想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

虎到金來勳章

有冇相同情況既jm,大家係喺香港重新做過ivf?無了期咁等台灣通關先去放胎?定係放棄喇?

我兩年幾前38歲喺王家瑋度抽卵,之後半年放左3次,幸運地成功生左大寶。而家仲有7個胚胎喺台灣。

自己想生二寶,老公就一般般。
自己又去唔到台灣,啲胚胎又運唔到過嚟香港。
已經有大寶,又唔知係咪咁值得再花十幾廿萬喺香港重做ivf去強求二寶...
而且而家快41歲,啲卵子肯定比之前老化左,就算重做都唔係容易....
唉,兩頭唔到岸,都唔知點好....

有冇同路人傾下?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

等台灣通關先去放胎;不會再花十幾廿萬喺香港重做ivf去強求二寶...

大宅

唔建議啦,運番香港又唔同lab技術又唔一樣醫生又唔一樣,好難估成功率有幾多,成本又高

禁止訪問

大宅

我會寧願留返個十幾廿萬俾大個小朋友, 除非你本身有好多錢, 咁就另計

大宅

可以運胚胎過黎,加埋香港醫生放胎費,total費用可能都要6~8萬左右,要問清楚診所可唔可以幫忙運胎
愛群有呢個服務,我唔知王家瑋診所有冇做,另外香港都有診所接收胚胎,仁安李教授,寶德都有做

大宅

丫an 發表於 21-7-23 13:38
可以運胚胎過黎,加埋香港醫生放胎費,total費用可能都要6~8萬左右,要問清楚診所可唔可以幫忙運胎
愛群有呢個 ...

我去左仁安問,不過唔係搵李教授,但感覺有點亂,見左醫生一次,又同胚胎專家了解左流程,諗住約時間上去簽同意書,點知姑娘打黎話衛生處剛剛出左通告,話要先見醫生做counselling,但又未知點安排。然後又話因為我高齡,醫生建議我做詳細身體檢查。

咩都未確定,都唔知做咩要我做身體檢查!!

子爵府

回覆 clami 的帖子

王家瑋唔使諗,我睇中醫時聽到有JM講,問過王家瑋嗰度,胚胎運去其他國家就得,中國境內唔可以

再係香港做,我自己就唔會,因為41啲卵真係應該會大問題

你不如等出年有機會通關再去放啦,起碼嗰啲胚胎都係38歲之齡,不過就做好準備先,包括打疫苗同保持身體狀態

大宅

HOPEFORBB 發表於 21-7-26 10:45
回覆 clami 的帖子

王家瑋唔使諗,我睇中醫時聽到有JM講,問過王家瑋嗰度,胚胎運去其他國家就得,中國境 ...

你41歳還好,我已經40尾,我都係生左大寶,原本計劃上年生埋二寶,點知疫情咁耐都未完!!

大宅

丫an 發表於 21-7-23 13:38
愛群有呢個 ...

請問知唔知寶德邊位醫生會接?

大宅

剛剛打去寶德問左,話台灣運胚胎過來香港的手續太繁複,所以未能安排。

大宅

虎到金來勳章

icecocoa 發表於 21-7-26 12:14
你41歳還好,我已經40尾,我都係生左大寶,原本計劃上年生埋二寶,點知疫情咁耐都未完!!
...

咦我哋應該同年喎!
咁你打算點呀?

大宅

回覆 icecocoa 的帖子

之前同愛群一班jm打算運過黎,我最後係冇運到,但其他jm好似係搵TST寶德藍寶梅,寶德係負責接收,寄運手續係由愛群負責,你可能再問多次寶德,係咪連接收胚胎都唔做?因為之前係有人成功運過,運之前要搵醫生做一個初診先

大宅

丫an 發表於 21-7-26 14:45
回覆 icecocoa 的帖子

之前同愛群一班jm打算運過黎,我最後係冇運到,但其他jm好似係搵TST寶德藍寶梅,寶德係 ...

我打左電話去寶德,姑娘問左我年齡、胚胎Grading、及有冇做PGS,跟住話要問下室驗室,然後再回覆我。最後覆我話台灣的手續太繁複,他們不接。

我聽仁安個胚胎專家講,台灣運過來,啲手續要搞半年先運到過嚟。

大宅

clami 發表於 21-7-26 14:19
咦我哋應該同年喎!
咁你打算點呀?

嘗試再問下其他診所接唔接,如果唔接,再睇下仁安點回覆。如果再唔得,就申請醫簽過台灣一個月,但我老公又唔想我自己過去一個月,因為咁樣大寶會見唔到我一個月。

大宅

clami 發表於 21-7-26 14:19
咦我哋應該同年喎!
咁你打算點呀?

我係4x到尾,年齡大你好多

複式洋房

我疫情前都係台灣送子鳥做左ivf ,諗住放胎,就爆疫情,最後放唔到,之後排政府瑪麗醫院,月尾聽講座!

大宅

icecocoa 發表於 21-7-26 16:15
嘗試再問下其他診所接唔接,如果唔接,再睇下仁安點回覆。如果再唔得,就申請醫簽過台灣一個月,但我老公 ...

都唔止一個月喎,淨係去台灣隔離都要21日

大宅

Manmanman12345 發表於 21-7-26 23:43
都唔止一個月喎,淨係去台灣隔離都要21日

你講得啱!應該最少要6個星期!

大宅

clami 發表於 21-7-22 10:16
有冇相同情況既jm,大家係喺香港重新做過ivf?無了期咁等台灣通關先去放胎?定係放棄喇?

我兩年幾前38歲 ...

請問台灣ivf 要幾多錢?

首頁

尾頁

跳至