自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

根本就唔公平架啦。

公屋輪候時間長達5.8年,上樓遙遙無期。有團體早前訪問150名居於不適切居所的非長者單身人士,發現近70%受訪者輪候公屋3年或以上,當中近20%更已輪候10年或以上。團體批評房屋政策忽略單身人士,不但把非長者單身人士排除在3年上樓目標外,更另設「配額及計分制」,每年僅得約2,000個單身公屋配額,單身人士只能蝸居劏房,促當局改革配屋制度,並把現金津貼計劃擴至非長身單身人士。

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20210725/bkn-20210725134202002-0725_00822_001.html

男爵府

社區組織協會過去1年間,訪問150名居於劏房或板間房的非長者單身人士,發現受訪者獨居時間中位數為5年,71.5%自獨居起,一直住在不適切居所,近半人把逾40%入息交租。另外,53.7%受訪者以非長者一人身份輪候公屋,近70%輪候3年或以上;逾20%認為10年後仍要居於籠屋、板間房或劏房。

社協指出,「配額及計分制」下,非長者單身申請人年齡,成為配屋的最大因素,較年輕的申請者,會不斷被年紀較大的人士「插隊打尖」,導致55歲以下申請者幾乎無法上樓,促當局增建公屋小型單位,並改革輪候制度,考慮申請人實際住屋需要分配公屋。

男爵府

對於現時現金津貼計劃並不涵蓋非長者單身人士,社協認為有關安排造成差別待遇,亦忽視單身人士需要,促納入輪候公屋3年的非長者單身人士,以體現公平原則。

侯爵府

回覆樓主:

先照顧老弱婦孺係正常

hungng    發表於 21-7-26 12:10

珍珠宮

晤好靠人比公屋,靠自己得嗎?全港好多人靠自己安居,唔會下下做伸手牌

BBG1    發表於 21-7-26 12:00
babycam    發表於 21-7-26 11:43

水晶宮

TingTing 發表於 21-7-25 18:37
晤好靠人比公屋,靠自己得嗎?全港好多人靠自己安居,唔會下下做伸手牌

同意。靠自己好過。

wcpcelia    發表於 21-7-26 11:04

伯爵府

單身人士原生家庭住邊先?就算住公屋都可以一齊住,佢哋收入又唔高,自己無啦啦搬出去住劏房,唔係一早考慮左攪得掂先搬出去咩?

電視片段入面,唔明個男人做咩可以由35歲後生搖搖去排公屋,排到50歲,呢十五年都唔儲錢?一心唸住政府俾公屋等上樓?

佢真係完全唔唸將來?又怪政府!

hungng    發表於 21-7-26 12:13

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

呢個世界點會有公平架?
對你有益就公平? 你得唔到就唔公平.
你只可以怨自己唔會投胎, 輸在受孕時.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

水晶宮

2005年前,單身人士是沒有計分制及配額制,同家庭,長者排同一條隊,加上當時好多人一夠十八歲就入紙申請,令家庭輪候時間長左,長者排到死都上唔到樓。所以當時d人就嘈唔公平,房署就改為要計分。宜家又話唔公平,咁即係點?

子爵府

剛 18 歲 書都未讀完已經排公屋

水晶宮

asd06 發表於 21-7-26 08:37
剛 18 歲 書都未讀完已經排公屋

成街都係

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

公屋資源有限,當然係俾老弱婦孺先.

後生又單身可以同父母住, 冇必要去住劏房或申請單人公屋.
正值壯年,部份仲係大學生,不如發奮圖強, 同伴侶一齊儲錢.
結了婚才申請公屋,
儲夠錢就去抽居屋或買私樓上車盤,
放番間公屋出來俾真正有需要的人.

2019年, 市民對政府不滿而暴動,不單是對修改法例不滿,房屋問題亦是主因之一.

班“瀉腹街”又想繼續煽動年青人對政府的不滿,及深化社會撕裂.企圖向年青人洗腦, 令佢地以為廿多歲都未輪到單身公屋, 係政府欠左佢地咁.

hungng    發表於 21-7-26 12:15

珍珠宮

受人以魚不如授人以漁
那個甚麼社區組織若真心幫非長者單身,不如叫同幫佢哋進修或兼職增加收入。一個非長者成年人平均月入搵唔夠萬三,就算住到公屋長久都唔會脫貧有好日子過。

珍珠宮

2024年龍年勳章

Jasmine-4711 發表於 21-7-26 08:57
公屋資源有限,當然係俾老弱婦孺先.

後生又單身可以同父母住, 冇必要去住劏房或申請單人公屋.

多d土地供應先至可以解決問題,無左泛民呢啲所謂嘅民主派議員拖政府後腿,希望政府可以積極d進取d去移山填海、鬆綁政策去增加土地供應

珍珠宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-7-26 09:15
受人以魚不如授人以漁
那個甚麼社區組織若真心幫非長者單身,不如叫同幫佢哋進修或兼職增加收入。一個非長 ...

嗰啲乜嘢社區組織協會等等嘅NGO好多都係糖衣包裝,藉故話幫弱勢搞司法覆核爭取權益,實質同黃法官裏應外合,製造社會制度漏洞,埋下地雷,引發社會矛盾。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章

最好一夠18歲政府每人派間800尺大屋,再派個高級職位月入5萬起,之後每人分架車好無?

珍珠宮

bobomia 發表於 21-7-26 10:18
嗰啲乜嘢社區組織協會等等嘅NGO好多都係糖衣包裝,藉故話幫弱勢搞司法覆核爭取權益,實質同黃法官裏應外合 ...

又扯入黃藍,煩!

珍珠宮

2024年龍年勳章

白毛毛 發表於 21-7-26 10:29
又扯入黃藍,煩!

要知道好多NGO其實都收左NED錢,表面係幫助弱勢,實質係製造社會動盪

不是你説的黃藍問題咁簡單

普京揭NED全球搞顏色革命
https://youtu.be/mTONg2f06bg

珍珠宮

bobomia 發表於 21-7-26 10:39
要知道好多NGO其實都收左NED錢,表面係幫助弱勢,實質係製造社會動盪

不是你説的黃藍問題咁簡單

得啦,得啦。
已經專登搵一個民生問題先入!

珍珠宮

回覆樓主:

18歲都未經濟獨立到就想搬走?
不如一夠18一係派錢一係送樓?

首頁

尾頁

跳至