夫婦情感

跳至

首頁
34567...9

尾頁

大宅

mickey2013 發表於 21-7-25 19:37
香港有幾大?你媽入老人院都無時間探,但屋企又有姐姐,而你又可以返工,即係姐姐可以單獨照顧你個女啦,咁 ...

我媽入老人院只是一個星期,就過身了。我只是探了一次。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 19:05
我做不到那麼多的事情。中、英、數、常,我無時間處理那多的科目。我回家要教女面對小學的呈分試,因為數 ...
我小朋友已升中,呈現分試也面對過,老實講好多男人都唔幫手細路仔功課同溫習的,明白你壓力好大,但奶奶唔嚟幫手,明白你好失望,但你決定同夫家決裂呢度實在處理得唔好,阿女有問題你圍住佢轉,但唔代表全個世界都要圍住佢轉,你唔可以要求所有人都以佢為重,唔幫手就係唔啱,唔幫手就係衰人,呢樣野對你老公都仲可以咁諗,其他人可以講係外人,你因為咁樣嬲你奶奶,你老公應該都係當時開始嬲你,試吓同佢攤開傾傾,如果真係搞唔掂,就唔好再兜轉係以前嘅事了,諗諗嚟緊住屋問題,搵社工傾,如果搞離婚申請公屋各方面問題等等,可行的話就着手處理

大宅

beebee67890 發表於 21-7-25 19:52
我小朋友已升中,呈現分試也面對過,老實講好多男人都唔幫手細路仔功課同溫習的,明白你壓力好大,但奶奶唔 ...

那麼你需要上班嗎?

大宅

beebee67890 發表於 21-7-25 19:52
我小朋友已升中,呈現分試也面對過,老實講好多男人都唔幫手細路仔功課同溫習的,明白你壓力好大,但奶奶唔 ...

嫲嫲是外人嗎?嫲嫲和孫兒是外人嗎?個孫被人打,不來探望,不能怪她無情嗎?

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 19:44
我媽入老人院只是一個星期,就過身了。我只是探了一次。
喺其他人眼裏面未必係咁睇,我阿爸當年生癌由於入院到走講緊20幾日,講真人人都有自己事做,有年幼子女丶或者有工返,但都盡量抽時間去睇佢,我其中一個妹只係去過一兩次,佢話佢要照顧小朋友好忙等等,問心你好自在嗰個人總抽倒時間的,阿爸唔係住喺山旮旯醫院,係九龍嘅某醫院,佢自己亦係住九龍的,係其他人眼裏面覺得佢好涼薄,如果嗰個係佢最自在嘅人,唔會搵唔到時間去?在我眼裏是藉口,不過大家之後亦沒多說,因為之後佢嘅生活亦不好過,仔女,夫妻關係都有問題,或者有啲嘢我哋唔明唔知,想解釋俾你聽喺唔同角色大家諗嘢角度唔同,你似乎係亞女出問題之後所有嘢由亞女方向諗,其他人可能覺得你好難相處

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

carryoncarry 發表於 21-7-25 20:01
嫲嫲是外人嗎?嫲嫲和孫兒是外人嗎?個孫被人打,不來探望,不能怪她無情嗎?
...
係係係,嫲嫲係衰人無情無義,男家都係好衰,你老公唔理個女唔理頭家直情賤格,咁,然後呢?你呻完,大家認同你,但成個情況唔會變,香港地離婚手續真係唔難,重點係你想點,絕對可以日日呻然後繼續你覺得好唔開心既生活

大宅

beebee67890 發表於 21-7-25 20:06
喺其他人眼裏面未必係咁睇,我阿爸當年生癌由於入院到走講緊20幾日,講真人人都有自己事做,有年幼子女丶或 ...

我媽入老人院,不是患癌病啊!我媽入院一星期,我看她一次。我有六兄弟姊妹,你的家姐、哥哥和妹妹輪著探她。

如果我媽咪患上癌細胞,時日無多,一定要天天去,因為無時間了,看一天少一天了。

男爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 20:01
...
父母對子女有責任,孫已經隔咗一代,又唔係佢生?點解一定要負責呢?養大仔女還未夠,一定要負擔埋啲孫,好多老人家覺得自己捱左半世,仔女大就唔想再咩啲孫上身,亦怪唔晒的,幫係人情,心淡係一件事,但嗰個係佢阿媽你因為咁樣嬲咗,在其他人眼裏面就係你唔講道理,你呢個反映係你蝕底晒

大宅

beebee67890 發表於 21-7-25 20:15
父母對子女有責任,孫已經隔咗一代,又唔係佢生?點解一定要負責呢?養大仔女還未夠,一定要負擔埋啲孫,好 ...

當時我想奶奶來,是想告訴工人姐姐知道,我家有老人家,我可以隨時炒她,不要再打我個女。

最後,我只好哭著叫工人姐姐唔好再打我個女。

beebee67890    發表於 21-7-25 22:49

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

carryoncarry 發表於 21-7-25 19:17
當年,專家說我女個腦有問題,我四處找專業人士幫忙,用了很多錢。我叫老公找奶奶幫手,拒絕我。工人姐姐打女仍然不來。我心裡想「點解奶奶那广狠心,自己個孫有事不來望下」,望下有幾難。

所以我和夫家決裂了。

我媽入老人院無時間探望,當知道媽媽過身,我告訴老公,然後回房間睡覺,我走在街上哭了一晚,眼睛紅腫了,老公沒有給我一個電話 ...

每個人都有自己的困難。
我個仔是夫家的第一個男孫,但奶奶從不來我家探望,我知道她不是不愛錫個孫,但她有很多自己的事想做,她湊大兒子(我老公)已經完成責任,無理由再要佢幫手湊孫。
工人打你個女,你應該換工人,而不是怪責奶奶不幫手。都説拍拖是兩個人的事,結婚是兩家人的事。你和夫家決裂,等於放棄自己的婚姻。你阿媽過身,你嬲C6電話都冇個,但當你走在街上哭,至少個女有他在家照應。如果你需要老公安慰你,你要俾機會他,出聲要求。他不是你肚裏的蟲,不會知你想點,可能他以為你想冷靜一下,才不打電話找你。

我知道你很辛苦,你老公應該多些支援你。但你平時有冇將個女所有事攬上身,覺得老公做得不好,寧願自己做?如果有此情況,男人就唔再出手了。不如和老公開心見誠傾下,交他處理個女的一些事。慢慢重建關係。就算不做夫妻,都要做個女的爸媽呀。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

carryoncarry 發表於 21-7-25 20:29
當時我想奶奶來,是想告訴工人姐姐知道,我家有老人家,我可以隨時炒她,不要再打我個女。

最後,我只好哭著叫工人姐姐唔好再打我個女 ...

冇理由要哭著求工人唔好打你個女,正常都捉佢去Agent度照肺或報警炒魷啦。樓主,其實你是否有抑鬱?或者你找找有沒有病友家屬的支援服務。其實很多jm都提左你,不能要求所有人都圍住你個女生活,你給自己太大壓力,也給身邊的人太大壓力。

男爵府

...

我老爺奶奶從來都唔會去睇孫,頂哂磅個孫大啲,自己識食飯,你送去佢屋企,幫你睇下,我從來冇諗過要佢哋幫
明白你擔心個女,肉緊佢俾工人打,但湊孫從來都唔係爺爺嫲嫲,公公婆婆嘅責任,所以好多媽咪為仔女裝Cam,換工人
點都好過左去,唔好放心上,而家主要幫個女接觸其他人,安排家庭活動,睇下可唔可以同老公慢慢改善關系

大宅

SUMSUM_88 發表於 21-7-25 21:10
我老爺奶奶從來都唔會去睇孫,頂哂磅個孫大啲,自己識食飯,你送去佢屋企,幫你睇下,我從來冇諗過要佢哋 ...

我奶奶一早同我說,我年紀大不會湊孫。我很明白的。所以我一有BB就請工人姐姐。

奶奶不來探個孫,我不介意。就算個女大哭,鄰居拍門問工人姐姐。我也沒有叫奶奶來。

但是當我女出現發展問題,我希望奶奶探下個孫,要工人姐姐知道我有老人家,不要亂來。最後工人姐姐打女也不來,是否絕情?是我不講道理。點解那广無情?

我和夫家不再來往,我不想再聽奶奶的說話。一定要去參加夫家大食會?

大宅

carryoncarry 發表於 21-7-25 21:23
我奶奶一早同我說,我年紀大不會湊孫。我很明白的。所以我一有BB就請工人姐姐。

奶奶不來探個孫,我不介意 ...

我立即抄工人姐姐,我要上班,誰人照顧我女?無人啊!

打電話去家務助理,當年100元一小時,不做任何家務,只是看小孩。我找不到人啊。最後去百佳貼街招貼,請到59歲的女人。

大宅

soso1227 發表於 21-7-25 20:51
冇理由要哭著求工人唔好打你個女,正常都捉佢去Agent度照肺或報警炒魷啦。樓主,其實你是否有抑鬱?或者你 ...

我炒了工人姐姐,誰人照顧我個女?所以我無辦法要哭著叫工人姐姐,不要再打我個女。

男爵府

樓主,關於工人姐姐呢件事,如果我係你,我係唔會哭求工人唔好打我個女。

我都有用開工人,佢唔合我要求,我會揾agent換個另一個比我。等新工人到職,即炒舊果個,你個情況,甚至可以報警。

要照顧有特殊需要的小朋友,我申請姐姐時,會同agent 講明,要個姐姐接受同有心理準備去做我呢份工。

睇晒你嘅留言,知道你壓力都好大,感覺你有點放負,你需要一些減壓方法。

而你老公看似未接受呢個事實,但佢主動讓出主人房,你安排嘅家庭活動佢都有參與,感覺佢唔想離婚。

男爵府

樓主,你不如揾社工傾下啦。每個人都有自己生活方式,你要將自己嗰套放喺別人身上,係無可能。
你要返工又要教女係好辛苦,所以揾專業人士傾下,發洩出嚟,等自己無咁大壓力。
當你決定同男家決裂,你老公都會唔開心,唔愛你同個女嘅話,一早走左啦。
你將負面情緒發洩曬後,再諗下條路點行

大宅

Pman1022 發表於 21-7-25 22:47
樓主,你不如揾社工傾下啦。每個人都有自己生活方式,你要將自己嗰套放喺別人身上,係無可能。
你要返工又 ...

謝謝你們,今天替我分析。每個人有自己的生活方式。

難道奶奶給我說話聽,做身袍一定要去男家家庭聚會?一回家就哭。點解女人要這樣辛苦,不去就斷送婚姻?如果是這樣,我沒有後悔這様做。

伯爵府

carryoncarry 發表於 21-7-25 22:56
謝謝你們,今天替我分析。每個人有自己的生活方式。

難道奶奶給我說話聽,做身袍一定要去男家家庭聚會? ...

我懂你,每個人既苦處都不一樣。你囡囡有特別需要,一路走來真的唔容易,感受到你一直要保住份工又要靠工人姐姐湊女,係香港在職媽媽既辛酸,你仲要個女有特別需要,放工又要跟各樣野,真係辛苦!
比我都唔會有任何時間捻其他野…..呢樣真……雖然呢度好多人話奶奶唔肯黎睇孫你有嬲佢唔岩,但我覺得一家人要互相體諒。女人唔一定要出席男家聚會,男人也不一定要出席女家聚會,斷送婚姻由頭到尾我覺得係個男人又唔理女,又唔幫手…..
樓主,得閒搵多d人傾訴,呻下,拍拍你,路還是走下去。

男爵府

樓主,老人家偏心呢啲係好多家庭都有發生,我老爺都係,錫嗰個就易話為,唔錫嗰啲事不關己己不勞心,我老公係唔得寵嗰個,就算我仔女讀書比較叻同好,我老爺都係錫叔仔仔女多,我係唔like,但唔會表現出黎,對我來講佢係親戚,不過比較特別係我老公阿爸阿媽,所以表面功夫我一定做足,我唔會為咗外面人破壞夫妻感情,心態上仔女係我嘅,有我同老公錫就夠晒,其他人都錫係bonus,冇亦冇乜所謂,其他親戚點對你女唔使咁上心,你個女有你已經好幸福,所以你自己要撐住,俾時間空間自己放鬆吓,另外搵朋友傾訴,發洩完諗吓後面應該點做實際啲,過去咗嘅就由佢,你奶奶人都死埋,你老公心結都唔易解開,如果你覺得解決唔到夫妻關係或者根本已經唔想解決,就去搵個社工傾吓可以點做

首頁
34567...9

尾頁

跳至