自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

有冇人有經驗, 如果搞繼承中銀戶口的手續, 係咪拎住遺產承辦書落分行搞就得? 繼承人係咪一定要親身去分行搞? 因為繼承人行動不便, 如果可以家人代辦就最理想. 我今日上中銀網站留意查詢, 我見仲未有回覆, 唔知有冇JM 有經驗.

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如有人有簽字權, 或ATM密碼,別告訴銀行户主已仙遊, 直接拿走, 剩幾角. 因close account要户主簽名.

如銀碼細, 唔想搞文件, 分行經理有權通融俾配偶親身去分行提走及結清户口(要睇結婚證書)

否則遺屬承辨人一定要去銀行簽名才可提走, 要對身份證及容貌.如真係不方便去(如在醫院/老人院), 可要求銀行派員工出訪做見證人,承辨人簽名授權另一人去銀行代佢辨理.但covid期間, 銀行應不會叫員工去高危地方. 醫院亦未必俾探.

銀行唔想冒險, 俾第三者提取,將來可能俾遺產承辨人告.

男爵府

chanwendy 發表於 21-7-27 17:37
有冇人有經驗, 如果搞繼承中銀戶口的手續, 係咪拎住遺產承辦書落分行搞就得? 繼承人係咪一定要親身去分行 ...

你直接去想攪個分行問左先,因為分行普通職員未必識處理,你問清楚哂先叫遺產承繼人去。現金個d基本上可取走,但股票比較麻煩,我當時股票係直接叫佢當日幫我賣哂(因為晤多)

象牙宮

一定要親身去銀行攪,銀行會跟文件做野。

子爵府

有冇人有經驗, 如果搞繼承中銀戶口的手續, 係咪拎住遺產承辦書落分行搞就得? 繼承人係咪一定要親身去分行 ...

要親卜身去攪,好似要去兩次。上年辦完

男爵府

如果家屬拎咗死亡證,銀行內剩餘存款,就算係之前已經獲授權人身份,都係唔可以提取,否則有可能屬違反刑事盜竊罪。

最佳做法係拎遺產證明文件、或直屬親人宣誓證明,親往開戶分行辦理取消戶口手續,方能在合法情況下提取剩餘存款。

男爵府

可以先搵家人帶齊死亡證、遺產承辦書、死者身份證、承辦人身份證、存摺簿等,到分行交文件,銀行會先將你帶嚟嘅文件復印,交部門核對,大概一至兩個工作天通知你到銀行取消戶口,到時遺產承辦人必須本人帶同身份證到銀行辦理取消戶口手續

wcpcelia    發表於 21-7-28 10:58

伯爵府

中銀覆咗我, 都係話要親身去搞, 帶埋身份證, 遺產承辦書, 死亡證, 月結單去分行搞.

其實出咗遺產承辦書仲邊有死亡證呀, 佢會收走架喎. 我打返去問, 佢話副本都得, 真係連副本都冇都冇問題.

反而令我好奇係咪出承辦書時一定會收走死亡證?

男爵府

chanwendy 發表於 21-7-28 11:20
中銀覆咗我, 都係話要親身去搞, 帶埋身份證, 遺產承辦書, 死亡證, 月結單去分行搞.

其實出咗遺產承辦書仲 ...

冇可能、死亡證一定係畀返你哋

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

你個先人張死亡證俾人收左?

anyway, 當年個殯儀agent 提我家人要拎定幾張死亡證.

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

遺產承辦處係會收張死亡證的,所以要申請多張死亡證

伯爵府

死亡證係家屬keep架wor。無可能收走晒架wor。你應該要申請幾張死亡證囉。人哋會收走死亡證唔代表你只可以有一張。好似出世紙咁,都係起碼攞5-8張。自己keep多兩張copy第時唔洗煩

伯爵府

cowgirl 發表於 21-7-29 06:47
遺產承辦處係會收張死亡證的,所以要申請多張死亡證
當初係我哥負責搞死亡證, 當時咩都唔識, 又冇預計有人會收走我地正本, 所以冇申請多一張.
但我自己有SCAN 一個副本留底, 其實如果殮葬同遺產都全部搞掂晒, 仲有咩情況下仲有需要用到死亡證? 如果冇, 冇正本都冇緊要喇.

侯爵府

畀面勳章

chanwendy 發表於 21-9-13 17:42
當初係我哥負責搞死亡證, 當時咩都唔識, 又冇預計有人會收走我地正本, 所以冇申請多一張.
但我自己有SCAN ...

死亡證可以再去整的,比錢就得,整幾多張都得。甚至搵人代辦都得,唔需要親人親身去整。

侯爵府

畀面勳章

mommyli 發表於 21-7-29 08:48

死亡證係家屬keep架wor。無可能收走晒架wor。你應該要申請 ...

做遺產承辦係要收走1張正本的,所以佢多數叫你去隔離整多2張(金鍾的遺產承辦處隔離座有得做死亡證)

伯爵府

anpanmenbaby 發表於 21-9-13 17:52
做遺產承辦係要收走1張正本的,所以佢多數叫你去隔離整多2張(金鍾的遺產承辦處隔離座有得做死亡證)
...

我知呀。所以咪叫樓主攞多幾張咪2唔會比人收走晒囉。

首頁

尾頁

跳至