夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 12:25
其實,當時我很希望個女無事,所以一直叫老公叫奶奶幫手,工人姐姐打女,我無能力不用工人姐,要貼街招: ...

99老人家根本唔明白又或唔接受,你囡囡有病,所以用其他孫子比較!
就算你C6都唔接受囡囡有病呢個事實!
你有冇向其他男家人解釋呢個病情?
十三年前,當囡囡發現有病時,你應該要同你C6一同面對問題,而不是你C6逃避問題,而引起所有問題!!

大宅

ccc@@ccc 發表於 21-7-25 12:28
樓主。
你要分房証明來做什麼?
你又不會離開

因為我有那張證明書,將來可以縮短等候離婚時間,因為我要申請公屋。

你應為我可以用這方法戚脅他嗎?他說離婚無問題的,我喜歡怎樣做可以的。你用錢哄他無問題。

大宅

ZetaGundam 發表於 21-7-25 12:35
99老人家根本唔明白又或唔接受,你囡囡有病,所以用其他孫子比較!
...

C6就是不接受,所以用逃避躲在書房內。就是不想接受,所以每晚上8:30回家吃飯,然後躲在書房內。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 12:35
因為我有那張證明書,將來可以縮短等候離婚時間,因為我要申請公屋。

你應為我可以用這方法戚脅他嗎?他 ...

只要雙方同意。
你哋宜家都可以離婚

雙方同意1年
單方面申請2年
關係只有你哋2個人知道
你講就係….

沒有什麼縮短等候離婚時間
照排期…等法庭判

大宅

ZetaGundam 發表於 21-7-25 12:35
...

我奶奶死的大清早,我c6拍我們叫醒我,話奶奶去逝趕去醫院,叫我帶女去參加活動。太突然的事情,我個腦一片空白。我安靜下來,帶女趕去醫院時,打電話給c6, 我已經見不到了。

大宅

其實都咁多年
你哋都唔會改變生活狀態
點解你哋唔可以心平氣和傾下

你哋得一個囡囡。係咩特殊需要?
過幾年20歲可唔可以照顧自己?
如果可以。你可以諗下各自生活
如果唔可以。點都要為囡囡將來打算

大宅

ccc@@ccc 發表於 21-7-25 12:42
只要雙方同意。
你哋宜家都可以離婚

我知道離婚的情序。但是,現在不是適合的時間。我個女仍然未能自己上學,我早上送她上學,工人姐姐接她放學。

如果離婚,首要條件是女可以自己自行上學。而且我需要儲多啲錢。我一離開,甚广都要錢,租金最少13000,起居飲食,學費,治療師費。

所以我想買上下格床分開睡,我老公黑臉說母女訓無問題。

大宅

ccc@@ccc 發表於 21-7-25 12:50
其實都咁多年
你哋都唔會改變生活狀態
點解你哋唔可以心平氣和傾下

我有平心正氣說,但是一講到兩人關係,他就黑臉,只能給我「三分鐘」時間。

其實,應該找一個婚姻輔導員,解決我們的關係。你們有好介紹嗎?

其實,我已經54歲,退休生活不好過。

大宅

你都好清楚問題唔係一朝一夕嘅事
由囡囡6個月大發現出問題
你好似自己單打獨鬥
先生/奶奶唔理解
小一分房訓
奶奶走咗
加埋大大小小怨氣
宜家大家都上年紀
係咪仲放唔底怨恨

認真諗下。可唔可以為囡囡放下
好好溝通。將來點樣行落去
就算..各自生活/分開/分居/分房

大宅

ccc@@ccc 發表於 21-7-25 12:58
你都好清楚問題唔係一朝一夕嘅事
由囡囡6個月大發現出問題
你好似自己單打獨鬥

他想一世保持這個現狀,逃避問題。我一說大家的關係黑面關門。

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 12:51
我知道離婚的情序。但是,現在不是適合的時間。我個女仍然未能自己上學,我早上送她上學,工人姐姐接她放 ...

我知道離婚唔係容易嘅事
囡囡還是特殊需要
你心知道你囡囡情況如何
你有幾多財力?
況且你過幾年又要準備退休
你覺得你可以獨力照顧囡囡?
你拍門要咩分房証明。無意思
你迫又如何?
你根本走不出困局

係困局生活咁多年
你自己都唔好受&辛苦
囡囡又感受不到父愛
你哋可唔可以試吓解決大人問題
慢慢解決 再行出來

如果先生真係接受唔到囡囡有問題
可唔可以傾吓點樣共同撫養囡囡生活費

我知道講就好容易
你一定要消化。解開多年心結
你哋先有轉機

大宅

如果你講2句。
你見佢黑面
你又變得好強勢…

不如你試吓用文字表達
(最好親手寫信)
慢慢溶化冰封多年關係

努力過都改變唔到。就…..

cathngai    發表於 21-7-25 13:49

大宅

ccc@@ccc 發表於 21-7-25 13:12
我知道離婚唔係容易嘅事
囡囡還是特殊需要
你心知道你囡囡情況如何

小學時做特殊訓練,已經用了我大量金錢。一小時訓練由BB時一小時五百元到小學時一千元。一星期三千。現在中學不需要,只是社交有障礙,無朋友孤單一人。學業方面已經追回合格了。

我問c6拿他的家人電話,我需要解釋我的情況。c6拒絕幾我。

謝謝你們!

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-23 17:12
我和老公分房訓超過六年,女由小學一年級和我睡覺,直至現在升中二。昨晚,我拍門問大家協議申請「分房證明 ...

樓主,我好奇,我想問你同你老公係點識?你話你老公係香港大學畢業?咁你呢?我睇你寫字既文筆,我直覺上你學歷水平一般,因為文筆唔順暢同好多錯字,加上你小朋友有問題,所以你老公怪罪於你,你哋關係變差,會唔會係咁?

子爵府

回覆樓主:

睇你老公唔係老公,又唔係爸爸,得你一個攬曬照顧女好慘!仲要日日對住佢黑口黑面!仲話咩間屋係佢想放乜嘢都得呢句說話好乞人憎!
JM你可以離婚分佢一半層樓架,到時呢半層樓咪同你個女退休生活費囉!佢做到咁衰唔好同佢客氣!咁睇吓可唔可以揾社工幫手在未分到半層樓資產之前申請咗公屋先!

大宅

alicewong18 發表於 21-7-25 13:50
睇你老公唔係老公,又唔係爸爸,得你一個攬曬照顧女好慘!仲要日日對住佢黑口黑要!仲話咩間屋係佢想放乜嘢 ...

我有同C6說申請離婚,一毫子也不要,要女的撫養權。但是他不簽名。

我就是不明白為什麼他不签名。我一毫子不要了。

大宅

貓仔小花 發表於 21-7-25 13:45
樓主,我好奇,我想問你同你老公係點識?你話你老公係香港大學畢業?咁你呢?我睇你寫字既文筆,我直覺上 ...

我在城市大學畢業(emoji)我的中文水平只等C級。我只是理科生強項於數。

子爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 13:54
我有同C6說申請離婚,一毫子也不要,要女的撫養權。但是他不簽名。

我就是不明白為什麼他不签名。我一毫 ...

佢都唔錫個女都唔鍾意個女,仲覺得個女係對佢係負累,令到佢一生人冇面,佢都唔會要撫養權啦,點解你咁蠢唔要錢呀,你一個人就話啫,你到時仲要養埋個女日後生活都唔出奇,有個錢傍身好啲!

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 13:56
我在城市大學畢業(emoji)我的中文水平只等C級。我只是理科生強項於數。

是否我是城大生配不起港大生?他也曾經說要找碩士生做老婆,可惜找不到。

我大伯是博士,她的老婆也是博士。

子爵府

既然你乜都唔要,咁離婚使乜一定要佢簽名?單方便申靖等兩年咪得囉!

首頁
12345...9

尾頁

跳至