自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

funseller 發表於 21-7-29 06:55
跟乒乓波學校單對單學

咁要睇清楚係想收多啲學費 亦或真係有需要操練

男爵府

funseller 發表於 21-7-28 20:29
最近大家都為張家朗、何詩蓓為香港勇奪一金一銀而歡呼雀躍時,喺其他群組見到有人話依家港隊例如泳隊成員全 ...

唔一定要中產或好多錢
最緊要有無運動能力和毅力

子爵府

2023年兔年勳章 牛年勳章

wasabikingdom 發表於 21-7-29 06:57
咁要睇清楚係想收多啲學費 亦或真係有需要操練

教練講到明想出成績就係靠多學多練,就算天才都冇人可以靠一星期學/練一次出成績。
我有接觸過打學界嘅學生,佢都同意,不過佢家境一般,冇辦法負擔更多訓練。佢都話依家學界排頭位嘅學生讀男拔,有本地出名教練、退役國家隊教練等多位教練全方位訓練。

子爵府

wasabikingdom 發表於 21-7-29 07:00

唔一定要中產或好多錢

我以前以為乒乓波運動咪似我細個拎塊光板都打到乒乓波,但原來唔係,依家學運動喺賽制下好多講究,教練話唔一開始跟賽制用指定球拍會學壞手勢,好難改。我仔第一塊乒乓波拍已經係球板、兩邊膠皮分開唔同牌子、型號再組裝,成塊800幾900。打半年已經要換膠皮,再打多一段時間小朋友大個啲又要根據佢學嘢進度、特長轉拍,第二次配拍過1500

我之前同roller skate運動員傾計,佢都話冇運動唔使錢,佢哋出去比賽一場就要成排轆換過,晉級越高燒錢越多,唔換又唔得。

根本依家成個運動界似一個大企業,商業化運作去追求所謂人類「更高更快更強」,乜都講錢

子爵府

窮爸媽,從來不認為自己是遺害下一代的。只認為下一代要幫父母脫貧。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Anpanmama 發表於 21-7-28 21:42
佢細個好似係響南華會游㗎喎

教練係南華會
放下自在

水晶宮

好媽媽勳章

1314625 發表於 21-7-28 23:48
政府對運動員的支援唔算好大,好多訓練什至參加國際賽要自費(尤其唔屬於精英運動的項目),普通家庭好難負 ...

係自費,但有啲都有資助,不過唔同項目資助金額都唔同。
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

伯爵府

回覆樓主:

唔一定。
無論學業定運動抑或音樂。
冇錢嘅,但一定要成標青,就一定會有人賞識。
成績標青嘅,自然會有獎學金去支持佢繼續追夢。

水晶宮

好媽媽勳章

funseller 發表於 21-7-29 07:48
我以前以為乒乓波運動咪似我細個拎塊光板都打到乒乓波,但原來唔係,依家學運動喺賽制下好多講究,教練話 ...

roller唔止轆要換,好多野。。
鞋身跟腳型倒模做,國內做6000人仔起跳,外國貨5位數字,鞋架,轆入邊嘅bearing同中間隻飛碟可以去到4千,加上香港無一個正矩標準場地,佢地要返大陸先叫做可練到更好成績。
香港1姐出到去比賽都係
「知足者,常樂也;不知足者,富亦憂。」

珍珠宮

Jasmine-4711 發表於 21-7-28 20:38
叻的運動員唔一定入港隊,人各有志.
入港隊的也有低下層.

係,我覺得關運動種類事,有啲game 唔需要好貴就玩到,如足球,單車,羽毛球,田徑呢啲,玩得好入到校隊要比人睇到成績,窮人子弟都有機會。

琥珀宮

funseller 發表於 21-7-28 20:29
最近大家都為張家朗、何詩蓓為香港勇奪一金一銀而歡呼雀躍時,喺其他群組見到有人話依家港隊例如泳隊成員全 ...

呢個一定啦,就算以國家黎計,都係有錢先可以培養到咁多運動員

水晶宮

我以前以為乒乓波運動咪似我細個拎塊光板都打到乒乓波,但原來唔係,依家學運動喺賽制下好多講究,教練話 ...

true!

我仔係打tennis, 有打比賽, 我作為家長好明白係要用時間、金錢、及心機陪個仔在賽場上成長。我們識的賽場上的小朋友/少年, 家境起碼都是小康之家。

到個仔高中, 為咗學業, 就放棄打比賽及訓練, 但佢仍有keep 住一星期打一兩場"衞生波"。呢個正是我們原本的初心, 培養一项運動興趣及成為佢生活一部分。

琥珀宮

waic 發表於 21-7-29 08:25

係,我覺得關運動種類事,有啲game 唔需要好貴就玩到,如足球 ...

「玩得好入到校隊要比人睇到成績」

因為家境好既,自小就重點培訓,搵專業教練。
小朋友只係純靠天分,好難在初期,跟已受專業訓練既比賽,可以做到成績比人睇。
比較好多年前(大部分人家境清貧唔會花錢for仔女體育興趣,而家小朋友就有天分都不容易被發掘

男爵府

係,我覺得關運動種類事,有啲game 唔需要好貴就玩到,如足球 ...

子爵府

團體運動可能投入較少但出頭都唔易,香港有幾多團體運動或團體賽運動員喺國際上有名氣
個人運動投入絕對唔少,一對跑步專用襪已經至少百幾,未計跑鞋、運動膠布⋯⋯種種消耗。一架比賽單車閒閒哋大幾千蚊過萬蚊,各種零件損耗另計。
唔知近年年輕出名運動員仲有冇窮人子弟呢

男爵府

萍pig 發表於 21-7-29 07:53
窮爸媽,從來不認為自己是遺害下一代的。只認為下一代要幫父母脫貧。

http://cs.sk####.org.hk/tc/family

子爵府

birdbird 發表於 21-7-29 09:01
true!

我仔係打tennis, 有打比賽, 我作為家長好明白係要用時間、金錢、及心機陪個仔在賽場上成長。我們識 ...

「培養一项運動興趣及成為佢生活一部分。」呢樣都係我嘅諗法。
另外全力以赴、堅持不放棄、輸得起等運動精神對人生發展好重要。

子爵府

木土土 發表於 21-7-29 09:03
「玩得好入到校隊要比人睇到成績」

因為家境好既,自小就重點培訓,搵專業教練。

係,我同幾個唔同範疇教練傾過,佢哋都係講依家資源唔到位,有天份都冇用。

水晶宮

回覆樓主:

不論讀書、運動或音樂, 我們以前的一代主要靠努力; 現今一代除努力外就係比資源。
人地有補習, 用3個鐘温重點; 冇補習, 用10個鐘找重點, 已經係有分别。

myfaye    發表於 21-7-30 22:39

伯爵府

我小朋友學roller skate, 平時上堂時的鞋已經$7000一對,去比賽嘅鞋最少一萬蚊,仲要唔同地,要轉唔同嘅轆,對鞋都要花好多錢同時間去保養,落完雨又要洗啤呤。

仲未計上堂嘅錢、衫、頭盔(頭盔都唔平)

真係燒錢燒時間,如果玩玩下去decathlon 買對玩具鞋就平,一講到去要專業、要去比賽,一定係燒錢

首頁
23456...9

尾頁

跳至