洋房

hkvcar 發表於 21-7-22 00:50

我都係呀,我仲比d口痕友話我,仲話同佢老公講咁係回春喎,用呢個嚟谷針實有人打,喺度笑我無知⋯⋯

男爵府

kiuzoe 發表於 21-7-21 23:23
你朋友遲咗成個月,隨時以為有咗

係啊。嚇死佢。 不過佢驗左三次。 無。

水晶宮

畀面勳章

平平常常 發表於 21-7-22 10:56
呢樣屬於中醫知識裡面的基本常識。

疫情嚴重時期,遇上經期我都會儘量避免去多人以及高風險地方,因為呢 ...

對,但係西醫就無呢樣野

中醫仲叫我M期間唔好著短褲短裙

伯爵府

lovelybaby2015 發表於 21-7-22 09:22
因為我不嬲睇開中醫,所以打之前我就問下佢,佢話M期間女人抵抗力比較弱,可以避開就避開。

不過樓主也不 ...

希望係咁啦,今日第16日得好少,希望快啲停, 如果唔係冇貧血都變有貧血

伯爵府

拾叁依 發表於 21-7-22 11:08
我都係呀,我仲比d口痕友話我,仲話同佢老公講咁係回春喎,用呢個嚟谷針實有人打,喺度笑我無知⋯ ...

嘩,啲人把口咁衰嘅,口不擇言

首頁
12345...6

尾頁

跳至