自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

共7人去酒樓吃晚飯,4人已打針、1人是長者、2人是12歲青少年,請問可以共坐一枱嗎?

子爵府

BK Milk勳章

fishballbaby 發表於 21-7-23 15:13
共7人去酒樓吃晚飯,4人已打針、1人是長者、2人是12歲青少年,請問可以共坐一枱嗎?
...

https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/events/covid19/vaccine_bubble_FP.html

參考D類要求

珍珠宮

2024年龍年勳章

fishballbaby 發表於 21-7-23 15:13
...
https://www.fehd.gov.hk/tc_chi/events/covid19/vaccine_bubble_FP.html

你哋可以去D類餐廳

別墅

回覆樓主:

7 人之中只有 4 人打針,未夠三份之二喎,可以去 D 類食肆咩?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

BK2002 發表於 21-7-23 15:42

謝謝你們的解答

是否長者和16歲以下青少年可以括免,所以不用計入 2/3的人數計算內?

珍珠宮

2024年龍年勳章

fishballbaby 發表於 21-7-23 16:05
謝謝你們的解答

是否長者和16歲以下青少年可以括免,所以不用計入 2/3的人數計算內?

係喎, 你7個人, 2/3即係4.666, 仲差一個
但兩個小朋友啱啱先夠12, 唔知係咪唔當成人計...訂檯時問下餐廳...
如果唔得,唯有去C類...分兩枱坐
佢所講嘅豁免係指使用安心出行

侯爵府

BK2002 發表於 21-7-23 17:08

係喎, 你7個人, 2/3即係4.666, 仲差一個

酒樓回覆,是可以的,因為未夠16歲是不計算在內

水晶宮

好媽媽勳章

...

有D區嘅酒樓 可坐12人一檯
C區酒樓最多6人

首頁

尾頁

跳至