自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章

以前細個試過校園欺凌,加上自身家庭問題,之後無心向學,後期就半工讀,之前個人無咩自信,搭小巴唔敢叫有落,現家大大聲叫有落!

雖然我無小朋友,但童年陰影傷害程度都好深,我認為經濟基礎係重要,但小朋友心理發展都好重要,因為有機會影響人格!

la_source    發表於 21-7-22 10:37

公爵府

一隻鴨鴨 發表於 21-7-22 10:36
以前細個試過校園欺凌,加上自身家庭問題,之後無心向學,後期就半工讀,之前個人無咩自信,搭小巴唔敢叫有 ...

恭賀新禧,迎春接福!

侯爵府

2024年龍年勳章

一隻鴨鴨 發表於 21-7-22 10:36
以前細個試過校園欺凌,加上自身家庭問題,之後無心向學,後期就半工讀,之前個人無咩自信,搭小巴唔敢叫有 ...
"自身家庭問題,之後無心向學,"
"小朋友心理發展都好重要"
妳係指家庭問題, 令妳童年面對校園欺凌, 追成陰影, 影響人格?

公爵府

2024年龍年勳章

小菜豆 發表於 21-7-22 10:48
"自身家庭問題,之後無心向學,"
"小朋友心理發展都好重要"
妳係指家庭問題, 令妳童年面對校園欺凌, 追成陰 ...

校園欺凌影響,後期變番正常

侯爵府

一隻鴨鴨 發表於 21-7-22 12:15

校園欺凌影響,後期變番正常

點樣欺凌法影響咁大?我係信會影響、所以父母都要了解多啲仔女在校情況

公爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-7-22 12:18
點樣欺凌法影響咁大?我係信會影響、所以父母都要了解多啲仔女在校情況
...

變得不信任別人,睇01新聞,有d經歷校園後患上情緒病。

侯爵府

一隻鴨鴨 發表於 21-7-22 12:32
變得不信任別人,睇01新聞,有d經歷校園後患上情緒病。

同情你!我細個都有被欺凌、即使現在成年都有呢啲情況、都會唔開心;現在遇到呢啲情況會盡量避見
所以而家諗嘢都幾灰、或者要去接受人性就係咁、自私自利;國與國之間都有欺凌、都係人嘅問題!
唯有做好自己、好多事有因果;得閒睇下啲佛學幫幫自己個心靈

男爵府

我細個都俾人欺凌過,仲要係本身係好朋友黎,就算過左十幾年我都記得好清楚當時既細節,影響到我大個都唔太同人交心

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

讀小學時, 我媽為左方便 幫我同阿妹剪左個男仔頭
果陣d同學成日話: 唔"侵"你玩呀, 走啦... 其實都可以講比人排擠, 佢地唔同我玩就同其他班既人玩囉, 反正每班一定會有人比人排擠..果d人又會走埋一齊 (唔知點解以前小學年代, 靚既 長頭髮既一定好多人痴埋去同佢玩)

上到中學, 留返長頭髮, d人又痴埋黎一齊玩, 初中果陣個樣生得細又矮 校工/高年級既師兄姐 都會聊我, 好多人都認得我
(ps 初中註冊果日, 校工同我+我媽講: 小一入學唔係呢度喎., 過左註冊添啦...可能有人覺得誇張, 但係事實..唔知會唔會咁..搵返舊校友相認)
sci lab 果d 櫈, 我要"琴"上去..坐係度係仲高過企係度, 有一次"琴"上去連人帶櫈"啪"一聲跌左落黎, 成班笑到扒係度, 之後每次要隔哩果個扶一扶我

宜家出黎做野, 我最憎人玩小圈子,覺得佢地好無聊 如果公司 或者一班人..我係中立唔會加入戰圈

珍珠宮

一個人的成長經歷確係會直接影響性格。童年唔愉快,有人會引以為戒,選擇不再面對同類事件。另方面,有人會引以為鑑,選擇面對,當事件再出現時去令它變好。選擇!而我相信一日未走到人生盡頭,一日我們都是在繼續經歷中,萬事萬物都會變化。今日,呢一刻呢個當下,也可以係一個全新的我。

珍珠宮

回覆樓主:

經濟獨立先可以人格獨立

侯爵府

selinako^^ 發表於 21-7-22 13:03
讀小學時, 我媽為左方便 幫我同阿妹剪左個男仔頭
果陣d同學成日話: 唔"侵"你玩呀, 走啦... 其實都可以講比 ...

小圈子我都好憎、可惜大多數人都係咁
個個都為自己利益、想自己高高在上、有幾多個會想一團和氣吖

selinako^^    發表於 21-7-22 13:58

禁止訪問

男爵府

公爵府

2024年龍年勳章

gilgilgilgil 發表於 21-7-22 12:39
同情你!我細個都有被欺凌、即使現在成年都有呢啲情況、都會唔開心;現在遇到呢啲情況會盡量避見
所以而家 ...

所以舊同學無聯絡架,其實自己都唔夠時間用,打哂兩針可以游水了!

覺得要接受現實,同埋識保護自己,所以番工少講私事

公爵府

2024年龍年勳章

katherine418 發表於 21-7-22 12:41
我細個都俾人欺凌過,仲要係本身係好朋友黎,就算過左十幾年我都記得好清楚當時既細節,影響到我大個都唔太 ...
我細細個都試過俾另一個小朋友呃咗、我記到今日! 會影响到我唔會咁信任人、但覺得未必唔係好事喎

公爵府

2024年龍年勳章

怪獸青BB 發表於 21-7-22 13:23
經濟獨立先可以人格獨立

某程度係既!

公爵府

2024年龍年勳章

katherine418 發表於 21-7-22 12:41
我細個都俾人欺凌過,仲要係本身係好朋友黎,就算過左十幾年我都記得好清楚當時既細節,影響到我大個都唔太 ...

君子之交淡如水

公爵府

2024年龍年勳章

平平無奇2 發表於 21-7-22 14:06
我細細個都試過俾另一個小朋友呃咗、我記到今日! 會影响到我唔會咁信任人、但覺得未必唔係好事喎
...

試過有朋友問我借錢,雖然有還但失去友誼,都係一種經歷黎既!

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

加油

首頁

尾頁

跳至